Zaučení bez smlouvy

Anonymní
30.9.26 18:16

Zaučení bez smlouvy

Ahoj, byl jsem dnes druhý den v práci na „zaučení“ tím pádem zatím bez smlouvy. Smlouva by měla být prý zítra ale nejsem si jistý protože ještě ani nemam potvrzeni od doktora ktery ted proste nema cas. Nejdriv pristi tyden budu mit prohlidku a potvrzeni no a nevim jestli bych mel podepsat smlouvu bez te prohlidky jestli je to problem nebo se to tak proste tak dělá a jestli mam očekávat že mi zaplatí za ty dny předchozí co jsem tam byl před tou smlouvou nebo jsem tam sedel 8 hodin kazdy den zadarmo :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37240
30.9.26 18:46

Bez smlouvy do práce nelez.
Solidní zaměstnavatel ti dá smlouvu nejpozději v den nástupu. Když by se ti tam teď stal úraz tak si v prd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20203
30.9.26 18:47
@Anonymní píše: Více

Ahoj, nenech se opít rohlíkem a rozhodně se sebou nenech zametat. Tvůj zaměstnavatel tady dost riskuje a porušuje zákon. Spojení "smlouva snad prý zítra“ je v pracovním právu obrovský red flag.

Tady je přehledné shrnutí, jak se věci mají a na co si dát zítra pozor:
1. Práce "na zaučení“ zadarmo? Rozhodně NE! Žádná práce zadarmo nebo "na zkoušku“ neexistuje. Podle zákoníku práce se zaškolení nebo zaučení považuje za normální výkon práce a musíš za něj dostat zaplaceno.

• Co hlídat ve smlouvě: Až ti zítra dají smlouvu, trvej na tom, aby v ní jako den nástupu do práce bylo uvedeno datum prvního dne, kdy jsi tam reálně přišel (tedy předevčírem). Tím se ty dny zpětně zlegalizují a firma ti je bude muset normálně proplatit ve výplatě.
  • Pokud by ti dali datum nástupu až od zítřka, tak tě v podstatě nechali pracovat „načerno“ a ty předchozí dny ti legálně zaplatit nemůžou (a nejspíš ani nechtějí). Na to nepřistupuj.

2. Smlouva "snad zítra“ – Sliby chyby
Zákoník práce jasně říká, že pracovní smlouva musí být podepsaná PÍSEMNĚ a nejpozději V DEN NÁSTUPU do práce, než vůbec začneš cokoli dělat. Žádné "zítra“, "za týden“ nebo "až po zaučení“ legálně neexistuje.

• Pokud ti zítra smlouvu nedají nebo se budou vymlouvat, přestaň pro ně pracovat. Kdyby do firmy přišla kontrola z Inspektorátu práce, hrozí pokuta tobě a firmě obří průšvih za zaměstnávání načerno. Seriózní firma ti dá smlouvu na stůl hned první hodinu.

3. Lékařská prohlídka a podpis smlouvy
Tohle už dneska není takový strašák a rozhodně to není důvod, proč by ti firma nemohla dát smlouvu. Došlo ke změnám v zákoně a u běžných nerizikových prací (kancelář, obchod apod.) už vstupní lékařská prohlídka vůbec není povinná.

• Pokud máš běžnou nerizikovou práci a tvůj doktor nemá čas, smlouvu klidně podepiš. Žádný právní problém to není a smlouva normálně platí. K doktorovi si zajdeš příští týden, pokud to firma jako svůj nadstandardní požadavek vyžaduje.
  • Pouze pokud by šlo o rizikovou práci (noční směny, těžká manuální práce, řidič), tam prohlídka povinná je a bez ní by tě neměli nechat pracovat.

💡 Shrnutí pro zítřek: Smlouvu klidně podepiš i bez prohlídky, ale striktně si hlídej datum nástupu. Musí tam být datum prvního dne, kdy jsi vkročil do práce. Pokud ti smlouvu zítra zase nedají, sbal si věci a odejdi – nestojí ti to za to, aby z tebe dělali dobráka, co pracuje zadarmo.

Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
30.9.26 18:55

Jo, makáš tam zadarmo a makáš tam na černo. Zaučení je normální vykon práce. Zaměstnavatel je neseriózní dement

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
30.9.26 19:12

To není úplně v souladu se zákonem. Za 1. měli by ti to proplatit, 2. Ted si vezmi, kdyby se ti něco stalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
30.9.26 19:13

Pokud tě nechávají pracovat bez smlouvy, tak hádám, že ti to neplánují zaplatit.
Bez smlouvy nepracuj. Zaučení je náplň práce, ne něco co máš dělat ve svém volném čase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
30.9.26 21:02

Takhle jsem se doslechla, že zaměstnali jednoho vzdáleného známého - kluk v invalidním důchodu, omezený ve svéprávnosti, nechali ho makat několik dní načerno - noční 12h. směny úklid hypermarketu. Než se do toho vložila opatrovnice, oddělal pár nočních „na zkoušku“, pak mu nedali smlouvu, že nebyli spokojeni s odvedenou prací. Víc nevím, blíž jsem to neměla možnost řešit, ale ti zaměstnavatelé jsou vyčůraní jak díra do sněhu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14887
30.9.26 22:07

V bývalém zaměstnání jsme taky vyžadovali lékařskou prohlídku, ale smlouva se vždy podepisovala hned první den. Neexistovalo, že by bez toho někdo jel do terénu nebo se začal zaučovat na firemních systémech, vždyť je to risk i pro toho zaměstnavatele. Potvrzení od lékaře stačilo dodat někdy během zkušebky, beztak jsme měli nasmlouvaných jen pár lékařů na celou firmu a ti měli věčně plno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1686
30.9.26 22:25
@Anonymní píše: Více

Nikdy jsem bez smlouvy nepracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43629
1.10.26 05:38

Taky se mi to jednou stalo, přišla jsem v den dohodnutého nástupu a očekávala podpis smlouvy. Prý si to mám nejdřív vyzkoušet a pak se uvidí…tak jsem viděla a šla domů :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15448
1.10.26 09:13

Jako zaměstnavatel bych tohle nikdy neudělala. Smlouva a všechny náležitosti včetně vstupní prohlídky, je i moje ochrana.
Takže ne, „zaučování“ bez smlouvy není v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat