Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak bez sleziny se da zit vcelku normalne, ale bez slinivky se zit neda vubec snad…
@verulicek ahoj, neviem moc podrbnosti, ale sestra mala frajera, ktory mal nador- zobrali mu oblicku, cast pecene, slinivku, slezinu, cast hrubeho aj tenkeho creva a povedali mu, ze do konca zivota bude na liekoch.
on sa dal na makrobioticku stravu, ma okolo 45 rokov, funguje bez liekov a pracuje vnemecku- fyzicka praca, ale neviem konkretne aka. takze sa to isto da.
ale ako vsetko, je to individualne a zelazi to od mnohych faktorov.
Taky mám ten dojem, že slinivka je životně důležitá a bez ní to nejde.. ![]()
Bez sleziny žít lze, bez slinivky žít nelze. Dělají se sice zákroky na slinivce, ale nejde odstranit.
Pokud vím, tak bez slinivky přežije člověk max. rok, co mi říkala doktorka… ![]()
@atenai píše:
Bez sleziny žít lze, bez slinivky žít nelze. Dělají se sice zákroky na slinivce, ale nejde odstranit.
tak já jsem měla asi v kanceláři chodící mrtvolu…ne fakt holky. Mám pracovnici, která chce nastoupit zpět do práce a vzali jí tu slinivku celou. Mám obavy, aby ale dál zvládala..zdá se mi to dost závažné. ![]()
@verulicek píše:
tak já jsem měla asi v kanceláři chodící mrtvolu…ne fakt holky. Mám pracovnici, která chce nastoupit zpět do práce a vzali jí tu slinivku celou. Mám obavy, aby ale dál zvládala..zdá se mi to dost závažné.
celou???to ne, to by zemrela, dyt staci jen blby zanet a je v haji napul. Nebyla to slezina, ta myslim, ze tak nevadi-ale slinivka pohcybuji
@janape píše:
celou???to ne, to by zemrela, dyt staci jen blby zanet a je v haji napul. Nebyla to slezina, ta myslim, ze tak nevadi-ale slinivka pohcybuji
no dyž mi to řekla, tak jsem taky zůstala celá zkoprnělá..ale tak snad ví, co říká. Fakt řekla že má pryč celou slinivku a část sleziny. No byla na neschopence třičtvrtě roku, operace, vyšetření, Brněnská Fakult. nem.
jsem z toho jelen a ač je to skvělá pracovnice, asi ji budu muset poslat k našemu závodnímu lékaři…zdá se mi že přeci nemůže být člověk fit aby se mohl vátit zpět do práce.
Ahoj, já jsem bez sleziny a funguju úplně normálně, ale se slinivkou, to nevim jak to je ![]()
Čím víc si čtu na netu, tím víc si myslím, že si to ta pracovnice popletla…a nemá slezinu a část slinivky…protože jinak by tu mezi námi asi nemohla běhat ![]()
Ahojky-tak bez sleziny se dá fungovat uplně normálně. Ale bez slinivky se žít nedá. Slinivka nám vyrábí trávící enzimy a bez nich by jsi třeba snědla oběd a celý tedy nestrávený by jsi jej zase vyka…a. Tím pádem žádné živiny by ti to nedalo do těla.
@shagga píše:
Ahoj, já jsem bez sleziny a funguju úplně normálně, ale se slinivkou, to nevim jak to je
kdyby to teda bylo obráceně a myslela by slezinu…tak normál chodíš do práce, zvládáš bez omezení? to by bylo fajn…jenže jestli jí chybí ještě část té slinivky…my děláme na domově pro seniory a čtu na netu že mají pak lidi sníženou imunitu. ![]()
Moje kamaradka ma uplne nefunkcni slinivku od cca 2-3let a zije normalne, loni i porodila. Ma trvalou kanylu a v podprsence nosi inzulinovy strojek. Ten sam prubezne meri hladimu inzulinu a telu ho dodava. Normalne se koupe, jezdi k mori, chodi do solarka… Jen se musi hodne hlidat, cukrovka je tichy „vrah“ a pacient musi hodne dbat na prevenci, stravu a stav organismu.
Dobrý den všem. Ráda bych se zeptala, zda znáte někoho, kdo by měl odstraněnou celou slinivku a část sleziny. Je možné, aby člověk po takovém zákroku chodil normálně do práce (třeba i fyzicky náročné)? Co tento stav všechno obnáší? Může člověk pak zase „normálně fungovat“? Děkuji za názory a informace!