Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje ho měla ve 4, furt pripocurana a bolelo ji bříško když curala. Teploty žádné.
@smurfka zítra odneste moč k Dr. (střední proud) a ideálně ihned po ráno aby se moč dala případně poslat do laborky. Nevím jaké má Vaše doktorka možnosti ale stav leukocytů a dalších hodnot zjistí. Pokud by se objevila teplota nad 38st tak pohotovost, to by znamenalo že se zánět dostal blíž k ledvinám.
To přičůrávání by zánět mohlo značit ale taky nemusí. Většinou to při zánětu bolí právě při močení nebo ke konci močení. Dr. Vám řekne víc
Právě že při čurání přímo nebrečí..že by jí o bolelo
..teploty nemá..no uvidíme teda. ![]()
@smurfka moje dcerka měla už v 8 měsících a byla hodně uplakaná, teploty kolem 39, v noci se furt budila a plakala. Moč je nejlepší přinést ve sterilní zkumavce a nejdřív dcerku omejte, ať je ta moč opravdu sterilní a zbytečně se tam neobjevují bakterie odjinud, než z močáku.
No právě že se myslím že příznaky zánětu nemá ( právě horečka, bolesti při čurání ) ale zase nevím co jiného by to mohlo být.. ![]()
za začátku jsem si myslela že to je právě kvůli tomu že se nemůže vykadit, tak jsem nasadila laktobacili…ale ted už normálně kadí a zlepšení žádné no..
Pokud je zánět v tom dolním segmentu (močák) tak to bývá bez teplot, teploty letí nahoru pokud se zánět dostane výš k ledvinám
My meli podezreni s dvouletou, ale ona mluvila, cili hlasila „pali pipinka“ a „bojim curat, bude palit“..Vypadalo to dost dramaticky, budila se s placem v noci a taky mivala ucurnuto, i kdyz uz byla dele bez plen. Nakonec jsme zasli s moci a na CRP a ani jedno se nepotvrdilo, jen mela posevni vchod zarudly,opruzeny.Tak jsme koupaliv Jarischovi a nekolirat denne myli a snad dobre.
@smurfka moje mala 3. Opravdu nemluvi a uz půl roku řeším, ze mala při ryme ucurava (jinak je bez plinek) v podstatě nechce pít, protože pak musi curat. U toho se kroutí a mnohdy závrti hlavou, ze nebude. Teploty bývají, ale těžko říci, zda to není od rýmy. Moč je prý v pohodě, na pohmat nikde nic. Ale ja to decko přeci znám a vidím, ze to v pohodě není. Bohužel dítě co nemluvi a neřekne co ji přesně trápí je těžko vyšetřovat.
Uz jsme dokonce odcerveni prý to vypadá podobne. ![]()
@smurfka Dcera měla v roce. Vysoké teploty (40), které lítaly nahoru dolu a na antipyretika reagovali jen velmi omezeně. Zapáchající plena/moč.
Jinak ještě může mízt nutkání chodit velmi často, může jí to pálit/bolet při čůrání (diskonfort v močové trubici), moč může být koncetrovanější.
Kamaradky tříletá dcera se taky po dlouhe dobe pocurala. A taky uz mela trochu mokro, kdyz se ji chtelo. Teploty žádné, bolesti taky ne.
Donesla moč, doktorka to nejprve otestovala papirkem, negativní. Ale jak to poslala do laboratoře, pozitivní nalez, dostala ATB. Výsledky jsou do druhého dne.
Kamaradka říkala, ze to laboratorní vysetreni si musela trochu vybojovat, doktorka to nikam posílat nechtela, kdyz to orientačně mela v ordinaci negativní.
Uz je to ale pár let zpět, ted uz maji doktori v ordinaci lepší analyzator nez jen prouzkovany zabarvovaci papirek. Nase to nakape na malý papirek a da to do přístroje, který tam ciselne vyhodnotí vice parametrů.
@smurfka jediný příznak, který měla dcera, byla divně (jinak) zapáchající moč. Sama sestra u dětské mi tvrdila, že by měla teplotu nebo něco a ejhle, byl to fakt zánět.
Při dalších zánětech si pak už stěžovala na bolest, když čůrala. Taky se v noci počůrala, to jsem si s tím spojila až zpětně.
@Jana206 píše:
Kamaradky tříletá dcera se taky po dlouhe dobe pocurala. A taky uz mela trochu mokro, kdyz se ji chtelo. Teploty žádné, bolesti taky ne.
Donesla moč, doktorka to nejprve otestovala papirkem, negativní. Ale jak to poslala do laboratoře, pozitivní nalez, dostala ATB. Výsledky jsou do druhého dne.Kamaradka říkala, ze to laboratorní vysetreni si musela trochu vybojovat, doktorka to nikam posílat nechtela, kdyz to orientačně mela v ordinaci negativní.
Uz je to ale pár let zpět, ted uz maji doktori v ordinaci lepší analyzator nez jen prouzkovany zabarvovaci papirek. Nase to nakape na malý papirek a da to do přístroje, který tam ciselne vyhodnotí vice parametrů.
Jak který doktoři. Naše pediatra má jen papírky.
Maminky holčiček, jak se u vašich malých dětí - kteří ještě neumí mluvit projevil zánět močáku..měli horečky, plakali při každém čurání?

Dcera dva dny..sem tam pláče - spíše přes noc, přes den občas že bolí bolí..ukazuje si na pipku ( ale to si ukazovala i když ji bolelo břicho protože se nemohla vykadit ). Ale při čurání nebrečí, ale ted se mi dvakrát po sobě počurala, a když si řekne že chce čurat, už má trošku učurknuto v kalhotkách.
Teplotu nemá..
No zítra jdeme asi k dr, aspoň s močí, protože jinak ji fakt nic není tak nevím co jiného by asi zkoumala..