Celiakie - pečení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5866
10.6.14 06:29

celiakie - pečení

Ahojky holky,

včera naší Verunce diagnostikovali celiakii. Jsme zvyklé hodně péct a potřebovala bych poradit s výběrem mouky. Konkrétně např. na bábovky a koláče, pak na chleba, rohlíky… Kde vše nakupujete a jaké konkrétní značky máte odzkoušené?

A ještě…jak je to s drobivostí? asi to nebude moc držet při sobě, když v mouce není lepek :-). Přidáváte něco do těst?

díky moc předem za jakoukoliv radu :) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11565
10.6.14 06:41

@milap Celiakii nemám, ale mám známou, která ji má. Můžeš zkoušet, ale máš pravdu, ani podle ní to není ono. Oni si prostě odvykli, pečou jen nejnutnější (rohlík, chleba), sladké málokdy - mlsají spíš jinak (ovocné tyčinky a podobně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
10.6.14 07:02

Mouka Dovesfarm, mají v Kauflandu. Bábovka, dorty, super. Cukroví dobré ale trošku drobivější. Do omáček taky. Chleba je celkem dobrý Rustikální od Nominalu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lew
18
10.6.14 07:49

Mouka jizerka nebo schär mix B - na pečivo, je dobré do něj přidat psyllium, je pak vláčnější. Pečivo upéct, nechat schladnout, nechat jen to co spotřebujete, zbytek do mrazáku. Dobré recepty najdeš na FB na Bezlepkové recepty. Pokud by jsi pekla v domácí pekárně, blp pečivo potřebuje jen jedno hnětení, pak kynout (hlavně nenechávat kynout déle než je psáno, jinak se může chleba propadnout) a hned péct. Příprava chleba v domácí pekárně trvá cca 2 hod. (15min. hnětení, max. 1 hod kynutí, 45min pečení). Na sladké buchty používám Spar free from a rýžovou moku, rýžová mouka je dobrá i na zahušťování omáček, polévek, jíšky,… Mě třeba vůbec nechutná kupované blp pečivo, ale třeba sušenky jsou dobré, blp koupené piškoty taky nic moc, ty raději peču doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lew
18
10.6.14 07:55

Jinak pozor na obyčejný pudink a prášek do pečiva - obsahují lepek. Pudink a prášek do pečiva kupuji přímo blp nebo od Dr. Oetkra. V kečupu taky bývá lepek, u jogurtů číst složení - taky je občas zahšťují, u šunky se taky ptát na složení, corn flakes obvykle obsahuje výtažek z ječného sladu, pozor na čokoládu a bonbony - připrav se na to že teď ti bude nákup trvat dlouho a budeš u všeho číst složení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
10.6.14 08:04

To Lew:
To psyllium seženu kde, prosím?

Holky, a co třeba zmrzlina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7561
10.6.14 08:11

@milap my lepek nesmíme teprve chvíli (před měsícem nám ho zakázali, ale kvůli intoleranci). A pečeme taky pořád. Sice né vše a vše nemám ještě odzkoušené, ale třeba bublaninu, jablečný koláč, perník super. Pekla jsem z Jizerky a inspirovala jsem se na http://www.ivako.cz/…kucharka.htm A jinak co jsem zkoušela, tak jen místo normálního množství mouky dám bezlepkovou a bez prášku do pečiva (dám trošičku sody) a zatím dobré. I korpus na dort se mi povedl včera a ten se ani moc nedrolí. Ale je pravda, že je to takové drobivější. A na omáčky používám Pohankovou mouku. Rýžovou jsem ještě nezkoušela. Ale kukuřičná v jídle i pečení není dobrá. A z té pohankové nám teď moc chutnali palačinky. A vše nakupuji v Globusu nebo zdravé výživě.

Ale taky se jinak ráda inspiruji vyzkoušenýma věcma protože jsem začátečníci.

@lew nám zas bezlepkové kukuřičné piškoty chutnají víc než ty klasické. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
10.6.14 08:24

@milap Zmrzlina je většinou bez lepku, musíš číst složení. Hlavně nesmí být v kornoutu nebo s nějakýma křupinkama a tak. Mrož, Míša apod. je bez lepku určitě. U kopečkové a točené si vyžádej složení. Ty bonbony a čokolády jak někdo psal, já teda žádné s lepkem ještě neobjevila :nevim:
Ale prostě je potřeba číst složení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
10.6.14 08:27

Ainy: Já právě teď u čokolády, kterou tu mám, je psáno.. že může obsahovat stopy lepku (výrobce se kryje). Takže bych ji taky pro sichr nedala

Zmrzliny jsem myslela právě kopečkové nebo točené a budu doufat, že mi prodavač nebude lhát :?…jinak u obalu z nanuku se dá vyčíst :-)..A budu myslet i na ty kornouty, to je pravda

díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
10.6.14 08:30

@milap Může obsahovat stopy lepku neřeším. To znamená, že ho neobsahuje, je to jen sichr výrobce. Jo a pokud ti nevadí buchta z prášku tak výborný je perník od Labety. Teď jsem tu zahlídla reklamu na něj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
10.6.14 08:38

Jo a těstoviny kupujeme kukuřičné v Lídlu, mají i jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
10.6.14 08:40

Mě se tedy osvědčil chleba z Jizerky, péct na klasický program, který na mé pekárně trvá 3 hodiny 10 minut. Když jsem to dala na bezlepkový program (krátký) tak to bylo nepoživatelné a bylo třeba do toho dát obrovské množství droždí, aby to vykynulo. Takže za mě lze Jizerku v podstatě používat jako normální mouku. Vždy jsem ji tedy trošku míchala s nějakou pohankovou, celozrnou pohankovou (Šmajstrla) nebo kukuřičnou nebo něčím podobným, aby se to pokaždé trošku lišilo. Chlebík jsem po půl roce experimentování dotáhla k tomu, že byl poměrně dobrý a nesrovnatelně lepší než ty hnusy balené z obchodu.
Na sledké z Jizerky jde udělat v podstatě vše nekynuté a rozdíl není až tak markantní.
Na zahušťování omáček apod. se mi nejlépe osvědčila rýžová mouka.
Těstoviny kukuřičné nám zachutnaly tak, že je dělám místo klasických pro celou rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
charbl
10.6.14 09:54

U nás doma je to složitější, máme mix alergií, např. na lepek a vajíčko, takže s drobivostí neporadím, bez vajíčka se drobí všechno. Já kombinuju Jizerku, teď mám nějakou zlatou s PromixUni, pohankovou nebo třeba jáhlovou moukou. Kukuřičná není moc chuťově dobrá, tu používám jen na vysypání formy. Neosvědčilo se mi použít při pečení jenom jeden druh, pak to nebylo moc k jídlu.
Chleba je dobrý z schär mix B. Prášek do pečiva se prodává i bezlepkový a dá se s ním bez problémů péct.
Když je nejhůř a potřebuji něco upéct, tak sáhnu od Labety po směsi na perník, povede se vždycky a chutná všem.
Nejčastěji nakupujeme v Globusu, tam mají docela výběr (i bezlepk. uzeniny) a pak přes internet, podle toho, kde mají co v akci. Strouhanku doporučuji kupovat kukuřičnou, je levnější než od Novalimu bezlepková a chutná o moc líp (u nás doma řízky v kukuřičný strouhance vyžadují všichni, i lepkoví strávníci, chutná to prý jak z KFC ;)) Na zahušťování omáček je dobrá směs Hraška jemná.
Držím pěsti, časem přijdeš na to, že spoustu věcí jde nahradit a vařit se dá přirozeně bezlepkově a relativně chutně :)

• Citovat
  • Upravit
3380
10.6.14 09:58

Jo a některé omáčky zahušťuju tak, že do nich dám vařit normální rýži a na závěr to rozmixuju tyčovým mixérem. Takhle dělám třeba rajskou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lew
18
10.6.14 11:33

Psyllium koupíš ve zdravé výživě, v lékárně. Milka obsahuje lepek, z bonbonů např. lipo. Jinak než se mi podařil poživatelný chleba tak to celkem trvalo, zkoušela jsem péct i na normální programy, ale bezlepková mouka většinou neudrží druhé kynutí. Ivako má dobré recepty. Těstoviny kupuji kukuřičné Sam mills nebo si je dělám doma na strojku z BLP mouky (100g mouky, 1 vejce, 1 lžíce oleje, trochu vody dle potřeby, těsto se nesolí, solit až vodu) - takhle si dělám nudle do polévky, které si nasuším do zásoby. Zmrzku raději takovou, kde si můžeš přečíst složení, stalo se mi několikrát, že v cukrárně ani nevěděli jestli tam lepek je nebo ne. Hlavně pozor na přípravu jídla, ať tam není druhotná kontaminace lepkem (nepoužívat stejnou vařečku jak na jídlo s lepkem, nesmažit na oleji po lepkovém jídle,…). Moje mamka si kdysi myslela, že stačí z polévky vyndat nudle aby to bylo blp, nebo z řízku oškrabat strouhanku - takhle to opravdu nefunguje. Hlavně hodně zdaru a co nejmíň problémů s dietou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí