Závadný dům

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5
10.11.11 11:35

Závadný dům

Dobrý den, jestli se najde někdo, kdo mi může poradit, budu nesmírně ráda. Už 16 let bydlíme v rodinném domě,který dříve patřil armádě - otec byl voják. dům je postavený zhruba 35 let.Jak se armáda zrušila, prodali dům obci a ta posléze nám. Nedávno jsem zjistila, že dům je postavený z azbestu a ještě nějakých, dnes už zakázaných látek. Pár let na to, kdy jsme se nestěhovali jsem začala být nemocná,.. Mám adenom hypofýzi, špatnou funkci štítné žlázy, silné astma, artritýdu, chronickou pankreatitýdu, tachykardii, bolestli hlavy a zad, zánět žaludku, vjednom kuse gynekologické záněty a v těhotenství trombozu. V domě bydlela i o 7 let starší sestra, která dříve byla zdravá, ale po čase začala být také nemocná. ted je osdtěhovaná a její zdrav. stav se mírně zlepšil. Nemocný je i otec i matka. Můj muž tu bydlí 4 roky a má špatné jaterní testy. tento rok se vše začala zhoršovat, nevím, zda je to vlivem počasí - dost foukalo, ale všichi máme zažívací obtíže, manžel zhodil 10 kg, já zvracím a bolí mne žaludek a stejné problémy mají i rodiče.Nyní mám dvouletou dceru, kterou také trápí zažívání. Můžeme být nemocní z domu??? Nechci, aby dcera trpěla jako já. Jak mám zjistit co domu je a popřípadě, jde zažalovat armádu za zatajení? děkuji za odpověď. Irena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12330
10.11.11 11:40

zkusila bych se obrátit na hygienu, tam by ti měli určitě poradit kam dál se obrátit :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
10.11.11 11:42

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11529
10.11.11 12:32

isuri, tak pokud je to azbest, tak to je hodně blbé :( to je prostě silný karcinom, nevím, jestli to píši dobře, ale co si pamatuju, je to materiál, který způsobuje problémy s dýcháním postupně přecházející do rakovin. onemocnění, určitě bych zkusila hygienu, město, ombudsmana ohledně žaloby a taky asi nějaké ty měřiče radonu všeho, co je možné změřit a to asik spadá pod tu hygienu, ne? DRŽTE SE :hug: :hug: :hug: :hug: jo a zašla bych na stavební úřad a pozjišťovala, co se dá ohledně staveb. povolení, ohlášky, kdo kdy kde…ale jestli to bylo armády, bude možná těžké něco dohledat, možná mají své úřady :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
10.11.11 13:04

Ty jo, to je hnus.
Nicmene - urcite bych jako prvni neresila zalobu armady na zatajeni, ono taky neni primo jasne, kdo to zatajil, ze… :nevim:
Jako prvni bych vyhledala odborniky, kteri by mi rekli, jestli stavba opravdu muze pusobit takoveto potize a jake potize z toho plynou do budoucna.
Pokud by to opravdu zpusoboval material, OKAMZITE ale opravdu okamzite bych zacala resit stehovani a hledala prostredi pro nas (a hlavne pro dcerku) vhodne.
Nasledne az bych se pidila po tom, zda mam na neco narok a jak se bude pokracovat v reseni situace… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
10.11.11 13:31

Tak není pravda, že by se zrušila armáda jako taková. Pouze se rušily některé posádky. Ministerstvo obrany, generální štáb a ostatní posádky fungujou vesele dál. Takže je koho případně žalovat - ze zkušenosti známého (který se s armádou soudí už osm let) ale vím, že je to těžkopádný kolos a ochota k mimosoudní dohodě tam zrovna moc není.
Z domu bych se rychle odstěhoval. Pak bych se zachoval tak, jak už tu bylo popsáno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
10.11.11 15:15

Určitě to může být z domu, spíš na 100%. Sousedi mají také problémy s azbestem, resp. měli. Když rekonstruovali dům, pozvali si odborníky, kteří naměřili hodnoty a pak si nechali pod odmem vystavět nějaký obrovský odvětrávání. Nerozumím tomu, ani nevím, zda to platili ze svého. Žádné problémy nemají, jen se jim díky tomu trochu odlupuje omítka. Vím ještě o jednom domu u nás ve městě a tam to řešili podobně. Jinak my, jako sousedi nemáme problémy žádné.
Opravdu je škoda, že dům vlastnila armáda, to je kolos, jak už se tu píše. Soud na několik let a vy budete místo nového bydlení investovat do právníků.
Jako první bych se obrátila na odborníka, který naměří hodnoty a stav posoudí a pak na právníka. Rozhodně by jsi ale měla mít v ruce papír, že zdravotní stav vyplývá z azbestu.
Kdysi jsme chtěli koupit dům a je pravdou, že nějaký azbest nás vůbec nenapadl řešit. Ještě že jsme zůstali tam, kde jsme.

• Citovat
  • Upravit
Holma
10.11.11 15:17

A taky se koukni do smlouvy, pokud jste dům koupili od obce, tak bych řekla že půjde o soud mezi Vámi a obcí. Ony ty smlouvy jsou dost fikaný, a vůbec si nemyslím, že by o tom obce nebo armáda nic nevěděly.

• Citovat
  • Upravit
Holma
10.11.11 15:20

Podle toho, co vyplyne ze smlouvy a co řekne právník, klidně bych to i zveřejnila v TV. nejsem pro každou kravinu v Občanským judu, ale tohle by za to fakt stálo, to není sranda.

…to tak do třetice

• Citovat
  • Upravit
Holma
10.11.11 15:30

http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?… nedalo mi to, tak jsem mrkla na net, tenhle případ asi mluví za vše, píšou, že jim pomáhá Arnika, tak zkus se optat u nich

• Citovat
  • Upravit
5
10.11.11 21:24

Všem moc děkuji za příspěvky a hned to také začínám řešit.. Bohužel je tu problém ohledně náhradního bydlení,.. nejsou investice a prodat tenhle dům a vědět, že není vpořádku třeba jiné rodině? to bych neudělala. Kařdopádně je mi 24 a jak sem psal, to zdraví je bohužel špatné a né málo, takže to chci ešit už kvůli dceři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
10.11.11 21:27

A pokud jde o to, kdo prodával, byla to obec. a kupní smlouvě rozhodně nic o azbestu není,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
10.11.11 22:17
isuri píše:
Všem moc děkuji za příspěvky a hned to také začínám řešit.. Bohužel je tu problém ohledně náhradního bydlení,.. nejsou investice a prodat tenhle dům a vědět, že není vpořádku třeba jiné rodině? to bych neudělala. Kařdopádně je mi 24 a jak sem psal, to zdraví je bohužel špatné a né málo, takže to chci ešit už kvůli dceři.

Promin, ale nez devastovat zdravi cele rodine, radsi podnajem a zacinat vlastne od nuly. Bydleni a zazemi vybudujes, zdravi je jen jedno… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
10.11.11 22:27

ano, o tom žádná, ale platíme na ten dům hypotéku, takže hypotíka, energie a podnájem, to je těžký, navíc jsem na mateřské,..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
11.11.11 12:26

No samozřejmě že tam nic nebude, spíš jde o to, co se píše o dodatečně zjištěných vadách, např. nějaké lhůtě kdy lze vady řešit apod.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný