Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím.
Máte prosím někdo zkušenost se zánět pupečníku?
Dcera (2,5 roku) se ráno vzbudila a měla kolem pupíku veliký červený flek a začal jí natékat. Zajela jsem k doktorovi a oznámil mi, že má dcera zánět pupečníku.
Dostala ATB a pupíček máme ledovat. Řekl mi, že to musí do 48 h zmizet. Ptala jsem se ho co se stane když to nezmizí, ale jen mi řekl, že to musí zmizet.
Tak se ptám tady. Co se stane když to do 48 h nezmizí?
Děkuji
Pupečník spojuje plod s placentou, jak ho může mít zanícený 2,5 leté dítě? ![]()
@Etcetera78
To já nevím, ale prý má zánět pupečníku, má tam Stafilokoka. To mi bylo řečeno u doktora.
Jinak ze spojení „červený flek okolo pupku“ mi google hází převážně boreliozu ![]()
@T.Hololinka tak třeba to do dvou dnů fakt zmizí a budete mít pokoj ![]()
@Etcetera78
Dcera tam nemá nic, že by jí něco kouslo nebo píchlo.
Horečku také nemá, nic jí není, jen se ráno vzbudila s flekem kolem pupíku.
Neporadim, ale myslim ze doktor. myslel. misto kde byly napojene cevy pupecniku, nekdy se tam udela pupecni kyla. Snad to bude dobry, antibiotika pomuzou!
@Pratt
On i řekl i jiný název té nemoci, ale nepamatuji si ho. Pak jenom řekl, že má žámět v pupíku a Stafilokoka. ![]()
Nikdy jsem se s tím nesetkala, starší dcera nic takového nikdy neměli.
Tady je fotka té boreliozy http://www.rodina.cz/…15491510.htm
ale jestli to má malá i nateklé, tak to fakt vypadá na nějaký místní zánět, tak snad to ty atb rozeženou, oni doktoři docela často poznají ty nemoci líp, než my ![]()
@Etcetera78
Už jsem na to také koukala, ale dcera to má celé červené, i v pupíku, nejdřív jsem myslela že je to podrážděné od plínek, ale pak to začalo natékat. Nejvíc to má červené uvnitř a asi 1 cm okolo. Pak to vybledává jako krupička.
@T.Hololinka tak aspoň můžeš vyloučit boreliozu
snad bude malá rychle v pořádku ![]()
@Etcetera78
To určitě můžu. ![]()
Budu doufat že to do 48 h zmizí ![]()
Ale i tak díky ![]()
Osobní zkušenost nemám, ale jedna zdravotnice mi líčila případ, kdy k nim přišla pacientka s nateklým červeným pupíkem, ze kterého trošičku vytékal hnis. Taky léčili antibiotiky, ale nezabralo to. Byl to nakonec absces někde pod pupíkem, v břišní dutině těsně pod povrchem. Museli to operativně odstranit, dopadlo to dobře, zánět se nikam dál nerozšířil. Jí prý bylo den ode dne hůř a hůř, jak se ten absces plnil, až to museli řešit chirurgicky.
@opinka
Doktor zkoušel zda s toho něco nevytéká, ale vše bylo v pořádku. Nejdříve jsem mu to ukázala jen z 1 m dálky a hned mi řekl co to je, pak malou prohlédnul pořádně a řekl že tam má Stafilokoka, prý si musela rozdrápat pupíček a zanést si tam infekci. Ale pořád tvrdil že to musí do 48 h zmizet.
@T.Hololinka píše:
@opinka
Doktor zkoušel zda s toho něco nevytéká, ale vše bylo v pořádku. Nejdříve jsem mu to ukázala jen z 1 m dálky a hned mi řekl co to je, pak malou prohlédnul pořádně a řekl že tam má Stafilokoka, prý si musela rozdrápat pupíček a zanést si tam infekci. Ale pořád tvrdil že to musí do 48 h zmizet.
Ahoj,
jj to měl můj starší syn ve 4,5 letech též. Dostal zánět pupíku, nic z toho nevytékalo ( a to jsem hlídala ještě dlouho po ATB), též se tam našel Stafylokok. On prostě vyvolal imunitní reakci - někdo má afty, někdo může mít toto. Léčili jsme to týden ATB, zmizelo to do 4 dnů.