Zápis do MŠ - trvalé bydliště

Anonymní
30.12.15 14:04

Zápis do MŠ - trvalé bydliště

Ahoj všem. Potřebovala bych poradit a vysvětlit jak to chodí při zápisu do školky. Dceři bude v srpnu 2016 3 roky. Od září 2016 by tědy měla jít do školky. Tzn. někdy na jaře 2016 jít k zápisu. A teď otázka… bydlíme na kraji většího města v obci. Obec má svou školku, ale sem jí dávat nechceme. Bylo mi řečeno, že pokud bych jí chtěla přihlásit do školky ve městě, tak musí mít trvalé bydliště ve městě, jinak nemám moc šanci jí z kapacitních důvodů umístit. Mám možnost jí napsat k tchánovcům, ale nevím, jestli je nutné mít u nich i já sama trvalé bydliště? Vím, že jde o nějaké ty body, ale vůbec nevím jak to funguje a jak se ty body počítají. Podnikali jste něco podobného? Stačí když třeba u zápisu řeknu, že budeme teprve bydliště měnit a nebo už musí mít změnu provedenou? A můžu mít já jinou adresu něž dcera a nebo se mi nějak sníží ty body? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68965
30.12.15 14:09

Co já vím, tak některé obce to kontrolují. U nás trvali na tom, aby měl v místě kromě dítěte trvalé bydliště i aspoň jeden z rodičů. Ale někde je jim to jedno a koukají jen na bydliště dítěte. Body bude mít taky každá školka/obec nastavené jinak, třeba u nás je to tak, že bez trvalého bydliště je šance na přijetí prakticky nulová (za bydliště 10 bodů, další kritéria jako věk apod. dají dohromady max. 7) a záleží hodně i na převisu. Pokud je školka neobsazená, rádi vezmou i dítě z okolí, pokud mají místní problém dostat tam 4,5leté, tak dítě bez bydliště nebude mít šanci. Zjisti si to v té vaší školce, popř. od známých, co tam mají děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68965
30.12.15 14:11

A taky bych si zjistila, jak je to s obsazeností celkově, na mnoha místech je srpnové dítě na přijetí od září bez šance, někde bez problémů vezmou i prosincové téhož roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
30.12.15 14:13

Anoj, řešila jsem stejnou věc. dítě MUSÍ mít trvalé bydliště tam, kde ho chceš dát do školky, bohužel. řešila jsem to obdobně, synka jsem přihlásila k babičce, i mladšího ted kvůli školce přepíšeme. změna trvalého bydliště musí být provedena před zápisem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.12.15 14:20
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Potřebovala bych poradit a vysvětlit jak to chodí při zápisu do školky. Dceři bude v srpnu 2016 3 roky. Od září 2016 by tědy měla jít do školky. Tzn. někdy na jaře 2016 jít k zápisu. A teď otázka… bydlíme na kraji většího města v obci. Obec má svou školku, ale sem jí dávat nechceme. Bylo mi řečeno, že pokud bych jí chtěla přihlásit do školky ve městě, tak musí mít trvalé bydliště ve městě, jinak nemám moc šanci jí z kapacitních důvodů umístit. Mám možnost jí napsat k tchánovcům, ale nevím, jestli je nutné mít u nich i já sama trvalé bydliště? Vím, že jde o nějaké ty body, ale vůbec nevím jak to funguje a jak se ty body počítají. Podnikali jste něco podobného? Stačí když třeba u zápisu řeknu, že budeme teprve bydliště měnit a nebo už musí mít změnu provedenou? A můžu mít já jinou adresu něž dcera a nebo se mi nějak sníží ty body? Děkuji

zjisti detaily ve školce. Někde stačí tp dítěte, někde i rodičů.. jinak můžeš mít adresu jakou chceš, ale každá školka to hodnotí jinak :think: u nás je třeba fuk, odkud jsme :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
30.12.15 14:20

Podívej se na stránky přímo té školky, kam ji chceš přihlásit. U nás je ten bodový systém, takže za trvalé bydliště dítě dostalo třeba 2 body, když mělo ve školce sourozence, tak dostal další 2 body, když to byl předškolák, dostal navíc další 4, atd. Podle získaných bodů pak udělali pořadí dětí. Tohle ale může být v každé školce trochu jiné.
Taky záleží, jak moc jsou u vás školky plné. My jsme 50tis. město a i když se u nás taky pořád řeší nedostatek míst ve školce, tak mi syna vzali a to měl body jen za to trvalé bydliště :)
Jinak trvalé bydliště u nás podmínkou nebylo, jen za to byly ty body navíc.
Taky můžeš podat víc přihlášek a když ti ji nevezmou do jedné školky, pořád ji můžou vzít do druhé :)
Přeji hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9303
30.12.15 14:54
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Potřebovala bych poradit a vysvětlit jak to chodí při zápisu do školky. Dceři bude v srpnu 2016 3 roky. Od září 2016 by tědy měla jít do školky. Tzn. někdy na jaře 2016 jít k zápisu. A teď otázka… bydlíme na kraji většího města v obci. Obec má svou školku, ale sem jí dávat nechceme. Bylo mi řečeno, že pokud bych jí chtěla přihlásit do školky ve městě, tak musí mít trvalé bydliště ve městě, jinak nemám moc šanci jí z kapacitních důvodů umístit. Mám možnost jí napsat k tchánovcům, ale nevím, jestli je nutné mít u nich i já sama trvalé bydliště? Vím, že jde o nějaké ty body, ale vůbec nevím jak to funguje a jak se ty body počítají. Podnikali jste něco podobného? Stačí když třeba u zápisu řeknu, že budeme teprve bydliště měnit a nebo už musí mít změnu provedenou? A můžu mít já jinou adresu něž dcera a nebo se mi nějak sníží ty body? Děkuji

Jak psaly holky, je to velmi individuální. Zjisti si informace o školce, kde chcete dítko přihlásit, jinak nebudeš mít jistotu, jak to tam chodí. Klidně jen zavolej ředitelce, nebo napiš mail. Ono se můžeš přehlásit a stejně to moc velkou úlohu mít nebude. Hodně štěstí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
30.12.15 14:54

Zjisti si, aby se mělo dítě vůbec do školky šanci dostat. Někde se dostanou děti klidně březnové, takže 1.9. je jim 2,5 roku, někde mají problém březnové, že se ve 3,5 letech nedostanou.
U zápisu by už mělo být na novém bydlišti.
Třeba u nás není ani bodový systém. Prostě se vezmou místní děti a seřadí se podle věku a je to. Nic víc se neřeší ani sourozenci, pracující rodiče, nic. Pokud by zbylo místo, tak se dobírají děti z okolí, což se ještě nestalo.

• Citovat
  • Upravit
5418
30.12.15 14:56

@růženín záleží na školce, to co píšeš bude spíše záležitost ve větších městech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
30.12.15 15:00
@Anonymní píše:
je nutné mít u nich i já sama trvalé bydliště? Vím, že jde o nějaké ty body, ale vůbec nevím jak to funguje a jak se ty body počítají. Podnikali jste něco podobného? Stačí když třeba u zápisu řeknu, že budeme teprve bydliště měnit a nebo už musí mít změnu provedenou? A můžu mít já jinou adresu něž dcera a nebo se mi nějak sníží ty body? Děkuji

Ono hodně záleží. Někde to berou striktně (třeba i když kupujete byt, ale nemáte to ještě vyřízené, je problém - takovou paní jsem potkala u zápisu) a kontrolují, aby bydliště měl i aspoň jeden rodič, někde je to volnější.

U nás v MČ to bylo tak, že pokud nebylo dítě i rodič hlášeno v Praze 10 (rodič dával OP, o dítěti podepsal prohlášení), tak rovnou říkali u zápisu že za bydliště 1 bod (jinak bylo za bydliště v MČ 25 bodů; celkem za ostatní kritéria dohromady bylo max. asi 10).

Ale jinak ono taky záleží na situaci. Třeba u nás teď už ty školky tak plné nejsou, takže třeba v září bývá šance přijmout i původně odmítnuté dítě (nevím teda, jestli „tak“ odmítnuté, že nemá body za bydliště).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.15 15:16

Děkuji všem za informace. Jedná o cca 100tis. město a celkově je tu velký problém děti umístit. U nás v obci letos brali kvůli předškolákům 3 nové děti!!! Takže k nám to ani nezkouším. Jinak ve větších školkách takový problém až není, ale i tak je to o tom TB. Ale to vím jen od známých. Klidně bych zavolala do školky a poptala se, ale nevím jak to zaonačit s tím trval. bydlištěm. Protože to může být bráno tak trochu jako podvod, ne? :-( Proto jsem psala i jako anonymní :oops: Vůbec neumím lhát a je mi trochu trapné si něco vymýšlet. Ale ta situace se školkama je šílená, tak budu muset něco překousnout. Mám v plánu jí přuhlásit do 3 školek v okolí toho trvalého bydliště. Jedná se o sídliště, takže tam výběr je.

• Citovat
  • Upravit
68965
30.12.15 15:32

Na rovinu bych se zeptala, jaké jsou přesné podmínky. Já se ptala - dcera má, já ne (kvůli hypotéce), tak se zeptali, jestli tatínek má, na to já že jo, a oni že v tom případě OK. Že požadují toho jednoho rodiče právě kvůli falešnému stěhování k babičce, kvůli kterému se pak nedostanou místní. Ale jinde by ti třeba řekli - pokud má dítě, dál neřešíme. Lepší to vědět dostatečně předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1993
30.12.15 16:30

Každá obec to mívá jinak, i školka. Zjisti info tam. Třeba Praha 11 chce TP dítěte. No a syn má TP po mně a ne po otci, takže ho budu muset prehlasovat. Ale stejně je asi bez šance, teď mu bude teprve 2 roky (je únorový). Ale otvírá se nová školka, tak třeba šance bude. Doufám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
30.12.15 18:50

Jo a někde dokonce koukali i na dobu, kdy bylo to bydliště měněno a pokud to bylo chvíli před zápisem, tak ty body nedali… a u nás třeba TP ani nebylo potřeba a dostalo se mi dítko ve 2,5 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin