Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, zakladam nove tema, protoze jsem nic podobneho nenasla. Jestli jsou tu maminky, ktere dbaji na zdravou stravu, prosim o vkladani prispevku, jak krmite/jste krmily sve deti po 1 roce - zejmena snidane, svacinky, vecere. Nejake tipy na pohankove, obilne, aj kase? Popripade, v jake forme davate zeleninu - dusenou, syrovou, kolikrat denne…Predem moc dekuji za tipy!!!
@Reninac dávám tak, aby měl všechno…
1.snídaně - mléko - bílkoviny, vápnék
2.snídaně - namazenaé peřivo sýrem nebo máslem - sacharidy, bílkoviny, tuky
oběd - zelenina + maso…někdy i se smetanou
svačina - ovoce - čerstvé nebo přesnídávka…někdy s pribiňákem (domácím)
večeře - mléčná kaše…
Záleží, co ti bude prcek baštit. ![]()
Ten náš pořád něco chce
dávám do ruky salátovou okurku, jablko, hrušku, tvrdý sýr..někdy housku nebo piškot
Ke snídani jogurt nejjprve samotný bílý, později s domácí marmeládou (jen zahuštěné ovoce + trocha cukru), svačinka ovoce nebo přesnídávka 100% ovoce na spstřenou v zimě, oběd maso + příloha ( celozrmnná rýže, brambory, celozrnné těstoviny) + dušená zelenina nebo zeleninová omáčka atp, ke svačině ovoce, večeře kaše.. k pití jen vodu.. Jako mlsky třeba domácí křížaly.. Žádné brumíky, lízátka, bonbony.. d+tem je 2 a 5 a stále hodně řeším, co jí. Ale okolí to hrozně obtěžuje, že jim nesmí cpát obarvené sladké sr*** ![]()
Nedavno jsem cetla, ze strava do 3 let velu je stezejni.. Mam holcicky skoro
1 a skoro 2 a opravdu hlidam co ji.. Kvalitni ovoce, zelenina, maso, domaci vyvary, bily jogurt.. Sladkost je pro me susene ovoce.
Budu se snazit udrzet to tak co nejdyl.. Doma jime stejne, tak snad to pujde ![]()
Obcas koukam na ostatni deti a jsem zdesena ![]()
Ahoj. Já malé vařila vždy sezóně. Takže k snídani jsou dobré kaše. Buď domácí jako pohanková, jáhlová, ovesná. Vše si vždy namoč do předu (stačí půl hodina) do mléka.(Pokud budeš používat jáhly, tak je nejdřív spař, jinak budou hořké.
Já používám mléko rostliné, pro malé děti je nejlepší mandlové, rýžové ale i ovesné. Pohanková a ovesná kaše je rychlá, ty opravdu stačí krátce povařit a potom buď propasírovat přes sítko nebo rozmiksovat. Můžeš je ochutit medem, trochou skořice, povařeným ovocem. Nejlépe jablka a hrušky, datle…Přesnídávkou. Trošičkou másla nebo kvalitního oleje. Malá jedla v roce i hrozinky.
.Ovoce vždy bez slupky. No k svačině jsem dávala rozmačkané nebo nastrouhané ovoce. A k obědu nejčastěji husté polévky. Zelenina zahuštěná obilovinou nebo luštěninou.(Dýňová polévka s kokosovým mlékem, polévka z červené řepy se sojovými boby, kapustová s vločkami, bramboračka s pohankou.. a trochu čerstvých bylinek do toho. Nebo zeleninové kaše a k tomu tofu. Či dušená zelenina s kuskusem, bulgurem…K svačině jsem dávala buď pomazánky s tofu ( bílé či bylinkové tofu rozmiksované s čerstvou nastrouhanou zeleninou- celer, petržel, mrkev.. a zahuštěné lahůdkovým droždím. Nebo ovocem a zahuštěné třeba uvařenou rýží. K tomu vžy nějaké klíčky a celozrné pečivo. Nebo jenom jogurt s čerstvým ovocem nebo marmeládou neslazenou cukrem. A k večeři husté mléko. Opět rostliné mléko rozmiksované třeba s banánem na hustčí kaši. A malé chutnalo ![]()
Já malé dávám od roka to, co jíme my, krom smaženého, to ani moc často nejíme. Když nám dělám steak, gril.maso nebo řízek, tak k tomu dělám i hustou polévku pro ni.
Když vstane, tak má Sunar a před spaním taky Sunar.
Kolem 8hod. dostane banán nebo jablko. Na svačinu cca kolem 10hod. pečivo s máslem, žervé, cottagem nebo lučinou a zeleninou, s domácí marmeládou - k tomu jí delám trochu kakaa, ale opravdu kvalitního, žádné granko., pečivo se šunkou, ementálem, rybičkovou pomazánku, mrkvovou pomazánku. Popř. ovesnou kaši s ovocem nebo krupicovou kaši se skořicí, medem a máslem nebo s máslem a kakaem.
Obědy jí s náma - dušené maso s rýží/těstovinou, pečené kuře, ryby, vývary,…
2 x v týdnu máme bezmasá jídla - jednou s vejcem (špenát s vejcem, omeleta,…) a jednou týdně sladké jídlo (krupicová kaše, palačinky, lívance, vdolky, buchty s tvarohem a povidly,..) Palačinky a lívance dělám na keramické pánvi skoro na sucho, vdolky peču v troubě. A taky 1× týdně rybu - pstruh, kapr, candát, štika,…
Když se vzbudí, má zase ovoce.
Cca v 16hod. ke svačině bílý jogurt, nebo banán s piškoty a zakys. smetanou, někdy i to pečivo.
Přes den má volný přístup k ovoci, tak si vezme co potřebuje, popř. vyfasuje do ruky kus zeleniny nebo sýru, když vidí, že něco krájím.
Kuřecí a vepřové maso nejíme moc často. Je jí 15m a vepřové měla cca 3×. Vnitřnosti by se neměly dávat, ale když dělám vývar s játrovými knedlíčky, tak jich pár sní.
Sladkosti - dostane občas kousek 70% čokolády, pribiňáka - většinou, když se někde zdržíme a je čas svačiny. Když doma upeču bábovku nebo buchtu, tak jí taky dám ke svačině. Stejně tak, když dělám tvarohové řezy, nebo šlehačkovou roládu, i řezy s máslovým krémem. Moc často nepeču, tak si nemyslím, že by to něčemu vadilo. Lízátko už taky párkrát měla.
K pití má neslazený ovocný čaj nebo vodu. Do vody jí někdy vymačkám pomeranč.
![]()