Zaměstnavatel me neumožní návrat do práce

270
29.8.17 12:05

Zaměstnavatel me neumožní návrat do práce

Prosím muže mi někdo poradit? Budu se vracet do práce. Původně jsem pracovala jako vedoucí směny na 3 směny. Teď je manžel dlouhodobě pryč a ja mužů do práce jen na 1 směnu. Zaměstnavatel ale pro me nemá takovou práci. Nabídli mi práci na lince na 1 směnu za výrazně nižší peníze ale to je od 6 takže bych nestíhala dat dceru do školky. Prosím mam nárok na odstupné nebo ne? Moc dekuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
smurfka
29.8.17 12:09

Nemáš..
měla bys pokud by pro tebe neměl zaměstnavatel žádné místo..ale on ti ho nabídl a tys ho odmítla..takže je důvod na tvé straně, tudíž ti odstupné dát nemusí..

• Citovat
  • Upravit
2038
29.8.17 12:11

A nemel by ji ponechat puvodni plat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
29.8.17 12:18

Zaměstnavatel by měl vyhovět žádosti o úpravu pracovní doby, pokud mu nebrání vážné provozní důvody. Dávala jsi žádost písemně? Specifikoval vážné provozní důvody?

Jinak ale překážka je na straně zakladatelky, takže ona potřebuje ukončit PP, ne zaměstnavatel, takže odstupné nenáleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
29.8.17 12:21

Po rodičovské (podud jsi byla doma na 3 roky nebo méně máš nárok se vrátit na svoje původní místo. „Dle § 241 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let… o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody“.
Z toho bych chápala, že máš nárok na stejné místo, kde jsi pracovala před RD a můžeš zaměstnavatele požádat o úpravu prac.doby pouze na jednu směnu a on ti musí vyhovět. Pokud by se cukal, máš nárok na odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
29.8.17 12:23

Dekuji za rady. Nedávala jsem si žádost. Ale moji situaci znají a ví že to jinak nemůžu udělat. Ja si to i myslela ze když je překážka na moji straně tak nenáleží. Na druhou stranu ja bych klidně na tu linku pracovat i šla i za ty peníze protože chci pracovat ale až od 7 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
29.8.17 12:25

@Popokatepetla aha mam nastupovat až 18. Takže bych to tam mohla ještě zkusit napsat. Dekuji za radu. Na druhou stranu je to velká zahraniční firma takže nevím nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1450
29.8.17 12:35

Trošku se sem vetřu zakladatelce.. omlouvám se, ale akorát jsem též chtěla založit podobné téma.. A jak je to tedy v případě, kdy jsem se já ozvala že bych se ráda vrátila do práce (rodičák mám až do 8.2.2018) ale zaměstnavatel mi oznámil že mne možná ani nevezmou zpět, jelikož je málo práce, ale ať si zavolám na konci roku (chtěla jsem nastoupit dřív, jelikož mi kluka vzali od září do školky). Takže teď hledám a) nové zaměstnání (pro jistotu) b) alespoň brigádu. Pokud nenastoupím do jiného zaměstnání do konce roku a zaměstnavatel mne nebude moct vzít zpět - mám nárok na odstupné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
29.8.17 12:36
@Popokatepetla píše:
Po rodičovské (podud jsi byla doma na 3 roky nebo méně máš nárok se vrátit na svoje původní místo. „Dle § 241 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let… o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody“.
Z toho bych chápala, že máš nárok na stejné místo, kde jsi pracovala před RD a můžeš zaměstnavatele požádat o úpravu prac.doby pouze na jednu směnu a on ti musí vyhovět. Pokud by se cukal, máš nárok na odstupné.

A kde jsi z té citované části vyrozumě, že má nárok na odstupné? Zaměstnavatel nemusí takové žádosti vyhovět, pokud mu brání vážné provozní důvody - ty musí být schopen specifikovat. A pokud nevyhoví, tak je na zakladatelce, aby buď nastoupila bez upravených podmínek nebo aby dala výpověď ona, protože ona nemůže nastoupit (případně ukončili PP dohodou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
29.8.17 12:44

@darkblack
dřív tě vzít nemusí, to je na jeho rozhodnutí ( taky jsem ted nastupovala dřív než mi ofiko končí rd
pokud ale až ti oficiálně zkončí rd a oni nebudou mít pro tebe místo, tak je to jejich překážka a na odstupné máš nárok

• Citovat
  • Upravit
9793
29.8.17 12:45

@darkblack Do kdy máš nahlášenou rodičovskou dovolenou (ne rodičovský příspěvek) nebo neplacené volno? Zaměstnavatel ti nemusí umožnit dřívější návrat než máš nahlášeno. Pokud by pro tebe neměl místo, tak by ti měl dát výpověď on s odstupným v zákonné výši (to může ale až po skončení RD) nebo můžete ukončit PP dohodou s uvedením důvodu (nadbytečnost) a taky ti náleží odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
29.8.17 12:46

@Lendeš jo to budeš mít asi pravdu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
29.8.17 12:55

Ja si myslim, ze na odstupne asi narok nemas, protoze on ti nabidl jine misto, ale to ti nevyhovuje casove ani financne a to se nedivim. Pokud by te neslo zaradit jen na jednu smenu, z provoznich duvodu, tak odstupne asi nedostanes, a neslo by ze by jsi treba nekdy udelala odpoledni, ze by treba babicka vyzvedla malou ze skolky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
29.8.17 13:20

Bohužel babičky jsou 2 na Slovensku a 3 babička bydlí asi 40 km daleko a nedostane se k nám.
Mluvila jsem s personalistiku a říkala ze o tu změnu pracovní doby ani žádat na musím protože ty provozní důvody jsou tam vážný ve výrobě bych nemohla byt ani na jiném oddělení na 1 směnu. Domluvili jsme se ze ještě pockame 14 dni jestli se něco nenaskytne a pak mi zavolá. A nebo ja ji pokud si nenajdu něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1450
29.8.17 13:34

@Lendeš mám do tří let věku dítěte.. takže vím že mám ještě čas, ale už teď mi zaměstnavatel řekl že mne možná nebude moct vzít zpět. Takže raději hledám nové zaměstnání, když je mé stávající nejisté. Ale kdyby se mi nepovedlo najít a v únoru mi řekli že mě zpět nevezmou jestli mám tedy nárok na odstupné a jaké? 2 měsíce? Samozřejmě budu raději když mě zaměstnají. Nechci být bez práce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat