Zeleň v napaječce pro hlodavce

3145
5.11.18 17:10

A jak tu napáječku myješ? Dělám s hlodavci v práci, napáječky myjeme v desinfekci a minimálně v 70 stupních horké vody, stačí dvakrát do měsíce a nic v nich neroste. A vodu měnit každý den.

V tvém případě bych do napáječky cmrndnula jar, savo, nalila do ní vodu z rychlovarky a nechala alespoň ctvrt hodiny odmočit. Stejný nálev udělat na ten vršek od napáječky a naložit to do něj. Pak láhev důkladně vyštětkovat, obojí pořádně opláchnout studenou.

Pokud by ti tam i po takové proceduře a pravidelném měnění vody něco rostlo, můžeš zkusit ještě kyselinu citronovou, lžičku prášku, vařící vodu, nechat hodinu vylouhovat, vyštětkovat, opláchnout.

A kdyby i potom něco rostlo, tak koupit novou a o tu se důkladně starat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2852
5.11.18 17:11

je to řasa,pořádně to vyčisti a dej to na místo kam nesvítí slunce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
5.11.18 17:34
@Helileli píše:
A jak tu napáječku myješ? Dělám s hlodavci v práci, napáječky myjeme v desinfekci a minimálně v 70 stupních horké vody, stačí dvakrát do měsíce a nic v nich neroste. A vodu měnit každý den.

V tvém případě bych do napáječky cmrndnula jar, savo, nalila do ní vodu z rychlovarky a nechala alespoň ctvrt hodiny odmočit. Stejný nálev udělat na ten vršek od napáječky a naložit to do něj. Pak láhev důkladně vyštětkovat, obojí pořádně opláchnout studenou.

Pokud by ti tam i po takové proceduře a pravidelném měnění vody něco rostlo, můžeš zkusit ještě kyselinu citronovou, lžičku prášku, vařící vodu, nechat hodinu vylouhovat, vyštětkovat, opláchnout.

A kdyby i potom něco rostlo, tak koupit novou a o tu se důkladně starat.

Si tak rikam, co to udela s tim plastem… jedine mit napajecku sklenenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
5.11.18 17:41
@asha píše:
Si tak rikam, co to udela s tim plastem… jedine mit napajecku sklenenou.

Máme plastové napáječky s kovovými pítky. Napáječka by stejně jako kojenecká láhev měla bez problému přežít sterilizaci vyvářkou. Pár kapek sava a jaru bez diskuze a tu kyselinu mám též vyzkoušenou, není to procedura na každodenní použití, ale jako desinfekce a rozpouštědlo usazenin, obzvlášť když je tvrdší voda, tak ideál. Ozkoušeno v praxi, schváleno veterinářkou :mrgreen:
A doma klasická napáječka s kuličkou u papoušků, též bez problémů ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20121
5.11.18 17:56
@Kakajicko69 píše:
Ahoj holky, chovám pár hlodavců a v napajecce, kterou mají se objeví za pul dne, ikdyz to čistím vrstva něčeho zelenyho vypadá to jako zabinec… Nevíte jestli se tomu dá nějak zabránit? Bojím se, aby se po tom neotravily, jelikož to pijí když nejsem doma.

Může to být řasa nebo (v horším případě) sinice. Taky se mi to objevuje v PET lahvích, které používám k napájení králíků. Z toho se neotráví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
5.11.18 17:59

@Kakajicko69 zkusilas vyměnit napáječku? Nebo nemáš to na přímém slunci? Měla jsem jednu plastovou napáječku asi 5 let a tohle se mi nestalo.

• Citovat
  • Upravit
3283
5.11.18 18:10

Zkus vymýt horkou vodou se sodou a jablečným octem a nejlépe pořádně kartáčem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
5.11.18 18:30

Koupila bych novou. Čistila pravidelně.
Jediné, co mě napadá, učili jsme se, že v domácích podmínkách prakticky není možné zaručeně plast zbavit případných sporů plísně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5759
5.11.18 19:36

Namočit napáječku do roztoku Sava, pak důkladně propláchnout vodou. Sava se neboj, v naší nemocnici se stavem dezinfikují i konvice na čaj pro pacienty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5296
6.11.18 07:46

To neni zadna plisen, je to uplne obycejna rasa a hlodavcum se nic nestane. Staci do napajecky nalit trochu horke (ne vrici) vody, trochu octa a hrstku ryze a poradne tim sterchat, az se vnitrek napajecky odrbe. Kdyz se to parkrat udela, nemely by se rasy tvorit, nebo by se alespon mely tvorit mene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
6.11.18 10:18
@Helileli píše:
Máme plastové napáječky s kovovými pítky. Napáječka by stejně jako kojenecká láhev měla bez problému přežít sterilizaci vyvářkou. Pár kapek sava a jaru bez diskuze a tu kyselinu mám též vyzkoušenou, není to procedura na každodenní použití, ale jako desinfekce a rozpouštědlo usazenin, obzvlášť když je tvrdší voda, tak ideál. Ozkoušeno v praxi, schváleno veterinářkou :mrgreen:
A doma klasická napáječka s kuličkou u papoušků, též bez problémů ;)

Nemyslim, ze by se napajecky testovaly, co se tyce uvolnovani chemikalii. Napajecky se navic vyrabi z ruznych materialu. Ani PET lahve se nedoporucujou vymyvat horkou vodou a pouzivat delsi dobu. Takze ja bych byla s tou chemii opatrna. Lepsi je pak koupit napajecku sklenenou.

Ja rasy likvidovala treba tou ryzi. Jinak pomuze jen jiny material, na nekterych se rasy chytnou hned, s jinymi nemam problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
6.11.18 12:49

@Helileli
Děkuju za radu hned to vyzkouším. Mám plastovou napáječku starou asi rok u jiných se mi to nikdy nedělalo a když jo tak jednou za týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný