Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, před 14 dní mi na pohotovosti pichali prave ucho s tím, že mám zánět středního ucha. Při kontrole po pár dnech jsem dostala antibiotika, kapky do ucha a z ucha mi odsavali tekutinu. Ucho hodně bolelo, to naštěstí celkem rychle přešlo, ale co mě trápí je šumění a pískání v uchu. Od prvního dne mi v něm sumelo, ale vždy když jsem si lehla do postele tak se to nějak uklidnilo a mohla jsem v klidu spát. Bohužel poslední tři dny v uchu jen píská a to bez přistání. Nemůžu spát ani pořádně přes den fungovat. Psychicky jsem z toho už špatná. Dle lékaře na ORL je to normální a odejde to, ale kdy? Již jsou to dva týdny. Máte prosím podobné zkušenosti a za jak dlouho se u Vas dalo vše do pořádku? Moc děkuji.
@Lochca89 píše:
Ahoj, před 14 dní mi na pohotovosti pichali prave ucho s tím, že mám zánět středního ucha. Při kontrole po pár dnech jsem dostala antibiotika, kapky do ucha a z ucha mi odsavali tekutinu. Ucho hodně bolelo, to naštěstí celkem rychle přešlo, ale co mě trápí je šumění a pískání v uchu. Od prvního dne mi v něm sumelo, ale vždy když jsem si lehla do postele tak se to nějak uklidnilo a mohla jsem v klidu spát. Bohužel poslední tři dny v uchu jen píská a to bez přistání. Nemůžu spát ani pořádně přes den fungovat. Psychicky jsem z toho už špatná. Dle lékaře na ORL je to normální a odejde to, ale kdy? Již jsou to dva týdny. Máte prosím podobné zkušenosti a za jak dlouho se u Vas dalo vše do pořádku? Moc děkuji.
Piska mi v obou už dva roky, pro někoho měsíc, pro me chronicky doživotně. Pomohl mi hnědý šum případně videa z YT - hypnoza na uspavani od nějakého slovaka
@hospodki píše:
Piska mi v obou už dva roky, pro někoho měsíc, pro me chronicky doživotně. Pomohl mi hnědý šum případně videa z YT - hypnoza na uspavani od nějakého slovaka
A to máš po zánětu středního ucha?
U mě to trvalo asi měsíc. Ale dokud jsem nebyla úplně o. k., doktorka si mě zvala na kontroly a řešila to.
@Lochca89 píše:
A to máš po zánětu středního ucha?
Ne, asi od krční patere. Princip je stejný. Pokud se něco poškodilo, tak buď se to zase samo spraví což muže byt třeba na měsíc. A nebo taky ne což je doživotí. Napsala jsem ti možnosti jak to eliminovat, pracovat s tím a případně naučit žít. První týden jsi na odstřel, druhy na psychinu a po mesici už s tím umíš trochu pracovat. Po čtvrt roce to vnimas několikrát denně a po roce je ti to už jedno. Zhoršuje to únava a alkohol, takže alkohol jsem vyřešila tehotenstvim kdy nemůžu pit, únava s miminem… no to jsem nedomyslela ![]()
Já jsem po zánětu středního ucha, pořád špatně slyším a v uchu mi píská a šumí. Ale lepší se to. Sice pomalu, ale jistě.
Dekuju za odpověď. Všude na ORL mi tvrdí, že se ucho čistí a samo to odejde. Ale přijde mi to už nějaké dlouhé. Jsem ještě navíc na veškeré zvuky extrémně náchylná, takže tohle je pro mě naprosto šílené. Bily šum už jsem si taky pouštěla, na to šumění to celkem zabralo, ale na piskani nevím nevím ![]()
@Betty MacDonald píše:
Já jsem po zánětu středního ucha, pořád špatně slyším a v uchu mi píská a šumí. Ale lepší se to. Sice pomalu, ale jistě.
A jak dlouho jsi prosím po zanetu? To piskani se zlepšuje a řešíš to stále přes ORL?
@mokkk píše:
U mě to trvalo asi měsíc. Ale dokud jsem nebyla úplně o. k., doktorka si mě zvala na kontroly a řešila to.
A řešila doktorka to piskani nejakyma kapkama nebo necim? Mě doktor řekl že zanet je vyléčeny tak další kontrola už není nutná a šumění že odejde. A sama ze si tam nic kapat nemám, že problém je ve středním uchu kam se stejně nedostanu.
@Lochca89 říkám ti hnědý šum a hypnoza na uspavani. Případně růžový šum. Me bily pískání zhoršoval
@hospodki Potíže mi odezněly po 5 týdnech. Také mi po píchání, sumelo, piskalo, neslyšela jsem. Ale mám už s tím druhou zkušenost, tak jsem neplasila a nelitala na orl.
@Roseforever píše:
@hospodki Potíže mi odezněly po 5 týdnech. Také mi po píchání, sumelo, piskalo, neslyšela jsem. Ale mám už s tím druhou zkušenost, tak jsem neplasila a nelitala na orl.
Dekuju za info. A dělala jsi něco abys napomohla zbavit se toho piskani, nebo jsi jen vyckacala? Já už konečně celkem slyším, ucho bylo celou dobu i zalehle, ale pískání a šumění je tam stále. A nepocituju že by se to třeba den odeznění lepšího. Bylo to tak že najednou jsi se probudilo a vše odeznelo? Omlouvám se za milion dotazů, jsem z toho už velmi nesva a propadam panice.
@Roseforever píše:
Psala jsem nahoře, pro někoho měsíc, pro me chronicky doživotně. Mas stesti, ze te to přešlo. Mám v okolí 2 co to měli po covidu a do měsíce je to přešlo. Já to budu mír spis mechanické a šlo mi o to dat tip jak s tím pracovat.
@Lochca89 ucho mi píchli 7.12.,brala jsem dvoje atb. Bolest hlavy (dutiny) a ucha byla šílená, asi 2 týdny. Celou dobu na ucho neslyším, šumí, chrastí a píská. Z TV nic nemám, dostala jsem nová sluchátka, slyším jen pravým uchem. Ale… Lepší se to, pomalinku,
Dle lékařů normální stav u komplikovaného zánětu středního ucha. Sluch se obnoví, šum a chrastění je prý normální, přejde to. Teď už tomu věřím, fakt už se to pomalu lepší.
Vůbec se těm malým dětem nedivím, že u nemocnýho ucha tak brečí.
Příspěvek upraven 01.01.23 v 10:27