Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
AhojteUž delší dobu mě sem tam pobolívalo pravé zápěstí (neřešila jsem, nebylo to nic hrozného)
Ale v úterý jsem byla na pohotovosti protože to začalo bolet víc a víc (nejspíš jsem to přehnala v práci). Řekli mi, že mám zánět šlach (ibalgin, gel, klid).
Od tohoto dne se ruka začala zhoršovat. Bolest neskutečná, otok prstů a předloktí, nedovřu ruku v pěst, brní a mrtví mi palec, celkově je ruka ztuhlá… Každý den horší a horší, můj obvodní mi nabídl neschopenku s tím, že mu mám dát zítra vědět, jak jsem na tom. Problém je v tom, že je nás v práci málo a manažerka by mě asi zab… Jedu přes bolest a večer o to víc trpím.
Opravdu jsem zoufalá
A co chces slyset. Chce to proste klidovy rezim
Chladit, nejvíc mi pomáhá ponořit ruce do studené vody, ale i klidně chladící pytlík z mrazáku, jen to s ním nepřehnat. A pořídit ortézu, to taky hodně pomůže.
Neschopenku, klid, ortézu nebo sádru a protizánětlivé léky typu diclofenak, Ibalgin Aulin…tzn šup šup na ortopedii..
kamarádka takhle zanedbala zánět šlach v zapesti (taky nechtěla komplikovat život ostatním v práci, a bála se i neprodloužení smlouvy kdyby šla marodit) a pak se rok trápila.. 2 měsíce sádra, 3 měsíce orteza kdoví kolik opichu, léků, vyšetření, rehabilitace, hrozili ji i nějakou operaci, samozřejmě se připojily finanční problémy kvůli dlouhé neschopence a musela odejít z prace protože i když už pak ruka byla lepší tak stačily 3 směny za sebou a začalo se jí to znovu rozjíždět…
@Anonymní píše:
AhojteUž delší dobu mě sem tam pobolívalo pravé zápěstí (neřešila jsem, nebylo to nic hrozného)
Ale v úterý jsem byla na pohotovosti protože to začalo bolet víc a víc (nejspíš jsem to přehnala v práci). Řekli mi, že mám zánět šlach (ibalgin, gel, klid).
Od tohoto dne se ruka začala zhoršovat. Bolest neskutečná, otok prstů a předloktí, nedovřu ruku v pěst, brní a mrtví mi palec, celkově je ruka ztuhlá… Každý den horší a horší, můj obvodní mi nabídl neschopenku s tím, že mu mám dát zítra vědět, jak jsem na tom. Problém je v tom, že je nás v práci málo a manažerka by mě asi zab… Jedu přes bolest a večer o to víc trpím.
Opravdu jsem zoufalá
Určitě ortézu, takovou, která zpevní i prsty. A poctivě nosit minimálně měsíc. Bolí to hrozně, nejhorší mně to přišlo vždycky v noci.
Záleží, co děláš. Jestli v té ruce něco taháš, šla nych na neschopenku, aby byla ruka v klidu. Jinak bych hkusila vydržet.
@Hrozina Souhlasím v noci jsem i brecela bolestí.
Orteza je zaklad a brala jsem týden léky proti zánětu a bolesti - třeba brufen - ve vyšších dávkách. Klidový režim u mne nehrozil, ale s léky a tou ortezou se to zvladlo i tak
@Devatenáctka já jsem zánět šlach v zapesti (taky už jsem ho párkrát měla) řešila vždy s ortopedem…
@Devatenáctka píše:
@Vladusxx mám jít spíše na ortopedii?
Na ortopedii ti řeknou, ze ortezu, klidový režim, léky proti bolesti a pravděpodobně ti vemluvi nějaký drahy potravinový doplněk. Mam zprostředkovaně právě takovou zkušenost (manžel obě ruce, dcera noha a ruka). Nakonec pomohla dobra fyzioterapeutka. Nějakými manipulacemi (sice to prý docela bolelo), ale zlepšení markantní. Manžel se s tím trápil rok než k ni šel a pak jako když utne. Týden na to přehazoval ornici na zahradě. Do té doby nemohl pochovat ani dvouleťacku.
@Tuhy_LU mě teda můj ortoped ani v nemocnici na ort. Ambulanci žádné drahé doplňky stravy nenutili s i nedoporučovali… Prohmatli, předepsali nějaké NSAID případně se udělal opich, ortéza a čau za 14dni na kontrole…
@Tuhy_LU žasne doplňky mi nikdo nedoporučoval. Jestli tam ma zánět, tak se fyzioterapeut muze přetrhnout a bez léků neudělá nic
@Tichošlápek @Vladusxx
No jo, asi nemáme v našem regionu dobre ortopedy. Už jsme vystřídali za poslední dobu asi tři a nikdy nám nepomohli. Jen tam procekame hodiny, na objednání čekáme měsíc. Z dcery naposled tahala peníze za megnetoterapii (prý jedine to ji pomůže). Nohu má modrou ještě teď… krabicky s predrazenymi kolageny, vitaminy taky přinesla.
No, tak si zajdi pro neschopenku a prostě dodržuj léčbu, kde je důležité především nehýbat tou rukou. Nehýbat. NEHÝBAT.
@Tuhy_LU zlata naše ort. ambulance v nemocnici..je nízkoprahova, tzn že tam v pracovní době od 7 do 15h může přijít kdykoli kdokoli i bez doporučení praktika… A vždy vyšetří, ošetří..jen si musí třeba člověk posedět v čekárně..někdy teda celé dopoledne…protože tam samozřejmě jezdí sanitky, akutní úrazy, plánované kontroly po operacích apod. Ale neodmítnou nikoho…a docela to tam frčí…mají tam 3 ambulance většinou jsou tam 2 doktoři a sestřičky jsou tam taky tak 3-4. S manželem. jsme tam teď pečení vaření (komplikovaně si zlomil nohu a jezdí tam na kontroly) většinou jsme za 2 hodinky hotovi…
Ruku nepoužívej vůbec do úpravy stavu. Vůbec na nic. Když rikam na nic, tak opravdu na nic, ani na úpravu vlasů nebo čištění zubu nebo poskrabani se na hlavě. No a co ze vás je v práci malo? Chceš si kvůli tomu úplně odrovnat ruku a jít pak marodit na x měsíců? Jako tohle fakt není sranda, nebud hloupá. Zhoršení sis způsobila sama, ale malé bezvýznamné plus je, ze pomoci si můžeš také sama. Tedy pokud vůbec chceš.
Ahojte
Už delší dobu mě sem tam pobolívalo pravé zápěstí (neřešila jsem, nebylo to nic hrozného)
Opravdu jsem zoufalá