Zaučování v nové práci

Anonymní
20.9.15 19:22

Zaučování v nové práci

Ahoj, jdu si k vám pro názory. 1.9. jsem nastoupila do nové práce jako účetní. Má mě zaučit kolegyně ( věk 54 let, na stejné pozici 14 let). Firmu koupil nový zaměstnavatel v červnu letošního roku a požaduje od zaměstnanců různé tabulky (platy, pohledávky po splatnosti, závazky po splatnosti apod.) a to oni nebyli zvyklí dělat. Já tedy nastoupila v září a zjistila jsem, že mám pocit, že míra zaučení je malá (alespoň se mi to zdá). První den jsem za celých 8 hodin s ní při zaučování strávila cca 20 minut. A to bylo vše. A víceméně to tak funguje každý den, o práci si říkám, vždy mi řekne, že za chvíli. A tak tam velmi podstatnou část jen prosedím a čekám. Za celou dobu co tam jsem si se mnou nesedla k pc a neukázala mi co a jak (jde mi o analytickou evidenci, kde co najdu a tak), denně mi dá zaúčtovat cca 10 dokladů. Vedení se samozřejmě ptá co už umím a já pořád opakuji to samé. Byli za ní s žádostí, ať mě začne více zaučovat, výsledek - hodí mi faktury a zaúčtuj to, v případě že tam mám chybu (jako že mám, byla jsem 5 let doma na RD), tak mi to hodí /doslova/ zpět se slovy, je tam chyba najděte si ji. Kamkoliv jsem nastupovala, tak jsem byla zvyklá, že ten kdo mě zaučoval si sedl se mnou k pc a pracovali jsme spolu a upozorňoval mě na zvláštnosti. A zítra je pondělí, mám jít opět do práce a já přemýšlím, zda je chyba na mé straně nebo kde. Co myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1332
20.9.15 19:37

Určité to chce důrazně vyžadovat aby vás zaucila, tak jak má, v případě, že to bude i zítra stejne, tak na vedení a ať vás zaskoli případně někdo jiný. Zaskolovala jsem náhradu za sebe, když jsem nastupovala na mateřskou a seděla jsem se slečnou 14 dni u jednoho stolu a vysvětlovala každý detail.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
20.9.15 19:41

Pokud to dotyčná dostala befelem i z vedení, tak by si na tebe čas udělat měla a měla Tě zaučit. Takže bych byla minimálně o stupeň neodbytnější, než jsi byla doposud. A chodila bych za ní s konkrétními dotazy/agendou, co potřebuji vědět pro svou práci, v čem zaučit.
Na druhou stranu já jsem se vždycky spíš musel zaaučt sama, neb osoba přede mnou na mě měla třeba čas jen jeden den, nebo pozici definitivně opustila ještě před mým nástupem a nenechala po sobě žádné předávací materiály. A taky jsem to musela zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
20.9.15 19:41

Z tohoto mám pocit, že ona tě nechce zaučit. Chce z tebe udělat neschopnou pracovnici. A takové lidi nikdo nedonutí k tomu, aby na svém chování něco změnili.
Ty nastupuješ jako rozšíření kolektivu? Nebo za konkrétního člověka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
20.9.15 19:42

Poslouchej, s přístupem tvé kolegyně neporadím, asi to bude chtít otevřeně sdělit vedení. Nicméně analytika a tak dále by měla být uvedena někde ve směrnicích nebo interních dokladech, tak si je vyžádej a koukni se, co a jak. Ve „volném čase“ si vem třeba účto z loňska, jestli ho tam máte, a prostuduj, jak to dělali. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.15 20:26

@lasička1 nastupuji jako rozšíření kolektivu.

@Annci směrnice se tam nevedou (bývalý majitel je nevyžadoval), ve volných chvílích si vzít šanony nesmím a tedy nesmím si je vzít ani když něco účtuji a chci se podívat, jak to dělali oni předtím.

Co se týče být o stupeň důraznější, víc už to snad ani nejde. S vedením to řeším neustále /často/, vedení se na ni snaží tlačit, ale taky bez výsledku. Tento týden jsem se taky dověděla, že ta dotyčná dala výpověď, protože to údajně psychicky nezvládá. Dle mého pozorování se zvedly pracovní nároky na všechny zaměstnance a ti zaměstnanci to nechtějí zvládat/nezvládají/považují tyto pracovní povinnosti za zbytečné. Měli jsme rozepři tento týden, kdy po mě neskutečně řvala a jako výtku bylo i to, že mám v životopise uvedené poslední zaměstnání, že když si z něho už nic nepamatuji, tak ho tam nemám psát. Na dotaz a co mám tedy do životopisu uvést mi neodpověděla. Dokonce jsem se jí zeptala, zda má s mou osobou nějaký konkrétní problém, na to také neodpověděla…Docela se děsím pondělka…

Už si opravdu nevím rady a vážně přemýšlím, zda ta chyba není u mě. Řeším to i doma s manželem a ten také tvrdí že ne a mé blízké okolí také. Ale nerada bych paní osočovala, pokud by pravdu měla ona. Tak jsem se chtěla zeptat i na názory vás.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.9.15 21:52

@Balatonek zaškolit mě nikdo jiný nemůže…Ona na tu práci byla sama doteď.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
20.9.15 22:04

Chyba je u ní. Podle mě si chce vzít svoje tajemství do hrobu (tedy při odchodu ze zaměstnání) a nechat Tě v tom pěkně vymáchat.
Když jsem nastoupila po rodičovské do nové práce, tak moje nadřízená (hlavní účetní, já jsem její zástupce) byla (a pořád je) taky pěkná sviňka. Když jsem za ní přišla s dotazem, tak mě vždycky odbyla větou, že mám dost času, tak ať si to najdu. Byla jsem úplně zoufalá. První rok jsem chtěla odejít. Dneska jí mám na háku, umím toho mnohem víc než ona. Chodím za ní minimálně, jen když fakt „musím“ :roll:.

Pokus se sehnat si účtový rozvrh a dostat se k dokladům. Podívat se do účetního programu. Ona Tě nemůže učit účtovat, ale musí Ti říct, co a jak se tam dělá. Já nedělám v soukromém, takže jsem přístup ke směrnicím a všem dokladům a podkladům měla.
Pokud Ti bude dál dělat potíže, studuj si zákon o účetnictví a související vyhlášky, případně daňové zákony - podle toho, jaké daně tam mají. Ať víš aspoň něco. A s ní asi moc nehneš. Prostě jak budeš moct, do něčeho se podívej.
A držím palce. Účtu zdar!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.10.15 18:50

@kamila.336 nakonec to není potřeba, paní si to asi uvědomila a první pracovní den po založení této diskuze, najela na tvrdý režim zaučení a hned na mě čekalo 60 faktur k zapsání i zaúčtování a tento trend pokračuje dodnes. S kolegyní jsem se naučila vycházet způsobem, který mi teda není milý, ale aspoň se dá v kanceláři dýchat…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat