Život po mononukleóze

12.6.18 22:08

Život po mononukleoze

Ahoj, pred 4 lety jsem prodelala monokleozu. Neměla jsem vážný průběh přišla jsem jenom protoze me porad bolela hlava a mela jsem zvysenou teplotu. Drzela jsem dietu a prevazne jsem se setrila jak rikala doktorka. Od te doby ale trpim unavou a bolesti bricha. Doktorka to pul roku porad svadela na tu nemoc ale pak me nazvala symulantem… pozdeji se prislo na to ze mam reflux (cos vysvetluje bolest bricha) ale uz mi nikdo nedokaze rict proc mam potrebu porad spat. Je jedno jestli v noci naspim 3 nebo 10 hodin pravidelne v poledne me prepadne z niceho nic hrozna zizen a unava ktera se neda vydrzet s jsem pak schopna usnout kdekoli..

Nemate nekdo podobne zkusenosti? Zadne vitaminy nezabiraji ani cviceni zdrava strava nic.. kafe kvuli tomu zaludku pit nemuzu.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
744
12.6.18 22:14

Jsem ve stejné situaci jako ty. V minulosti jsem prodělala tuto nemoc a zbyla mi po ní taková únava a spavost že si říkám že to snad ani nemohu vydržet. Také bych ráda uvítala řadu jak nad tím vyhrát!!! Snad nam někdo poradí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.18 22:15

Syn před nedávnem mononukleózu prodělal a doktorka nás upozornovala, ze se muže stat, ze vyvolá únavový syndrom.

• Citovat
  • Upravit
214
12.6.18 22:17

Můj manžel měl podobný problém. Prodělal na vojně mononukleózu a za pár let mu začala hrozná únava, pořád se mu chtělo spát, fyzická výkonnost šla do háje, musel přestat sportovat a stěží zvládal chodit do práce. Po třech letech co lítam po doktorech se dostal přes známosti do IKEMU a tam přišli na to, že má autoimunitní hepatitidu. Bere kortikoidy, imunosupresiva atd. Do konce života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
12.6.18 22:22
@Smoulinkacz píše:
Ahoj, pred 4 lety jsem prodelala monokleozu. Neměla jsem vážný průběh přišla jsem jenom protoze me porad bolela hlava a mela jsem zvysenou teplotu. Drzela jsem dietu a prevazne jsem se setrila jak rikala doktorka. Od te doby ale trpim unavou a bolesti bricha. Doktorka to pul roku porad svadela na tu nemoc ale pak me nazvala symulantem… pozdeji se prislo na to ze mam reflux (cos vysvetluje bolest bricha) ale uz mi nikdo nedokaze rict proc mam potrebu porad spat. Je jedno jestli v noci naspim 3 nebo 10 hodin pravidelne v poledne me prepadne z niceho nic hrozna zizen a unava ktera se neda vydrzet s jsem pak schopna usnout kdekoli..Nemate nekdo podobne zkusenosti? Zadne vitaminy nezabiraji ani cviceni zdrava strava nic.. kafe kvuli tomu zaludku pit nemuzu.. :think:

no, ta žízeň a únava taky mohou být příznakem cukrovky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.18 22:46

Taky to tak mám, střídají se lepší a horší období, a to je to už deset let. On zůstává pořád latentní ten EB virus, co jí způsobí, ale když je zrovna v té neaktivní fázi, mělo by ti být líp. Porodila jsem s tím dvě děti, žiji celkem normálně, i když je to těžké, když se reaktivuje. Podle mě na to lék není, je to virus. U mě to způsobuje bohužel i nespavost, takže je v podstatě člověk unavený a ještě se nevyspí. Ta nejhorší fáze, která se naštěstí nikdy neopakovala, mě vyřadila že života na půl roku. A to mi bylo dvacet. Lékaři mě tenkrát posílali na psychologii, až jedna chytrá doktorka řekla - únavový syndrom. Nepomůžu, neporadím, časem se s tím dá naučit asi žít. Prosím anonym, podle mého zdravotního stavu by mě mohl někdo poznat.

• Citovat
  • Upravit
2258
12.6.18 23:19

Mě kdysi doktor říkal, že to může přejít do chronického stavu. Ta únava po mononukleoze je hnus. Ale překvapuje mne tvoje léčba, já tedy měla těžkou mononukleozu a byla s tím i v nemocnici. Ale standartní postup jsou antibiotika a ještě po nich klidový režim. Já ho bohužel nedodržela celý. CHtěla jsem se vrátit do školy, ošetřující lékař česky moc neuměl. Zeptal se mě nějak lámaně jestli nechci být doma, já na to že chci do školy, jestli to té léčbě nevadí, že zdraví je pro mě prvotní a on něco čemu jsem nerozuměla a na konci toho, do školy jdi. Takže když jsem šla pak na finální kontrolu po půl roce, tak jiný lékař byl uplně v šoku, že mne do té školy pustil a ta obrovská únava je z toho nedokončeného klidového režimu, prý už tam ani ten nehovořící česky nedělal :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30967
12.6.18 23:31

@Sexynohy ATB na mononukleozu??? Proc? @Smoulinkacz Jak dlouho jsi dodrzovala klidovy rezim a dietu? Delal Ti doktor v posledni dobe krevni obraz, jaterni testy? EBV je svine, no :?. Taky jsem mela u cest…

A ja drzela klidovy rezim a prisnou dietu pres 3 mesice, z toho 7 tydnu PN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
13.6.18 00:06

Také jsem měla mononukleózu asi v 17 letech, byla jsem v nemocnici, brala jsem ATB, po ukončení léčby jsem několikrát byla na jaterních testech. Ty poslední už byly naštěstí o. k. a žádné následky jsem neměla. Problém s únavou a žízní jsem měla ó dost let později a zjistili mi nedostatečnou funkci štítné žlázy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.6.18 07:18
@Hobitka píše:
@Sexynohy ATB na mononukleozu??? Proc? @Smoulinkacz Jak dlouho jsi dodrzovala klidovy rezim a dietu? Delal Ti doktor v posledni dobe krevni obraz, jaterni testy? EBV je svine, no :?. Taky jsem mela u cest…A ja drzela klidovy rezim a prisnou dietu pres 3 mesice, z toho 7 tydnu PN.

Prisli mi na to prej az po dvouch mesicich kdy nemoc vypukla (prej :nevim: :D ) dietu a klid jsem dodrzovala asi dva mesice pak mi rejli ze jaterky jsou ok a ze se muzu vratit do normalniho zivota

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
13.6.18 07:49
@Anonymní píše:
Taky to tak mám, střídají se lepší a horší období, a to je to už deset let. On zůstává pořád latentní ten EB virus, co jí způsobí, ale když je zrovna v té neaktivní fázi, mělo by ti být líp. Porodila jsem s tím dvě děti, žiji celkem normálně, i když je to těžké, když se reaktivuje. Podle mě na to lék není, je to virus. U mě to způsobuje bohužel i nespavost, takže je v podstatě člověk unavený a ještě se nevyspí. Ta nejhorší fáze, která se naštěstí nikdy neopakovala, mě vyřadila že života na půl roku. A to mi bylo dvacet. Lékaři mě tenkrát posílali na psychologii, až jedna chytrá doktorka řekla - únavový syndrom. Nepomůžu, neporadím, časem se s tím dá naučit asi žít. Prosím anonym, podle mého zdravotního stavu by mě mohl někdo poznat.

Není úplně pravda, že na to není lék. Mně říkala primářka neurologie, že se dá použít antivirotikum Herpesin, který není primárně na EBV, ale pomáhá na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.18 08:45
@sediza píše:
Není úplně pravda, že na to není lék. Mně říkala primářka neurologie, že se dá použít antivirotikum Herpesin, který není primárně na EBV, ale pomáhá na to.

O tom sem pak taky četla, mně to bohužel nikdo nenabidl. A dozvěděla jsem se až pak, že něco takového je. Akorát mě překvapuje, kolik lidí vyfaslo ATB, vzdyt to způsobuje virus, ATB jsou úplně k ničemu. No, tak či tak, je to pěkný svinstvo, ten virus je v těle doživotně, ale asi nemám tak těžký průběh, já s tím žiju celkem normálně. Naštěstí.

• Citovat
  • Upravit
30967
13.6.18 08:52

@Smoulinkacz Taky ta viroza mohla rozjet v tele neco dalsiho… A asi bych zkusila jinou doktorku, ne takovou, co Te nazyva simulantem :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
13.6.18 09:29

Ja mela dietu sest mesicu a nasledky nemam zadne. Nasledky by podle me mela prechozena mono. Nemuze to byt z neceho jineho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
13.6.18 21:09
@Anonymní píše:
O tom sem pak taky četla, mně to bohužel nikdo nenabidl. A dozvěděla jsem se až pak, že něco takového je. Akorát mě překvapuje, kolik lidí vyfaslo ATB, vzdyt to způsobuje virus, ATB jsou úplně k ničemu. No, tak či tak, je to pěkný svinstvo, ten virus je v těle doživotně, ale asi nemám tak těžký průběh, já s tím žiju celkem normálně. Naštěstí.

ATB se standartně dávají kvůli přidruženým komplikacím. Tělo pak tedy vydává energii jen na vyléčení té samotné mononukleosy. Znám pět lidí co měli mononukleosu a všichni ATB brala. Někdo chvilku, někdo déle. Ona se často u mononukleosy jako druhotná vyvine bakteriální nemoc, nebo jak to nazvat. Bez atb by ten počet osob, které by dopadly špatně měl být daleko vyšší. Nicméně nejsem doktor, jen to jsou informace od nich. Známá čekala na určení diagnózy cca měsíce, chvíli atb brala, v počátku na anginu, bylo ji líp. Pak měsíc ne, mudra myslela, že je angina vyléčená a podle doktorky se jí to tím šíleně rozjelo. Jinak bys tedy měla být alespoň nějaký ten týden na neschopence a fakt ležet - odpočívat, plus tedy striktně dietu. U mne byl odhad na vyléčení 7 měsíců a pak tedy ještě několik dalších měsíc se zkráceným zátežovým režimem, plus rok necvičit a několik měsíců ani skleničku. Ale já tedy měla těžký průběh prý :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí