Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My si hrajeme a přitom se ho zeptám jakou má to auto barvu, nebo kolik mám já autíček, nebo když jsme venku tak říkáme jakou má barvu auto co projelo, nebo prohlížíme knížku a tam si ukazujeme, nebo mu říkám ať mi najde zelený míček, takhle ho trénuju a on odpovídá je mu 3,5r
Někdy mi přijde úplně blbej?
Je to individuální, někdo se to učí zkoušením, někdo ne. Já jsem učila mladší sourozence tak, že jsem jim ukazovala předměty -doma i venku- a říkala tohle je zelená barva, tohle je modrá. Další den jsem se ptala :„Jaká je tohle barva?“ „Jakou barvu má tohle jablíčko?“ A musím říct že obě sestry než šly do školy uměly barvy, roční období, písmenka, číslice, podepsat se atd…
@Anonymní píše:
Ahoj zajímalo by me jestli učíte děti zkoušením. treba barvy ptát se na ne behem hry nebo se ptáte přímo cilene. mam skoro ctyrletaka a bojuejeme. nekdy mi přijde uplne blbej. ale mozna tim ze po nem chci moc. proto se tu takhke ptám abych mela srovnani.jinak prosim o zachovani anonymu. znaji me tu z rodiny i kamarádky a nechci to s nimi resit. diky.
Ptám se cíleně, třeba v autě jedeme a já se ho zeptám co je dneska za den, když včera byla středa.
Barvy jsem ho naučila už v roce a půl, takže to nevím. Přiřazováním stejných kostek lega k sobě. Nicméně už je zvládl pojmenovat, takže to nebyl problém, kdyby nemluvil, tak by to bylo asi dýl.
Spíš jsem komentovala všechno, co dělám („Teď oblečeme modrou sukýnku, růžové tričko, bílé ponožky“). Nebo jsem řekla, že půjdeme ven, ale až najdu žlutou mikinu, hledaly jsme obě, nechávala jsem malou vyhrát. Kostky jsem rozdělila podle barev a schválně jsem se spletla, to děcka baví, dcera mě opravovala. Pořád jsem počítala („jeden brambor, dva, tři, čtyři“). Děcka jsou jako houby, nasají všechno.
Nezkoušela jsem, to nespolupracovala, je tvrdá palice ![]()
My taky v rámci her procvičujeme a učíme se, holky umí barvy a počítat do 20 už dlouho, i poznají pár písmenek. Nicméně, taky říkám, jakou barvu má tohle auto, jablíčko, kolik máme kusů ovoce na misce, kolik zvířátek máme a tak dál. Nemyslím si, že by to těm dětem nějak škodilo ![]()
Moje mladší holky jsou někdy „úplně blbý“ schválně
Bestie jedny
Ony jsou chytrý jak opice, ale když se jim nechce, tak neví snad vůbec nic ![]()
Ještě mě napadlo..neteř barvy znala, ale všechno byla „bíá“
Bavilo ji, že se rodina rozčiluje. Už je dospělá, ale pořád svá.
@laducha Přesně, opravování je baví
A někdy jsou jako houby až moc
![]()
@Gituš No to jo, 150 slušných slov, jedno neslušné, a to si zapamatují. A hlavně ví přesně, kdy ho použít ![]()
Dělala jsem to formou hry, malou zkoušení vyloženě baví, takže jsme hrály i na zkoušení
. Teď někdy zkouší plyšáky. Jo a to opravování bylo sranda, halvně třeba písničky si takhle procvičovala. zas bych z toho nedělala školu, prostě sranda.
@laducha
takhle přesně tehdy dvouletá dcera prohlásila před velkou částí našeho příbuzenstva „dopdele páce“
A nejúžasnější je, když to říkaj schválně ![]()
No ono jde o to, ze barvy sice umi od dvou let, ale tchyně ho naučila jahodova, slunickova, travickova. a ja ho to pokouším prenaucit. to blbej jsem myslela tim, že řekne spravne barvu treba modra a pak řekne že slunicko je modrý. po minute to řekne spatne a me bohužel u jiždeji nervy ![]()
protoze vim ze to umi. jinak taky si o tom povidame a pak se ho na to ptam. někdy i sam od sebe si ty barvy řekne jede jahodovy auto a kdyzbse ho zeptám jahoda je a on řekne červena. nerekne to hned. stejne tak ho tchyně naučila písmenka b jako babicka tak kdyz vidi b vola babicka atd…
Zakladatelko, moji kluci, když měli dojem, že je zkouším, tak schválně říkali nějaké blbiny(musím uznat, že občas i vtipné
). Takže jsem na to musela jít přirozeně a „od lesa“, třeba při hře jsem říkala „podej mi, prosím, tu žlutou kostku“ nebo „a teď pošli fialové auto“. To bylo bez problému.. ![]()
B - babička (prsa + břicho)
D - děda (jen břicho)
Dceřin výmysl.
Ahoj zajímalo by me jestli učíte děti zkoušením. treba barvy ptát se na ne behem hry nebo se ptáte přímo cilene. mam skoro ctyrletaka a bojuejeme. nekdy mi přijde uplne blbej. ale mozna tim ze po nem chci moc. proto se tu takhke ptám abych mela srovnani.
jinak prosim o zachovani anonymu. znaji me tu z rodiny i kamarádky a nechci to s nimi resit. diky.