Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máte někdo prosím zkušenosti? Byli jsme se synem na ORL. Už podruhé. Před rokem v Brně na Pekařské, kde mu nic nezjistili a teď podruhé bez doporučení jinde kvůli tomu, že se nám nezdály jeho krční mandle.Od doby co je ve školce tak mívá kašel a rýmu, je to už druhý rok, tak kvůli tomu, prostě pro jistotu. Teď dr. řekl, že je vše v normě, odpovídající věku, ale že má krátkou uzdičku, asi někde vzadu v pusince, jak jsou ty mandle a že se to přestříhává. Ráda bych věděla zkušenosti někoho, nerada bych ho trápila, když je to první dr.,který nám to řekl. Děkuji moc.
Uzdičkou je určitě myšlena tkáň pod jazykem v přední části, když je přirostená může bránit dobré výslovnosti, nejde dobře vypláznot jazyk, miminka mají často problém s kojením. Já to viděla hned po porodu jak malej plakal, že má jazýček přirostený, ale je to jen jakoby taková strunka…šmikli mu to asi ve 3. týdnech a nic to nebylo…
A jak mu jde mluvení? Třeba písmenko „k“? Krátká uzdička, jak píše @lucotek může bránit dobré výslovnosti.
Umí hodně vypláznout jazyk? Uzdička je vidět, když se vyplázne jazyk špičkou k hornímu rtu.
Obě moje děti mají přestřihlou uzdičku pod jazykem.
Syn to měl stříhané poprvé někdy v půl roce, ale bylo to střihlé špatně, tak se to stříhalo ve dvou letech znovu. Malý zákrok, trvající pár vteřin. Měl slíbenou zmrzlinu.
Dceři to stříhali asi taky v půl roce. Náhodou jsme byli na pohotovosti s vysokými teplotami. Kontroloval nás i dr. z ORL, jestli nemá zánět středního ucha a všiml si toho. Vzal nůžky a podstřihl. Opět chvilička.
Pokud je to toto, nebála bych se toho.
Ahoj, vůbec ho nebudeš trápit, neboj!!! Trvá to vteřinku, nám to střihli hned v porodnici, ale ani větším dětem to nijak neublíží, je to mžik!!!
Malá má zkrácenou tu pod jazykem, a pak nízko posazenou tu co jakoby drří horní ret, takže jí to rozjíždí horní zuby. Taky bude muset na přestřižení obou, no, jsem zvědavá, zubař říkal, že až tak kolem 5-6 roku, ale ta spodní se dělá asi kdykoli.
Je mu 5,tak nějak nerozumím tomu, proč, když to tak má, tak proč to neřekl někdo už dřív. Jazyk vyplázne normálně, mluví krásně, začal brzo, někdy až moc:-D, tak právě si říkám, v čem mu to teda brání. Byl tam s ním přítel, takže chlap-na nic se nezeptá:-),mám si zavolat na objednání, tak se zeptám po telefonu.
@terysek09 Nám říkali, že by do budoucna mohl mít problém s angličtinou..Taky nás to čeká ale budou mu to dělat v narkoze zároveň s nosní mandlí. Pokud by nešel na mandle, dělalo by se to v lokálce. Zákrok na minutku…
My jsme byli stříhat tu podjazykovou uzdičku v půl roce a teď mě překvapil zubař, když mi řekl, že nás chce poslat kolem 5-tého roku na střihnutí té horní uzdičky, prý by se jí pak rozjely zuby. Teď jí jsou 2 roky.
@SvatkaM no, to přesně máme. Jenže jí to rozjíždí ty zuby odmala. Teď ve dvou letech tam má už mezeru, jako by jí jeden chyběl.
@SvatkaM zas mě uklidnil, že když se to pak stříhne včas, tak to nemá na ty druhé zuby vliv, tak aspoň, že tak, a že člověk ví, od čeho to je ![]()
Já toto se synem také absolvovala. O tom, že má zkrácenou uzdičku, jsme vědeli od doktorů dlouho, ale na zákrok šel až v pěti letech. Před tím, než jsme začali chodit na logopedii. Hodně mu to pomohlo k lepší výslovnosti. Dětská nám tvrdila, že to bude ambulantně, ale nakonec to bylo v celkové narkóze. Byla jsem tehdy ráda, že jsem tam s ním celý den byla. Bylo mi moc líto dětí, co se probouzely z narkózy, plakaly a nikoho tam neměli ![]()
@terysek09 píše:
Je mu 5,tak nějak nerozumím tomu, proč, když to tak má, tak proč to neřekl někdo už dřív. Jazyk vyplázne normálně, mluví krásně, začal brzo, někdy až moc:-D, tak právě si říkám, v čem mu to teda brání. Byl tam s ním přítel, takže chlap-na nic se nezeptá:-),mám si zavolat na objednání, tak se zeptám po telefonu.
Někdy se na to dřív nepřijde. Dítě nemá jiné problémy, dětský lékař se na to nezaměří, výslovnost probíhá podle věku přiměřeně.
To já byla ráda, že se na to přišlo hned, protože ty tři týdny kojení než mu to šmikli byly hrozný, potom si daleko lépe chytl bradavku a přisál se, když měl ten jazýček volnější… ![]()