Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
A co zkusit bezkofeinovou verzi? Plus si dát třeba upozornění do mobilu ať co hodinu vypiješ sklenici vody/čaje. Pít jen kafe fakt není pro tělo zdravé, celkově i málo vody pro ledviny.
Pro začátek zkus 1 lžičku z těch 3 nahradit rozpustnou kávovinou - melta, Caro, nebo bezkofeinovou kávou. Ve druhém kroku už to dělej v poměru 2:1 lžičce normální kávy. No a nakonec si kávu s kofeinem dopřej třeba jen 3× denně, samozřejmě ta zrnková z kávovaru je kvalitnější, ale umí být pěkně silná, tam si třeba stanov limit max. 2× denně. Ta směs s Carem nebo meltou je super v tom, že dodá kávě pro mě moc příjemný jiný rozměr chuti.
Nemáš spíš jen návyk jít ke kávovaru a něco si odtud odnést nežli to kafe jako kafe? Zkusila bych jeden, dva šálky nahradit tou vodou, nebo třeba čajem, džusem, kakaem, ať ta změna není tak drsná.
Vodu piju z půllitrů nebo velkých lahví, mám i litrovku. Ať to máš před očima a nemusíš po každé sklence lítat doplnit.
Závislost na kofeinu je trochu zrádná v tom, že se pak cítíš permanentně unavená, čím víc kávy piješ, tím hůř, a vlastně ti na únavu už nemá co pomoci. Mě by hrozně bolela hlava, kdybych si nedala svou ranní, dopolední a poobědovou kávu, ale krom toho se snažím pít právě Caro, meltu, holandské kakao atd.
@teroonka No prave, ze ja jsem unavena nejak porad. Spim dobre a kvalitne, asi to bude tim kafe. Ja ji piju, protoze mi chutna.
Pusť si na YT pořad Jirka vysvětluje věci o závislosti na kofeinu. Moc hezky je tam vysvětlen princip účinku a návykovosti kofeinu, ať ve formě kávy, čaje, energy drinků nebo tablet.
Tak já si myslím, že bych si dokázala zcela odpustit odpolední kávu, někdy si ji nedám, ale ráno, to se nedá. Vyzkoušela jsem to párkrát a celé dopoledne jsem byla jak mátoha. Člověk prostě potřebuje ráno vystřelit z postele a rychle se na čas vypravit (sebe a tři děti, abych byla přesná).
Takže za mě ranní káva ANO!
Nebo to taky může být naprd jídelníčkem.
Prostě s tím přestat. Vyhodit a nové nekupovat. V práci pit něco jiného… musíš vydržet absťák cca měsíc a půl nejhorší.
Nebo postupně snižovat dávky.
Část káv nahrazuju svým milovaným mátovým čajem, takže z nějakých pěti kousků jsem se dostala na jedno ráno, jedno v práci dopo… a někdy třetí odpo. doma, ale ne vždy…
hodně kávy není OK kvůli dehydrataci, miluji vůni kávičky (klidně turka i z dobrého kávovaru), ale fakt se to dá z toho extrémnu klidně udržet na 2-3 denně a to už mi přijde OK, proti sedmi teda určitě ![]()
Vyměnila bych pár hrnků za bezkofeinovou. Já piju léta 2 kávy denně a jako neřest to nevnímám
@Cenarius píše: Více
Přesně. Teď jsem sledovala nějaký video s holkou, která se zbavila exemu a jiných obtíží a pak z ní vylezlo, že kromě toho, že přestala pit kafe, drží už 3 měsíce nějakou dietu typu jen maso. Moc děkuji, nechci.
Asi se nudis, tak k nemu nonstop chodis. Rekla bych si, ze kafe jen po ranu a zbytek dne kavovar ignorovat. Proste k nemu nechodit a na stul si postav vodu
zezacatku se musis drzet a pak si zvyknes. To je jako se zavislosti na sladkostech, nejhorsi jsou prvni tri tydny a pak nechapes, proc jsi to jedla.
@MartinaIrena píše: Více
Však to je keto, nízko sacharidová apod. Zůstává ti maso a zelenina. Pro mě úplně ideální. Jen to leze do peněz ![]()
Jak se zbavit zavislosti na kafe? Piju denne nekolik hrnicku (asi 7 nekdy i vic) - piju rozpustny dvě lžičky + mliko. V praci mame kavovar, zrnkove kafe, tak tam piju porad. Usnu bez problemu, jen citim, ze to asi neni nejlepsi, tak se snazim prestat. Do toho piju velmi malo vody.
Nemate nejake rady, tipy jak s tim seknout?