ZB pro prst - co to znamená?

117
24.2.12 13:26

ZB pro prst???

Zdravím, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Dnes jsem byla na pravidelné kontrole u gynekologa. Nyní jsem 34+5. Do průkazky mi napsal- ZB pro prst. Při prohlídce čípku poznamenal, že se mi hodně krátí, že můžu porodit dříve. Ptal se na tvrdnutí bříška, to mám už celkem dlouho. Není to bolestivé, spíše nepříjemné. To ZB pro prst znamená, že jsem otevřená na jeden prst?
Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16365
24.2.12 14:06

ZB= zevní branka, takže ne celý čípek, ale jen jeho část je pro prst prostupná. Buď v klidu, s takovým nálezem se dá i přenášet ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
24.2.12 14:12
quinny píše:
ZB= zevní branka, takže ne celý čípek, ale jen jeho část je pro prst prostupná. Buď v klidu, s takovým nálezem se dá i přenášet ;)

Děkuji :) ! Ještě se mi to zdá hodně brzy na porod :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1317
24.2.12 16:56

Ahoj, já tohle měla taky, ale měla jsem to až od 36 týdne a rodila jsem do 14 dnů od tohoto sdělení. Tak držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
24.2.12 17:49
Pimpi píše:
Ahoj, já tohle měla taky, ale měla jsem to až od 36 týdne a rodila jsem do 14 dnů od tohoto sdělení. Tak držím palce.

Jéé, děkuji :) . Já už bych si přála mít to celé za sebou, protože mě celkem vše bolí, ale mám strach o malou, aby byla v pořádku, kdyby to náhodou přišlo dříve :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
25.2.12 00:40
Veverunka22 píše:
Pimpi píše:
Ahoj, já tohle měla taky, ale měla jsem to až od 36 týdne a rodila jsem do 14 dnů od tohoto sdělení. Tak držím palce.
Jéé, děkuji :) . Já už bych si přála mít to celé za sebou, protože mě celkem vše bolí, ale mám strach o malou, aby byla v pořádku, kdyby to náhodou přišlo dříve :think:

Buď vážně úplně v klidu, i s daleko menším nálezem se dá porodit během pár hodin a s daleko větším (i pro 2 prsty a víc) nosit mimi xy týdnů a třeba i přenášet…záleží jen na tom jestli se porod spustí nebo ne.
Od určitého tt by se vnitřně už ani vyšetřovat nemělo, to jen někteří mudři jsou zatvrzelí :mavam:
Užívej si konec těhu jak jen to jde a na nic špatnýho nemysli, ono to dopadne přesně tak jak má :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
25.3.15 09:55

Ahoj holky :) Nedá mi to a oživuji diskuzi s prosbou o radu nebo zkušenosti. Bylo tu víc diskuzí na toto téma, ale nenašla jsem žádnou, která by +/- odpovídala mému týdnu.
Před týdnem jsem byla na kontrole (ve 26+5, dnes jsem tedy 27+5) a doktor mi při prohlídce řekl, že mám vnější branku prostupnou pro prst, vnitřní uzavřenou a že lehce cítí hlavičku miminka. Zároveň se mě ptal, jestli právě nemám stah a když jsem mu řekla, že ne, prohmatal mi břicho, které netvrdlo, tak poznamenal, že děloha je měkká, nedráždivá. Tím prohlídka skončila. Zmínila jsem se mu, že mi při námaze (ohýbání, zvedání 13kg synka, apod..) tvrdne břicho, ale že to je tak 2-3× denně. Prý to je úplně normální a kdyby to bylo častější, dá mi magnézium. Do průkazky mi napsal CS 1 a kontrola za 4 týdny.
Od minulého týdne mi ale vrtá hlavou, jestli to není brzy na takový nález. O klidovém režimu nic neříkal, ale asi 2 týdny na sobě pozoruji (do toho minulého týdne to bylo výjimečně), že při námaze nebo po ní (stačí i hodinová procházka se synem) mívám menstruační bolesti - stejné, jako slaboučké porodní bolesti. Ty bolesti jsou slabé, kolikrát si je uvědomím, až když si na ně vzpomenu, ale trvají tak 15-30 min 1-2× denně a probíhají nepravidelně - prostě to chvíli cítím a pak zase chvíli ne.. Není to nic, co bylo bolelo, spíš je to nepříjemný tlak na čípek.
Myslíte si, že mi hrozí předčasný porod nebo je to u druhorodiček normální ve 28tt? Případně co byste dělaly na mém místě.
Děkuji za rady, nedá mi to se nezeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
25.3.15 10:01

@Oňulínka Nechala bych to být. Moje maminka byla s bratrem otevřená na 2 cm od prvního trimestru a přenášela ho jako nás všechny :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
25.3.15 10:03

@Karleon Fakt? :) Tak to ráda slyším! Trochu se bojím, co mi řekne na další kontrole, ale koukám, že to asi nebude nic hrozného :) Děkuji za uklidnění.
A měla maminka nějaký klidový režim nebo něco takového?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
25.3.15 10:07

@Oňulínka Měla doma malé dítě, takže klidový režim těžko, bráchové jsou od sebe rok a půl. Mně tvrdlo břicho od 16. týdne a prvorozená je po termínu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
25.3.15 10:10

@Karleon To jsem fakt ráda :) Já mám právě doma hroznýho akčňáka 2,5 roku, takže klid se moc dodržet nedá, hlavně venku ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
25.3.15 10:44

@Oňulínka: ahoj, ja mam ted pri druhem tehu od 25tt prostupna pro prst volne, hrdlo mekke, cipek 2,5cm, CS 3-4 bez bolesti a ted 31tt furt drzim :-)) taky mam doma syna, ktereho musim tahat, proste zadnej stres, to doklepem :-)
uz jsem byla i v porodce kvuli bolesti zad, kdyz jsem to prehnala s uklidem a nikdo se netvaril ze bych mela rodit kazdym dnem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
25.3.15 13:06

@LinduleK No doufám, že ještě těch aspoň 10 týdnů vydržím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí