Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Osobně bych s dítětem po pyelonefritidě jela na vyšetření s močí do 24 hod od začátku horeček, pokud by to bylo čisté, tak ok, pokud ne, řešila bych aktuálně.
VUR určitě nemá?
Jak ji utíráš? Bazénkujete?
Ještě teda byla v pondělí naočkovaná - preočkování a prevenar. Ale reakce na očkování by se asi projevila dřív…nebo ne?
@BellinkaX co je vur?
Ledviny má 3× zkontrolované sonem, i moč. cesty.
Vše v pořádku.
Plavat už nechodime…dbáme hodně na hygienu…nedávám ji sedět na holou zem - jen na termo deku…
Po té pyelonefritidě musíme při každé teplotě jít s močí. Ale když měla před měsícem ty spodní moč. cesty, tak měla teplotu 1,5 dne a pak už ne.
Ledviny to nebudou, to fakt vypadalo jinak. Ale bojím se, aby to zas nebyla ta cystitida.
Ja mam instrukce po prodelanem zanetu ledvin odevzdat moc do 24 hodin od zacatku teplot z libovolne priciny. Jinak mi ted na nefrologii rikali, ze krome bakterii v moci je treba sledovat i bile krvinky. Pokud jsou jen bakterie a bile krvinky ne, nejedna se o zanet a je jenom treba to dukladne sledovat, atb byt nutne nemusi. Pokud najdou bile krvinky a bakterie, je to jasny zanet a dostava atb. Moje dr. bravala jen ty bakterie a to se tedy na nefrologii dost nelibilo.
Jinak ma dcera za sebou taky zanet ledvin a tri nebo ctyri nalezy e.coli v moci, pokazde zcela bezpriznakove a bez teplot, zachycene jen pri preventivni kontrole (nosime moc co mesic). Jednou z toho se pres nalez 10 na 7 opravdu obesla bez atb, telo se s tim porvalo samo a za 14 dni uz to bylo negativni.
Ovsem co se kontroly tyce - sono je zaklad, ale pokud se to casto opakuje, mozna by byla na miste i mikce, ktera muze odhalit vrozeny reflux, ktery se na utz nezobrazi.
@ugluk zatím 1× ledviny a 1× cystitida.
Ledviny to teď nejsou, řekla bych. To fakt vypadalo jinak.
Při té cystitidě měla CRP méně než 5. Po pár hodinách, co měla teplotu jsme dávali na pohotovosti moč, to bylo negativní. Druhý den u naší dr. už tam měla bakterie.
Co se tedy dává v případě, když nejsou třeba atb.?
@zdenka_v
pokud hexa a prevenar, tak reakce spíš dříve, první 2 až 3 dny
víš co, tu moč Ti zkontrolují i na pohotovosti alespoň orientačně papírkem, jestli tam není bílkovina, krev… pokud by to bylo čisté, tak máš o starost míň. Pyelonefritida čím dřív léčená tím líp, vzhledem k prevenci jizvení. Dolní močový segment snese odklad. Tož asi tak.
Nedostala nic. Proste jen sledovat. Byla bez teplot, CRP negativni, vypadala naprosto zdrave, pritom e.coli ve stejne koncentraci jako s tim zanetem ledvin. A to mas pravdu, ze byl ponekud jiny kalibr - ctyricitky teploty, zvraceni vseho, dite jak hadrova panenka
Ale v tomhle pripade mi bylo nakazano jenom sledovat, pri sebemensim podezreni (curani po minidavkach, divne zapachajici moc) nebo teplotach okamzite prijit, ale kdyz bude vse OK, tak az za 14 dni prinest moc na kontrolu. A ta uz byla negativni.
Jo a jinak - dceri se ten zanet ledvin taky rozjel par dni po ockovani Prevenarem (bez hexy). Trochu se spekulovalo, zda je teplota reakce na ockovani i s takovym odstupem, ale nakonec se rozjelo tohle, pry ockovani telo oslabilo a ona pak onemocnela snaz.
VUR je vesikoureterální reflux. Mikční cystografii po pyelonefritidě nedělali?
Při teplotě by se měla kontrolovat moč a BU, přes víkend je to s BU horší, samozřejmě.
Asymptomatická bakteriurie se většinou neléčí, ale to se vás teď netýká, pokud má teploty, tzn je symptomatická. Ale neříkám že je to IMC, může to být klidně viroza, cokoliv, jen že po IMC se moč prostě kontroluje.
Je dobře že neplavete, nekoupete, nic, utíráš odpředu dozadu? Tohle chce hodně důslednosti, zejména, pokud se IMC opakují.
@BellinkaX tu mi kontrolovali na pohotovosti při té cystitidě a byla negativní. Bylo to po pár hodinach, co měla teplotu. A druhý den už moč ok nebyla…
Asi budu muset vyčkat do zitra, když se nezhorší.
Variant je víc. Ale bojím se, aby to nebyly zas ty moč. cesty.
Rýmu nemá… rostou jí teda stoličky…no, bojím se.
Teplotu jsem jí po 10h srazila Nurofenem a zatím je bez teploty.
Když zvládneme víkend, tak v pondělí stejně musíme s kontrolní močí (při každém nejasném febrilnim stavu).
Ach jo…pořád nějaké nemoci… ![]()
Ale ze sona reflux nepoznas. Nicmene pokud ma za sebou ockovani a navic ji rostou zuby, tak jsou teploty z jine priciny dost dobre mozne, dcera to mela taky a taky me tam meli okamzite vydesenou se zkumavkou ![]()
Potřebuji poradit. Ach jo…
Dcera 13 měsíců má od rána teplotu, trochu přes 38.
V březnu měla zánět moč. cest - ledvin a byly jsme hospitalizovány. Pak v květnu, opět teplota, jinak žádné příznaky - tentokrát to byl „jen“ zánět dolních moč. cest. Takže další atb.
Dnes ráno dostala teplotu a jinak žádné příznaky.
Ale při spaní se budí pláčem a propíná nožky. Takže ji asi něco bude.
K dr. půjdem v pondělí s močí (volala jsem jí) nebo v případě zhoršení na pohotovost.
Když se to potvrdí, naše dr. jí určitě dá atb.
Když jsme ale byly na kontrole v nemocnici po těch ledvinach, tak nefroložka říkala, že se na dolní moč. cesty atb. dávat vzdy nemusí.
A to je můj dotaz, zda s léčbou kromě atb. u dětí, máte někdo zkušenosti.
Jinak žádnou vývojovou vadu ani ledvin ani moč. ústrojí nemá. To má zkontrolované.