Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jdu se vás zeptat ohledně tohoto: jelikož se blíží doba dovolených tak bych ráda věděla (pokud s tím má některá zkušenost), jak se postupuje v případě kdy se dítko nebo i dospělý osypou nějakou pěknou infekční chorobou na dovolené a zpět z dovolené by měli cestovat třeba busem, letadlem atp. prostě hromadným dopravním prostředkem?
Mám na mysli typ onemocnění např. zarděnky, spalničky, neštovice, pásový opar atp. prostě ty nemoci u kterých je vyrářka viditelná.
Pokud má být takový jedinec kvůli infekčnosti v izolaci, lze ho přepravit letadlem domů, nebo jak to je? V principu by asi s infekční nemocí do hromadne dopravy vstupovat neměl, ale přece ho nezanechá cestovka v cizině do vymizení příznaků, nebo jak? Zase lae na letišti mohou mít problém ho do letadla vzít ne?
Díky za info, vrtá mi to hlavou, tak třeba některá poradíte.
@jeni vím, že s neštovicema Tě prostě odmítnou přepravit.
jak se to řeší dál, to ovšem neutíšm.
Ano, infekční nemoc znamená karanténa, tj. vyhýbat se ostatním lidem. Odmítnou tě přepravit. Myslím, že by to měl řešit delegát u cestovky, případně místní konzul nebo tak. Navíc by to mohlo být součástí cestovního pojištění (nějáký jiný způsob přepravy, proplacení prodlouženého pobytu). Zeptala bych se cestovky při vybírání zájezdu jak se řeší tyto situace.
OK, díky moc holky za info, ja si prave rikala, ze by asi nebylo ok jít s viditelne infekcnim onemocnenim do letadla nebo busu, my zatim nic konkretniho jeste vybrano nemame, ale budu na to případně myslet, abych se zeptala jak se toto řeší ![]()
No a pokud by se tedy ciste hypoteticky objevily třeba ty neštovice během pobytu na dovolené, tak počítam, že v hotelu by nas bydlet nechali, ale treba jidlo a tak by se nosilo na pokoj a byla by snaha o minimalizaci kontaktu s ostatnimi hosty. Ja tedy doufam, ze nic z toho nebudeme resit, ale znate to, clovek pomylsi na ruzne varianty.
@jeni
Byla zde diskuze maminky, které dítě chytlo neštovice u može, snad v Chorvatsku? Ale byly tam na delší pobyt a ne přes cestovku. Nevím jestli bydleli v hotelu nebo apartmánu, mluvili o pokoji…normálně je tam nechali bydlet, ještě místní radili jestli do moře jo nebo ne a že se jedná o dítě z jiného klimatického pásma, takže rady místních můžou uškodit. No, do letadla je nevzali, neštovice měly míný průběh - naštěstí.
Určitě si zjistit telefon na český konzulát/velvyslanectví (delegát zrovna může být pryč na zájezdě s jinými hosty, často má na starost více hotelů).
Edit: našla jsem tu diskuzi o neštovicích u moře:
Ahoj, já jsem byla ta které děti chytli neštovice u moře, byli jsme bez cestovky. Každopádně u nás všechno dobře dopadlo a malý byl 12 dní od prvního pupínku, všechny měl zaschlé. Takže jsme se dostali v pořádku domů, každopádně už jsme taky řešili to že kdyby to chytil později, zůstala bych tam s ním řešili bychom přes pojištění prodloužení pobytu.