Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
potřebovala bych poradit s výběrem židle pro prvňáky. Prosím Vás o typy. Ráda bych nějakou rostoucí, ale nemám zkušenost, ani jsem neobjevila žádný test židlí pro školáky. Děkuji za rady. Míša
Ahoj, my teď zrovna kupovali rostoucí židli Jitro. Synovi bude 5. Koupila jsem ji na doporučení sousedky, ta má 7letého syna a 4 letou dceru, tak jim je loni pořídili. U nás velká spokojenost. Na podzim koupíme druhou pro dcerku. Je velmi variabilní, sedák i podnožka se nastavují po cca 7 cm, takže lze snadno nastavit vyhovující výšku dle rozměrů dítěte i stolu ![]()
A ještě jedna info - kamarádka má syna do druhé třídy, chodí s ním do nějaké poradny, kde s ním procvičují psaní (měl od narození problémy s motorikou). A první co museli vyřešit, byla židle. Požadavek byl jasný - dítě musí mít kolena v pravém úhlu a chodidla celá na zemi, resp. na podnožce. Radili jim, že pokud nechtějí kupovat rostoucí židli, tak ať koupí stupínek, který si vždy bude brát na psaní, malování, čtení…
Zrovna dneska jsem si objednala rostoucí židli LUKA, taky český výrobek, ale o víc jak polovinu levnější. Stejně předpokládám, že dítě z ní rychle vyroste a že je tak na tři roky, proto do ní nechci investovat víc, než je třeba.
Koukni:
http://www. supersektor. cz/detska-rostouci-zidle-luka#utm_source=feed-cache.seznam.cz
Švagrová mi říkala, že pro prňáka je ideální rostoucí židle a že na židlích s kolečky se při psaní jak tlačí na tužku odrážejí.