Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potrebovala bych se poradit. Syn ma zapal plic a moje tchyne mi vypravi ze se pri teto nemoci musi sedet rovne nebo lezet rovne… ja mam v hlave ze pri kasli je idealni pololeh, polosed aby se clovek nedusil kaslem…ale to tvrdi ze je spatne ze si „svira“ hrudnik… doktorky jsem se na to neptala neb mne to ani nenapadlo, nez tu probehla na toto tema „diskuse“…
Neslyšela jsem nikdy, že by měl člověk při zápalu plic ležet rovně ![]()
Logicky pokud kašle, tak zvýšená poloha je nejlepší. Drž se instinktu a ne možná zastaralých rad.
Dříve při bolesti hlavy navrtávali rezavým nebozízkem lebku, aby bolest uvolnili-to už taky asi neplatí ![]()
Ahoj, stačí zvýšená poloha zad a hlavy do polosedu - podložit matraci tak, aby nebyl předkloněný, a le měl polosed rovný (snad to popisuji dobře
).
Já teda nevim, syn měl zápal plic, byl v nemocnici, ale o žádné poloze nebyla řeč. Ležel normálně v posteli, stejně jako doma, případně jsem mu dala klínek pod matraci, aby byl výš, kvůli kašli.
Syn právě končí ATB na zápal plic. Byli jsme min. týden v nemocnici, pak několikrát u naší dr. a nikdy se neřešila poloha v posteli - rovná. V nemocnici mi řekli, lehce podložit matraci, aby ho nedráždil kašel a líp se dýchalo.
No uprimne je mi jedno jak lezi nebo sedi, pokud je mu to pohodlne a lepe se mu dycha, jen mne rozhodilo ze tchyne na syna kricela ze takhle sedet nesmi jinak mu vezme tablet
sice jsem ji okrikla at ho necha byt, hlavne ze je v klidu ale pak jsem musela do prace…
@Amelie píše:
Ahoj, potrebovala bych se poradit. Syn ma zapal plic a moje tchyne mi vypravi ze se pri teto nemoci musi sedet rovne nebo lezet rovne… ja mam v hlave ze pri kasli je idealni pololeh, polosed aby se clovek nedusil kaslem…ale to tvrdi ze je spatne ze si „svira“ hrudnik… doktorky jsem se na to neptala neb mne to ani nenapadlo, nez tu probehla na toto tema „diskuse“…
v polosedě je to ideální
@Amelie píše:
No uprimne je mi jedno jak lezi nebo sedi, pokud je mu to pohodlne a lepe se mu dycha, jen mne rozhodilo ze tchyne na syna kricela ze takhle sedet nesmi jinak mu vezme tabletsice jsem ji okrikla at ho necha byt, hlavne ze je v klidu ale pak jsem musela do prace…
Nějaká drsná… co kde slyšela? A teďka z toho má děsy
To jsou ty nevyžádané informace od sousedek, kolegyň aj.
Navli - pry vsichni co meli tuberkulozu ![]()
no bohuzel „sezrala“ vsechnu moudrost sveta a hnout s jejim nazorem je nadlidsky vykon… no snad to nebude tak horky a necha ho byt ![]()
@Amelie píše:
Navli - pry vsichni co meli tuberkulozuno bohuzel „sezrala“ vsechnu moudrost sveta a hnout s jejim nazorem je nadlidsky vykon… no snad to nebude tak horky a necha ho byt
Božínku, ale tenhle názor tu byl někdy v padesátých letech
/ a že z praxe o tom něco vím
/ Strávila jsem min. úterý se synem v nemocnici s touto dg. a jediné co jsme s dr. řešili při propuštění v noci domů bylo - podložit matraci, aby byl lehce výš a nekašlal, zvlhčit vzduch, moc nevytápět a podávat všechny léky co dostal. Sice jsem byla v nervech, ale tohle bych snad udržela ![]()
@Amelie my vždycky polohujeme celou postel (postýlku) aby byla celá zešikma. ale stejně je to naprd, musím ho pořád nosit jinak se dusí celou noc.
Holky diky
proste ho necham jak je mu pohodlne aby se moc nedusil ![]()
V každé poloze, ve které bude ležet v posteli, se mu bude nějaká část plic prokrvovat a ventilovat míň a víc a naopak - v leže na zádech zadní část, v leže na břiše přední atd. Takže ideálně by měl polohu měnit
.
@Amelie
Mohla byste mi sdělit, jaká ATB byla synovi předepsána (pokud bylo potvrzeno bakteriální agens)? Čistě z akademické zvědavosti. Jinak syn nechť leží tak, jak mu to dělá co nejmenší potíže a záchvaty kašle jsou nejméně časté.
@Amelie Polohovanie má hlavne význam u miminiek, nie u 5-ročných detí, či koľko tvoj syn má.
Dcéra prekonala zápal pľúc ako dvojročná, a rozhodne nám nikto z lekárov žiadne polohovanie nedoporučoval, to je blbosť. Nech si syn sedí / leží tak, ako sám uzná za príjemné…