Závislost na kapkách do nosu

3165
12.3.14 00:44

Závislost na kapkách do nosu

Zdravím.

Možná si řeknete, že je to hloupost, ale i tato závislost existuje. Není to ani tak závislost na kapkách, ale na pocitu uvolněného nosu bez funění, pískání a nepříjemných pocitů ucpání.
Před pár lety jsem si stříkala Olynth 2× denně několik let. Když jsem přestávala, nemohla jsem dýchat a při polknutí mi šel bolestivý tlak do uší. Nezbývalo, než přes týden dýchat pusou a o probdělých nocích nemluvě.
Druhá hitparáda přišla po porodu, kdy jsem měla NONSTOP ucpaný a suchý nos, kdy jsem sáhla po spreji do nosu a opět jsem si ho stříkala přes půlrok. Při odvykání jsem opět byla zuřivá. Nemohla jsem dýchat, bylo to hrozné. Pomohlo mi ale odvykat první jednu nosní dírku a jak jsem ji „rozdýchala“, potom další.
Bohužel si dnes už zase po měsíční rýmě valím do nosu Olynth.
Máte někdo nějakou radu, co by ho nahradilo a neničilo mi nosní sliznici? Vincentka, solné roztoky, roztoky s mědí, a další aroma olejíčky mi nezabraly, ani ty nové spreje do nosu, všechny jsou s tou látkou, co má Olynth a to by nemělo smysl. Výplachy nosu zavrhuji - jednou mi stačilo a konvička letěla do popelnice!
Nevydržím ani to odvykání s jednou nosní dírkou. Můj mozek ví, že se mi bude spát lépe, když stříknu i do druhé nosní dírky a lépe se vyspím. U dítěte, kterému teď rostou stoličky, spánek uvítám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3165
12.3.14 00:44

Ehm.. píšu kapky, myslím sprej 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
12.3.14 00:46

Každopádně si stále říkám „dneska už vydržím“, ale pak představa, že mi dítě vstává za dvě hodiny a já budu líná jak lemra, k tomu protivná fůrie, raději po tom spreji sáhnu :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
12.3.14 00:51

8o No, já osobně mám obrovské problémy, když mám ucpaný nos (když mám rýmu, tak velmi často panikařím, že se dusím a v noci se budím hrůzou), ale když rýma přejde, tak nic ucpaného není.

To máš nějakou chronickou rýmu, že bez spreje máš pocit ucpaného nosu?
Jinak když mám zacpaný nos, tak ihaluji páru, klidně i od ranního čaje. Navíc to čistí póry :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
12.3.14 00:52

Jestli máš rýmu tak stříkni jen jednou do každé nosní dírky před spaním, jestli rýmu nemáš tak ten olynth vyhoď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
12.3.14 00:52

Mi pomohlo snižovat dávky, začala jsem používat sprej pro děti a postupně kapky pro mimina. Časem to přešlo, ale nebyla jsem na tom tak dlouho jako ty. Ale je to fakt závislost, člověk se už navždy musí chovat jako vyléčený alkoholik a už si nikdy nedat ty silné, ta sliznice si hned vzpomene a už to jede. Někdy se mi stane, že se mi ucpe nos jen tak cvičně, na chvíli, musím to vydržet, odolat, nestříknout si nic. Po chvíli se to uvolní samo.
Speje a roztoky mořské vody, vincentka a tak mi nezabírá. Když mám fakt rýmu, tak pomůže jen hodně vysoký polštář a dětské kapičky. Přelévám si to do obalu od spreje, tak toho stačí méně.
Chlápek z práce je závislý na sanorinu už spoustu let, už mu nic slabého nezabere, půjde tedy na plastickou chirurgii. Tam mu laserem odpaří vrtvičku sliznice, ať tolik nenapuchá. Taky řešení. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
12.3.14 01:48

Asi nezbývá než pomalu odvykat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
12.3.14 02:02

@Lynette A to právě nejde. Ten sprej dokáže i naprosto zdravému člověku nos uvolnit snad ještě víc, že si na to zvykne. První to začalo rýmou, ale pak už jen nutností, abych měla „čistý nos“. Těžko popsat ten stav. Potom už to není o rýmě, ale o chtíči mít nos prázdný. Tyto spreje fungují tak, že nosní sliznici naprosto splasknou a nos se tak otevře, člověk lépe dýchá. Po vyprchání účinků se sliznice vrátí zpět. Po delším užívání se však sliznice po vyprchání účinků sprejů zduří a člověk nemůže dýchat a už „v tom jede“. :nevim: Nejde jen tak přestat, protože po vstříknutí spreje sliznice do pár vteřin splaskne a můžu zase spokojeně dýchat. Opravdu to není jen tak „zahodit“. Stálo by mě to několik nocí nespavosti, protože ta sliznice se spravuje i týden, než bez kapek bude schopna fungovat. :( :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Markéta Fe
12.3.14 02:37

Řešila jsem stejný problém. Mě tedy konvička na výplachy nosu držela nad vodou, ale když ji nesneseš, nedá se nic dělat. Každopádně, to, co ti pomůže oplasknout sliznici, jsou HYPERTONICKÉ solné roztoky, to je např. Quixx, dělají ho i s Eukalyptem, to protáhne. Nebo zkus roztok od dr. Mullera s Escinem. Oboje samozřejmě neuleví tolik, jako ten proklatý Olynth, ale trošku ti to pomůže při odvykání. Mým trumfem pak byl Vibrocil nosní gel. Obsahuje jinou účinnou látku než Olynth a ostatní konvenční kapky a neničí sliznici, nebrání kmitání těch řasinek, takže sliznice není přesušená, tj. může dál plnit svojí funkci a neopuchává. Když jsem si i po odvykačce kápla Olynth nebo podobné, závislost se restartovala během pár použití. S Vibrocilem se mi tí nikdy nestalo. Musíš u něj akorát počkat třeba 2 min, než zabere, ale opravdu zabere. Taky je důležité nosní sliznici vlhčit a promazávat, tím se také snižuje ten otok a urychluje regenerace. Mně kombinace všeho výše uvedeného pomohla z pekla ven. Držím palce!!! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
24797
12.3.14 04:10

@Maculinka Znala jsem slečnu se stejným problémem. A poprvé, když mi to řekla, tak jsem byla překvapená, protože jsem o tom nikdy neslyšela. Každopádně od té doby jsem slyšela o dalších dvou případech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
12.3.14 05:08

Jedna mámima známá na tom byla stejně. S tím, že po několika letech používání měla sliznice totálně zničené a neschopné samostatného fungování a bez sajrajtu do nosu se férově dusila.

doporučila bych to proplachování nosu, já to kdysi praktikovala a pamatuju si, že mi to docela trvalo, než jsem přišla na tu nejlepší techniku, chce to jít po malých krůčcích a opatrně zkoušet. Já ani neměla žádnou konvičku, „nadechovala“ jsem si vodu z mističky (tím si reguluješ, kolik a jak daleko tu vodu pustíš). A je fakt, že rýma se mi tenkrát vyhýbala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
12.3.14 05:54

To teda hledim, s tim vsim muzou mit lidi problem. Nijak neodsuzuju, jen me to prekvapilo. Ja kdyz byla mala, chofili jsme se sestrenici tajne babicce do sperkovnice na cinskou mast. Byl to miniaturni plechovy kalisek s masti, ktera silane palila (asi vyluh nejakych bylin) a to se malinko mazlo pod nos a protahlo to krasne dutiny. Nevim, zda se to da sehnat a kde (vydela jsem to jeste pred par lety v drogerii) a to by ti mozna mohlo pomoct. Drzim palce, at se te zavislosti zbavis. Kdybych nebyla tehotna, tak si zkusim striknout olynth do volneho nosu, co to udela, ale takto nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
12.3.14 06:21

Tak já byla na sanorinu 2 roky. Už jsem neměla rýmy, ale neustálý pocit ucpaného nosu. Naštěstí v té době si sestřenice vzala za muže doktora z ušního-nosního-krčního a on mi předepsal FLIXONASE, po dvou tydnech se stal zázrak. Nevím, jestli tento spray se ještě dodává, ale ted mi předepisuje AVAMYS /je to v podsťatě stejný/. Ale je to fakt ÚČINÝ!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1666
12.3.14 06:52

Ja byla taky zavisla na olynthu :roll: Pak me zacali v praci hlidat a odvykla jsem.Ted kdz prijde ryma snazim se si dat kapky jenom na noc a to na vatovou tycinku a tou si procistim nos co nejhloubeji to jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
12.3.14 06:53

@Helca729 No to si do nosu stříkách glukokortikoidy což teda taky není žádná hytparáda používají se na alergickou rýmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí