Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chystám se s dítětem k zápisu do školky. Jsme z malého městečka a dítě bych potřebovala umístit do vedlejšího většího města. Jednak proto, že jsem samoživitelka a v onom větším městě mám rodiče, kteří mi s dítětem pomáhají a mohli by ho ze školky vyzvedávat, protože obě dvě místní školky mají asi do 500 m od baráku. A jednak taky proto, že školka u nás na malém městě je plná dětí tzv. „nepřizpůsobivých“ občanů :-/ Co si budem povídat že? Vím, že jedním z kritérií přijetí do školky je i trvalé bydliště. Myslíte, že by šlo dítěti případně udělat trvalý pobyt u mých rodičů?
Pokud s tím rodiče souhlasí, udělej trvalý pobyt u bábi a dědy. Takhle je větší šance, že se dítě umístí do školky, do které chceš (potřebuješ).
Rozhodně. Co vím - já jsem ze vsi - a znám rodiče, co přepisovali trvalý pobyt předškolákům k rodičům do „města“ jen právě proto, aby k zápisu do první třídy šlo do „města“. A mluvím teda o zápisu do školy, ale do školky to funguje zrovna tak.
@loretka Zjisti si kritéria školky. Někde stačí TP dítěte, někde chtějí i rodičů.
U nás je v podmínkách, že rodiče dítěte musí mít trvalé bydliště v daném místě…někde je i, že ho tam musí mít minimálně rok… takže se poptej v daných školkách, jak to mají přesně dané a podle toho zhodnoť šance ![]()
@loretka tp jim můžeš udělat, pokud rodiče jsou vlastníci nemovisti, ve které bydlí, nebo pokud jim to majitel umožní. Problém by to být neměl
Jinak jak psaly holky výše - mrkni na podmínky, někde musí mít tp rodič ![]()
Příspěvek upraven 25.03.14 v 11:06
Dítěti určitě můžeš změnit trvalý pobyt, není to problém. Trvá to pár minut. Ale nestačilo by se domluvit s ředitelkou? Stejně je to s TP trapárna. Já jsem taky musela měnit, a to všichni včetně ředitelky ví, že tu bydlíme(jen jsem nechtěla měnit TP, protože se během roku budeme stěhovat v rámci obce).
@poplach Trapárna to sic je - celý TP, ale jaksi obec na základě počtu osob s TP dostává podíl na daních vybraných státem, tudíž pro tu obec je TP obyvatel celkem zásadní věc.
@poplach já se právě snažím s ředitelkou domluvit, psala mi, ať se ozvu ještě začátkem dubna, že mi podá bližší info, tak uvidíme. Jako každopádně bych byla radši, než čachrovat s bydlištěm, ale jeden nikdy neví no ![]()
@mag Jen na základě počtu nebo je i zohleděno, zda ten člověk nějaké daně odvádí?
@j.a.n.i1 Řekla bych že z části tak i tak, ale je to jenom můj dojem. Jinak Bakala má TP na Modravě a je to nejbohatší obec u nás (v přepočtu na počet obyvatel).
A nebudeš mít jako samoživitelka nějaký problém, když dítě s tebou nebude bydlet? nebereš nějaké přídavky nebo něco?
(vůbec tomu nerozumím, ale jen mě to napadlo, co by mohla sociálka zkoumat…)
@budi píše:
A nebudeš mít jako samoživitelka nějaký problém, když dítě s tebou nebude bydlet? nebereš nějaké přídavky nebo něco?
(vůbec tomu nerozumím, ale jen mě to napadlo, co by mohla sociálka zkoumat…)
To bych řekla, že ne, že pro dávky se posuzuje žití ve společné domácnosti bez ohledu na trvalé bydliště.