Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pěkný den, mám zamrzlé rameno. Tak na 99%, diagnostikovala jsem si to sama, už jsem to měla
. Před několika lety jsem byla u ortopeda, prošla jsem rehabkama, stejně jsem rameno nerozcvičila úplně. Ted opět bolesti při pohybu ( i když by mě zajímalo, proč je to zamrzlé rameno, když bolí vrchní část paže). Nechce se mi k ortopedovi a už vůbec ne na rehabky. Našla jsem v různých odkazech, že to má taková tři hlavní stádia a to poslední je samovolné „odmrznutí“ a přestane bolest. Takže mě zajímá, jestli s tím má někdo zkušenost, že když to nechám být, samo to přejde ![]()
Postoj „nechám to být, snad to přejde“ patří na mnohé náhrobní kameny
@annlady píše:
Postoj „nechám to být, snad to přejde“ patří na mnohé náhrobní kameny
na bolest ramene se neumírá
Rameno mám v háji od roku 2003, jakmile je v loji, tak to nikdy nepřejde samo. Musím na opichy, pak komplet vršek zad, krční páteř i to rameno rozmasírovávat a pak pomalu rozhýbat.
@vokishka píše:
na bolest ramene se neumírá
to sice ne, ale je to stejně nesmírně hloupý až sebevražedný přístup
@annlady píše:
to sice ne, ale je to stejně nesmírně hloupý až sebevražedný přístup
no já jsem právě četla, že zrovna tato diagnoza má různá stádia a na konci to samo přestává. Proto se ptám, jesli to někdo zažil. Protože minule jsem stejně rameno úplně nerozvičila na rehabkách, takže pokud to bude mít stejný výsledek i bez nich, jsou zbytečné. Navíc k ortopedovi čekačka týdny, k doktorovi na rehabky opět. Výsledkem může být, že ve stejnou dobu, kdy se tam dostanu, by to mohlo přejít samo.
Já tu zkušenost mám, nepomohlo nic, tak jsem se smířila, že to mám už nafurt, a po zhruba třech letech to odeznělo samo od sebe.
Kamarádce taky tyto fáze potvrdil doktor a tak trochu mi přišlo, že veškerá léčba je kvůli tomu, aby člověk nějak mohl fungovat v tom období, než se to vyřeší samo.
Cemu presne rikas zamrzle rameno?
Ja měla bolesti jak blázen, pri nich rameno zamrzlo tak, ze jsem rukou skoro nehnula, nezapla jsem si dlouhy mesice vzadu podprsenku, vlasy myla jen pravou rukou atd.Nez jsem dockala neurologie a rehabilitaci, tak bolesti samy z vetsi casti presly do bolesti snesitelne a pak byly skoro 2 roky rehabilitace na rozhybani ruky.
Jestli by se rozhybala sama nevim, velká bolest sama presla. Úplně na 100% ji nahoru nezvednu dodnes, po asi 4letech, to uz tak zustane.
Mirna bolestivost, vetsi ci menší porad.
Zrovna ted jsem na sebe nastvana, protoze jsem blbec tahla těžkej nakup a 2 dny mi to boli docela fest a brni ruka.
Tak taky doufam, ze se to samo zklidni.
Kdyz se mi to drive zhorsilo do bolesti, obstrik u neurolzky mi stejne nezabral.
Mě rehabilitace nepomohly. Po změně ortopeda jsem dostala injekci a odjela na týden do termálů, po nich klid. Takže za mě tato kombinace, ale rameno jsem poctivě namáčela celé dny ![]()
@Konnny píše:
Cemu presne rikas zamrzle rameno?
Ja měla bolesti jak blázen, pri nich rameno zamrzlo tak, ze jsem rukou skoro nehnula, nezapla jsem si dlouhy mesice vzadu podprsenku, vlasy myla jen pravou rukou atd.Nez jsem dockala neurologie a rehabilitaci, tak bolesti samy z vetsi casti presly do bolesti snesitelne a pak byly skoro 2 roky rehabilitace na rozhybani ruky.
Jestli by se rozhybala sama nevim, velká bolest sama presla. Úplně na 100% ji nahoru nezvednu dodnes, po asi 4letech, to uz tak zustane.
Mirna bolestivost, vetsi ci menší porad.
Zrovna ted jsem na sebe nastvana, protoze jsem blbec tahla těžkej nakup a 2 dny mi to boli docela fest a brni ruka.
Tak taky doufam, ze se to samo zklidni.
Kdyz se mi to drive zhorsilo do bolesti, obstrik u neurolzky mi stejne nezabral.
jo, něco takového. To mi říkal minule ortoped, že je to prostě zamrzlé rameno, zřejmě to je oficiální diagnoza. Taky si vzadu nezapnu, nerozepnu, podprdu. Problém obléct bundu, batoh, tričko nemůžu svlíknout normálně, ale musím vyvléct rukávy a pak opatrně přes hlavu. Prostě omezená hybnost. Minule se na rehabkách divila, jak moc velkou tu omezenost mám. Ale funguju tak nějak běžně, někdy to prostě fakt hodně zabolí, ale za chvíli to přejde. Na spaní si dokážu najít pozici, kdy to nebolí. Proto si říkám, že prostě přežiju to nejhorší období, pokud je fakt, že to stejně časem přejde. Obstřik mi minule taky nezabral, bolelo to ještě víc.
@vokishka píše:
no já jsem právě četla, že zrovna tato diagnoza má různá stádia a na konci to samo přestává. Proto se ptám, jesli to někdo zažil. Protože minule jsem stejně rameno úplně nerozvičila na rehabkách, takže pokud to bude mít stejný výsledek i bez nich, jsou zbytečné. Navíc k ortopedovi čekačka týdny, k doktorovi na rehabky opět. Výsledkem může být, že ve stejnou dobu, kdy se tam dostanu, by to mohlo přejít samo.
Já když jsem čekala, tak se mi to akorát pak hryzlo úplně, že už jsem rukou vůbec nehla. Rehábky si můžeš zaplatit jako samoplatce a nechat proplatit pojišťovnou, většina na tyhle věci přispívá 1000 korun. Vezmou tě pak dřív.
@Serpentini píše:
Já když jsem čekala, tak se mi to akorát pak hryzlo úplně, že už jsem rukou vůbec nehla. Rehábky si můžeš zaplatit jako samoplatce a nechat proplatit pojišťovnou, většina na tyhle věci přispívá 1000 korun. Vezmou tě pak dřív.
když mě se právě nejvíc nechce na ty rehabky. Protože když to máš objednané, musíš tam jít. A já tak ze dne na den někdy řeším, kdy za vnoučkem, hlídání, atd. Takže je to pro mě opruz, kdybych tam musela chodit.
@vokishka píše:
když mě se právě nejvíc nechce na ty rehabky. Protože když to máš objednané, musíš tam jít. A já tak ze dne na den někdy řeším, kdy za vnoučkem, hlídání, atd. Takže je to pro mě opruz, kdybych tam musela chodit.
Aha
a z dřívějších rehábek nemáš cviky? Já mám třeba tři úlevovky, které si cvičím když cítím, že už to zas není úplně ono a většinou to tím celkem rozhýbu a dostanu z nejhoršího
@Serpentini píše:
Ahaa z dřívějších rehábek nemáš cviky? Já mám třeba tři úlevovky, které si cvičím když cítím, že už to zas není úplně ono a většinou to tím celkem rozhýbu a dostanu z nejhoršího
nemáš nějaký papír, kde ty cviky jsou? Já nic nenašla. Z minule si pamatuju cvik, že si lehnes a svěsíš ruku. Což šlo dělat na rehabkách, kde mají vysoké lehátko, ne na mé posteli ![]()