Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
k zápisu rozhodně jdi. Zavolej si také na ped.psych.poradnu nějakou ověřenou-kde jsou zkušení. A ti posoudí, jestli je vyzrálý na školu.
V naší školce dělali různé úkoly, jako sestavit obrázky jdou správně za sebou, nebo takové úkoly-hrou. Žádné slabiky umět nemusejí, od toho do té školy chodí, ne?
Písmenek pár jsme uměli.
Nepozornost trénovat, třeba hraním pexesa, nebo když začne něco dělat, aby práci dokončil a nepřeskakoval od jedné věci k druhé.
My jsme měli mít odklad, protože jsme měli-máme hodně hravé(ale naštěstí dítě chytré)dítě. První týden mi to řekla učitelka i v družině, že měl mít odklad.
Ať se dobře rozhodnete!!
u zápisu potřebovali - umět namalovat obrázek ( u nás to byl mimozemšťan, kterého dcera vydávala za tátu
), dál měli velkou kostku s tečkama a měli vždy hodit a spočítat tečky, pak jestli znají písničku a pohádku - ukázali třeba obrázky s červenou karkulkou, sledovali mluvený projev, holka uměla počítat za sebou do 100 - to hlásila, ale nikdo to nechtěl, slabiky vůbec nechtěli - děcka nečetli. Spíš si s nimi povídali, pak chtěli ještě barvy
Tak k zápisu musíte tak jako tak, pak se můžete rozhodnout, co bude pro syna nejlepší. Škoda, školka, logopedka i ppp ti mohou dát doporučení odkladu nebo nástupu, ale ve finále je vždy na rodičích, jak se rozhodnou.
Pokud bys ale dala odklad, tak si vezmi, že půjde do školy skoro v osmi, to se mi zdá už dost. Moje dcera je narozena 6/2006 a do školy jde, pořád si říkám, že někdo prostě nejmladší být musí a se zbytkem se popereme, nebude na to sama.
Držím palec, abyste to vymysleli ke spokojenosti všech. ![]()
no taky bych rozhodně šla k zápisu, slabiky nechtěli, spíš si paní účitelka povídala, a tak si budoucího prvňáčka oťukávala, napočítat do pěti a porovnat co je větší, menší číslo…
Pohádku vyprávět, barvy poznat, písmenka vůbec, vědět jméno a příjmení a kolik je mu roku.
U nás naopak logopedka doporučila do školy, ačkoli doteď neumí r a ř … Sama při nacvičování dělá přestávku na „hraní“ např,motanice apod. Ale to mi vysvětlila, že je normální chování šestiletého a ne nepozornost.
Teď při psaní ho necháváme psát samého u stolu a když tajně nakouknem, tak se dívá z okna či si hraje s pouzdrem a pak zas pokračuje v psaní. Zatím to neřeším i když už má poznámku že je neposedny, hraje si ve vyučování a o přestávkách zlobí.
U zápisu si jen poznačili Ř, výslovnost horšího R jim nevadila, mluví totiž srozumitelně.
K zápisu musíte a pak uvidíte co řeknou. Pokud Vám navrhnou poradnu a odklad, tak to pak zvážíte jestli ho dát do školy nebo dát odklad. Jak tu někdo psal, že v případě odkladu by šel do školy skoro v 8, bych neřešila. Radši nejstarší ve třídě, ale spokojené dítě, než si za pár měsíců vyčítat, že jste ho měli ještě chvíli nechat si hrát ve školce.
Myslím,že u malého nastane zlom po těch šestých narozeninách…uvidíš,že v únoru u zápisu bude zase jinačí a pak má další půlrok do nástupu do první třídy.
Pokud nemá nějaké jiné problémy než momentálně tu „nesoustředěnost“ tak bych to neřešila ![]()
Jinak můžu doporučit zajít do pedagogicko-psychologické poradny kde vám také poradí.Jen je lepší se objednat s předstihem než jsou zápisy,pak to bývájí dlouhé obj.termíny
Alfie,
každý má u zápisu něco jinýho. My třeba chodíme na kroužek, který vede paní učitelka za ZŠ a ta nám říkala, že třeba u zápisu vyžaduje, aby děti předvedly, jak skáčou panáka. A že to skoro žádné dítě neumí.
Moje dcera také neumí vyprávět. Pokud už něco vypráví (pohádku nebo podle obrázků), tak říká jen holé věty. Zkouším to s ní trénovat, ale žádné zlepšení zatím nepociťuju. Já jí k zápisu nijak zvlášť připravovat nebudu, prostě uvidíme, nějak to dopadne.
Myslím, že z toho máš zbytečně a hlavně dost předčasně těžkou hlavu, musíš mu trochu věřit. ![]()
Byla jsem zde s dcerou také na téma odklad a školní zralost.....
Nebylo potřeba žádné doporučení,jen je objednací doba asi tak měsíc až šest týdnů.
Alfie,při loňském zápisu po synovi chtěla paní učitelka např. poznávání barev, počítání teček do pěti, poznávání číslic do pěti, poznávat základní geomet. tvary, kresbu postavy, jeden graf.cvik, hledání rozdílů na obrázku. Ptala se ho na jméno, věk, naši rodinu a mohl říci básničku. Jen lehce zkusili, jestli pozná i písmena.
Některé školy nabízí rodičům návštěvu PPP u zápisu, když se jim něco nezdá a byl by lepší odklad.