Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ve čtvrtek jdeme na zápis do 1.třídy. Na co všechno se připravit, jak to probíhá?
Děkuji za příspěvky. Katka
Už se to tady někde řešilo. Každá škola to má jinak.
U nás přijde dítě s rodiči, rodiče zůstanou ve třídě, kde s nimi zástupkyně a ještě jedna učitelka sepisují papíry, je tam občerstvení atd.
Dítě si převezmou holky z vyšších ročníků a provedou ho po několika třídách. V každé třídě sedí pani učitelka a řeší - řečové, rozumové schopnosti, matematickou předtavivost, barvy, tvary, kresba postavy…a je to.
Izz, děkuji
Procházela jsem před založením diskuse a nenašla jsem ![]()
U nás.....
Dítko si prohlédne třídu,řekne co s elíbí a nelíbí…prohlédne si pak učebnice pro prvňáčky a mezi tím rodiče vyplní papír
A pak jako i Izz…barvy,tvary,popř.písmenka,čísla–děti se rádi chlubí,když to umí a my zase posloucháme,jak mluví,jestli má vadu řeči atd..
My máme k zápisu takové listy přestištěné,kde se dobarvuje co kde chybí(třeba lístek u kytky),kde se maluje počet puntíků dle počtu třeba autíček…
pak se maluje postava…
nic to není hlavně ![]()
Ahoj. U nás to probíhalo tak, že jsme šli nejdřív všichni (dítě i rodiče) do jedné třídy, tam dcera kreslila postavu a my s manželem vyplňovali papíry. Pak jsme všichni tři přešli do vedlejší třídy, kde si s dcerou povídala paní učitelka (zkoušela ji
) a my jen pozorovali. Pak jsme šli za vedením školy, dostali jsme desky s památečním listem a informacemi, co bude dál. Druhý den jsme se na netu dozvěděli, že dcera byla přijata. Školu si dcera prohlídla se školkou, my s manželem na DOD.
V jiné škole poblíž to prý vypadalo tak, že dítě dostalo papírek, kam mělo sbírat razítka za to, co splnilo/nesplnilo. Takže opravdu v každé škole jinak.
My jsme byli u zápisu minulý týden.Seděli jsme u stolu s paní učitelkou u stolu a ona se syna ptala na různé věci: kde bydlí, jestli už má aktovku a jakou má barvu,ptala se jak se říká mláďatům od zvířat, chtěla znát barvy a tvary a taky zkoušela výslovnost.A taky musel říct básničku.
Ono hodně záleží na škole a taky na učitelce,kterou u zápisu budete mít.Každá se ptá na něco jiného.
Uvidíš,že to hravě zvládnete ![]()
My jsme třeba jasně věděli, kolik dětí přijde k zápisu a kolik dětí potřebujeme, aby se mohly otevřít 2 třídy…takže jsme věděli předem, že bereme všechny…a odklad se vždycky dával jen proto, že chtěly matky
Ahoj,
já jsem byla s dětmi ve třech školách, ve dvou jsem byla přítomna, ve třetí jsem byla v jiné třídě (čekala jsem s papíry a děti zatím absolvovaly povinné kolečko mezi učitelkami - za doprovodu starších spolužáků).
Děti něco kreslily, zkoušela se výslovnost, v jedné vázali kličku (kluk neumí, holka ano), říkali básničku, poznávali písmenka, obrázky). Zkoušeli, jak mluví, jestli poznají barvy, jestli umí počítat do pěti). Jsem byla překvapená, jaké mám šikovné děti
.
Jsem blbka nebyla jsem ze synem u zápisu do školy tedko nevíme co máme dělat stoho bude asi průser co? :zed
@Anonymní píše:
Jsem blbka nebyla jsem ze synem u zápisu do školy tedko nevíme co máme dělat stoho bude asi průser co? :zed
Myslím, že by mělo být možné domluvit se s ředitelem spádové školy na dodatečném zápisu. Takže je potřeba, co nejdřív zjistit telefon na ředitele školy, zavolat a domluvit se. Průšvih by byl, až kdyby se zjistilo, že školou povinné dítě do první třídy nenastoupilo - to by asi řešila sociálka.
Chtela bych se zeptat, zda je ovlivneno poradi pri zapisu na prijeti ditete. Napr.kdyz otviraji jen 1 tridu a my prijdem treba mezi poslednimi, zda mi muzou rict, ze uz maji naplneno? Nebo dostaneme urcity cas v kolik mame prijit? Dekuji
@lussinka1984 : tak asi záleží, jaká kritéria má ta určitá škola. U nás je jedno v kolik přijdeš. U nás berou prvně spádové děti, co už mají sourozence ve škole, pak spádové děti a nespadove děti se sourozencem ve škole, pak děti z naší městské části a potom zbytek ( je to podle bodů ). Když je v určité skupině více dětí splňující kritérium, tak losují, není to tak, že třeba srpnové děti mají smůlu.
Do první třídy ke školnímu vzdělávání musí přijmout každé dítě v dané spádové oblasti, které splnuje požadavky. Tj dosáhlo věku šesti let a nemá odklad. Pořadí u zápisu nemá na nic vliv. Nevím, jak to je, pokud je ve spádové oblasti více škol.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.