Změna zaměstnavatele

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
18.9.15 20:04

Změna zaměstnavatele

Ahoj holky,
nikde jsem nenašla podobnou diskuzi, tak zakládám. Dnes jsem se náhodou dozvěděla nemilou věc a to že můj zaměstnavatel ke konci měsíce končí a s námi zaměstnanci, chce rozvázat pracovní poměr dohodou. On sice končí, ale nás zaměstnance převezme jiná firma (máme smlouvy podepsat do 25.9.) a tím pádem práce bude pořád stejná, ale pod jiným zaměstnavatelem. Jenže já u stávajícího zaměstnavatele mám na neurčito a nový nám bude smlouvy pouze prodlužovat, jak se mu zlíbí a ke všemu půjdeme s platem dolů, nemluvě o tom, že 13. a 14. plat, na který jsme zvyklí, určitě také nebude.
Vše jsem se dozvěděla náhodou od známé a můj zaměstnavatel mě nebyl schopný kontaktovat a se situací seznámit (jsem momentálně na neschopence, poprvé za 3 roky a zrovna v tak blbém období) a já teď nevím, co mám dělat. Mám ho kontaktovat sama nebo to nechat být a čekat, kdy se mi ozve? Co bude potom, až se vrátím z neschopenky (v případě, že bych se mu neozvala)?
Pokud bych se teď ozvala, můžu vůbec v pracovní neschopnosti podepisovat smlouvu s druhým zaměstnavatelem? A dále mi vrtá hlavou, může mě vůbec můj zaměstnavatel donutit podpesat výpověď dohodou, když mám na neurčito? Příjdu tím o odstupné. Teoreticky jsem si totiž říkala, že bych chtěla odstupné a pod nového zaměstnavatele bych nenastoupila, jelikož ty podmínky od něj jsou velmi nevýhodné a hledala práci jinde. Ale známá mi říkala, že aby mi zaměstnavatel nemusel odstupné zaplatit, tak si mě ponechá a radši mě zařadí na nějakou jinou ještě horší práci, i míň peněz, plácnu blbost třeba uklízečku. Může to? Áchjo, snad jsem to dobře vysvětlila, docela jsem se do toho zamotala a v hlavě mám tolik otázek, že je asi kladu na přeskáčku..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1349
18.9.15 20:08

Podle me je to naprosta blbost ty mas smlouvu sepsanou na urcite misto za urcite penize a kdyby te chtel dat na uklizecku za mensi penize musela bys podepsat novou smlouvu urcite

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.9.15 20:14

@B4RC3LON4 já si taky myslím, že je to blbost.. a když smlouvu nepodepíšu, tak mám nárok na odstupné, že?

*jo ještě jsem neupřesnila, že zaměstnavatel má více zaměstnanců a více míst pro výkon práce a končíme jenom my jedna „pobočka“ a tu přebírá jiný zaměstnavatel..

• Citovat
  • Upravit
23847
18.9.15 20:29

Zaměstnavatel bez tvého souhlasu nesmí svévolně snižovat plat, který máš ve smlouvě, nemůže měnit pozici a náplň práce, kterou máš ve smlouvě, dokonce ani místo výkonu zaměstnání nemůže měnit bez tvého souhlasu. Žádnou dohodu nepodepisuj, opravdu bys přišla o odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
18.9.15 20:43
@Anonymní píše:
@B4RC3LON4 já si taky myslím, že je to blbost.. a když smlouvu nepodepíšu, tak mám nárok na odstupné, že?*jo ještě jsem neupřesnila, že zaměstnavatel má více zaměstnanců a více míst pro výkon práce a končíme jenom my jedna „pobočka“ a tu přebírá jiný zaměstnavatel..

A máš ve smlouvě jako výkon práce vyloženě tuto pobočku, která končí? Aby tě zaměstnavatel nedal na jinou pobočku a ty sis nepohoršila-myslím třeba kvůli dojíždění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.9.15 20:59

Ano mám tam napsanou vyloženě tuto pobočku, ale teď jsem si na něco vzpomněla, mám takový pocit, že je ve smlouvě taková „nevinná“ větička, že mě může zaměstnavatel přeřadit i na jinou práci.. ale nevím, jestli i na jinou pobočku.. teď jsem se nedávno stěhovala, tak musím po krabicích pohleda smlouvu a pořádně přečíst :cert:, kurňa švihne mě, pokud by to tam bylo, tak jsem asi v pasti a budu ráda, když budu moct přejít pod nového i když to bude finančně hodně nevýhodné a nebudu mít na neurčito nejspíš nikdy :(

• Citovat
  • Upravit
2740
18.9.15 21:13
@Anonymní píše:
Ano mám tam napsanou vyloženě tuto pobočku, ale teď jsem si na něco vzpomněla, mám takový pocit, že je ve smlouvě taková „nevinná“ větička, že mě může zaměstnavatel přeřadit i na jinou práci.. ale nevím, jestli i na jinou pobočku.. teď jsem se nedávno stěhovala, tak musím po krabicích pohleda smlouvu a pořádně přečíst :cert:, kurňa švihne mě, pokud by to tam bylo, tak jsem asi v pasti a budu ráda, když budu moct přejít pod nového i když to bude finančně hodně nevýhodné a nebudu mít na neurčito nejspíš nikdy :(

Klid, nedělejte unáhlené závěry. Zatím máte informace typu jedna paní povídala. Kontaktujte personální a vyžádejte si veškeré informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.9.15 19:18

V pondělí tam zavolám, ale moc pozitivně to nevidím.. co jsem se teď dozvěděla, tak většina, co měla na neurčito, tak dohodu podepsali a půjdou pod nového zaměstnavatele bez nároku na odstupné.. takže tam ve smlouvě asi nějaký háček bude, jinak by přeci nebyli tak blbí a nenechali by se o odstupné připravit, ne? :think:.. oni si to ti zaměstnavatelé umí moc dobře ošetřit ve smlouvách, aby pak nemuseli případně cálovat, jsou mazaní, bohužel :cert:.. a já smlouvu nemůžu jako na potvoru po krabicích najít, ještě pár mi jich zbývá, tak snad se ji dopátrám..

• Citovat
  • Upravit
8935
19.9.15 22:22

Nemusí to být ani háček ve smlouvě. Stačí, když jim pohrozí, že když to nepodepíšou, tak stejně nikde nic zajímavějšího neseženou. Že nemají žádnou jistotu. A tady jim naslibují hory doly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
19.9.15 22:29

Anonymní**** Není nic neobvyklého, že se prodá firma i se zaměstnanci jinému majiteli a pak samozřejmě odstupné zaměstnanci nenáleží. Takže tohle není o žádném háčku ve smlouvách, ale zcela legální cesta dle ZP. Vaše současná smlouva platí samozřejmě dál nebo je možné podepsat novou, která může obsahovat např. zkušeb. dobu, PP na dobu určitou, atd… To je však na vás, zda novou smlouvu podepíšete, nelze vás k tomu nutit.
Pakliže byste pro nového majitele již pracovat nechtěla, můžete dát výpověď a PP by skončil ke dni přezetí novým majitelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.15 09:04

Aha, takže jenom si shrnu možnosti: A) Podepíšu dohodu, odstupné logicky nedostanu a podepíšu smlouvu u nového zaměstnavatele, kde dostanu na dobu určitou a budou mi to vždy po půl roce prodlužovat, jistota nikde, ale co nadělám.
B) Dohodu podepsat nebudu chtít, pak mi bude nejspíš nabídnuta jiná možná i podřadnější práce a jinde, což nebudu chtít a tím pádem budu muset dát výpověď a odstupné také nedostanu.. takže výsledek? :mrgreen: za A)
Pak se mi nabízí otázka, kdy má teda člověk se smlouvou na neurčito na odstupné nárok? Asi jedině kdyby se zaměstnavatel rušil úplně, že?

• Citovat
  • Upravit
2740
20.9.15 09:31

Anonymní
A)ano je to nová smlouva kde může, ale nemusí být zkuš. nebo doba určitá
B)zaměst. nemůže nic měnit, protože se pokračuje ve smlouvě stávající, nemůže měnit prac. ani mzdové podmínky, resp může využít max. toho co už dnes máte ve smlouvě
C)ještě je jedna možnost a to přejít k novému zaměstnavateli se stávající smlouvou (bod A)a v případě, že by se výrazně zhoršily prac. podmínky můžete ve lhůtě 2 měsíců od převzetí novou firmou dát výpověď a soudně se domáhat vyplacení odstupného. To samozřejmě musíte doložit.(např. nižší mzda)

Odstupné je v podstatě kompenzace za nezaviněnou ztrátu zaměstnání, to je např. nadbytečnost, rušení zaměstnavatele

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
705
16.12.16 13:50

Prosím majitel prodal firmu zrovna po mé výpovědi, když čekám za poslední měsíc výplatu. Nejdřív kolegyně mi vyfotila výplatnici a napočítali mi o 5-7.tisíc méně, tak jsem si zjištovala na co mám nárok atd..,tak mi celou výplatnici zkazili, že to byla chyba o tolik tisíců :roll:…tak jsem šéfové psala, že vím, že mám nárok na proplacení dovolené a danový bonus atd.. že to chci opravit a chci na vánoce výplatu..jenže ted mi volali a nadávali co nechápu, že do vánoc to řešit nebudou určitě, že jsou pryč a, že prodali firmu tak pak si to mám vyřešit s novým asi majitelem? Takže peníze uvidím kdy :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat