Zkouška CILS pro úroveň A2

vap
12
25.11.24 00:16

Zkouška CILS pro úroveň A2

Hezký den, už nějakou dobu se zaobírám tím, že bych rád složil zkoušku z italštiny pro nějakou nižší úroveň, nejraději CILS pro A2.
Pokud jde o moje znalosti, jsem věčný začátečník. Před 10 lety jsem došel v Bahníkové a kol. do 11 lekce (passato prossimo). Před 3 lety jsem prostudoval celou Italiano in trenta giorni. Od té doby nic, kromě občasného opakování slovíček (a vytváření seznamů slovní zásoby… :? ).
Pokud jde o to, zda zkoušku potřebuji, nepotřebuji :-) Rád bych měl nějakou motivaci se na jazyk znovu podívat a ideálně získat doklad, že ho alespoň trochu umím.
Jít na A1 se mi popravdě nechce; zdaleka si ale nejsem jistý, zda lze zvládnout rovnou A2.
Navíc připravovat bych se chtěl sám, protože docházka na kurzy je mimo mé časové možnosti, navíc je - upřímně - hodně nemám rád („nejlépe“ takové ty hravé, se scénkami a rozhovory, tam mám pocit, že bych přišel o důstojnost :D ). Takže bych raději samostudium + příp. s několika individuálními on-line konzultacemi (možnosti jsem nezjišťoval, ale nabídka zřejmě bude).
Má někdo se zkouškou zkušenost a je to podle Vás tímto způsobem schůdné? :think:
Díky moc.

PS. Vítána je jakákoli reakce, včetně té, že nejde o dobrý nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zuzanka320
25.11.24 08:37

Upřímně si myslím, že pouze samostudiem bez případné doouhodobé návštěvy Itálie (kdy by jsi měl aj třeba brigádu nebo něco) to nepůjde.
Jinak existují placené aplikace, kde máš právě možnost konzultace, rozhovorů s rodilým mluvčím, včetně gramatiky, slovíček aj…

Zkouška ale z úrovně A2 mi přijde zbytečná. Kdyby si chtěl pak certifikát využít v praxi (zaměstnání, překlad,..) tak to nic moc neznamená. Vem si, že úroveň A2 třeba v angličtině odpovídá znalost základky.
Já měla možnost si na základce udělat Cambridge certifikat z AJ úroveň pravé A2. Nikde nebyl moc využitelný. Dodelala jsem si tedy B2 a to už je hodně. V CV se hodí, dá se daleko lip využít. Časem možná zkusím i C1….
Takže za mě pokud chceš certifikát, tak minimálně B1. A pokud samostudium tak a rodilým mluvčím “za zadkem”… on ti dokáže případně říct chyby, nebo jak to běžně vypadá. Pokud se to naučiš sám špatně, tak je pak problém se to naučit dobře.

Držím palce :palec:

• Citovat
  • Upravit
vap
12
25.11.24 17:26
@zuzanka320 píše: Více

Moc děkuji za zpětnou vazbu. U mne nejde o to, že bych certifikát potřeboval pro životopis. Spíš o úroveň, kterou ještě lze zvládnout samostudiem, max. s občasnou individuální konzultací s lektorem; kurz ne a pobyt v místě určitě ne. Proto jsem se ptal na A2. Ale fakt je, že to asi nemá smysl.
Ještě jednou díky. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuzanka320
25.11.24 17:28
@vap píše: Více

Pro svůj dobry pocit, bych na úroveň nekoukala a už vůbec ne na certifikat.
Samostudiem se můžeš dostat i na C1 s rodilym mluvčím co pomůže a když vycestuješ a budeš zkoušet mluvit a mluvit…

Takže záleží na tobě.
Držím palce

• Citovat
  • Upravit
vap
12
25.11.24 18:19

Ještě jednou díky. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
25.11.24 20:29

Ahoj, já si myslím, že klidně tu zkoušku CILS můžeš zkusit, nejde o nějaký papír pro práci, školu, ale zas pro tebe to může být taková motivace si italštinu zopáknout a zároveň si vyzkoušet něco nového. Akorát mám dojem, že se za tyhle zkoušky platí, tak tam bych si spíš zvážila, jestli se ti to vyplatí a opravdu to chceš zkusit.

Já si kdysi CILS taky chtěla děla v Italském institutu, chodila jsem 2 roky na česko-italský gympl a pak na kurz do toho institutu, ale pak jsem se k tomu nějak nedokopala a je to už strašně moc let a italštinu jsem zapomněla, hlavně slovní zásobu.

Ale pak jsem chodila na 4letý gympl (ten česko-italský byl 6ti letý a byla jsem tam právě jen ty dva roky) a tam jsem měla francouzštinu, která mě chytla ještě víc, než italština a právě nám tam nabízeli za nějakou výhodnější cenu ty certifikáty (DELF), tak tam jsem dělala B2, ale bohužel je mi to taky dost k ničemu, protože jsem se dočetla, že ty certifikáty snad platí nějakou omezenou dobu. No a samozřejmě francouzštinu jsem od maturity taky hodně zapomněla.

Takže za mě, podívala bych se, kolik se za to teď platí a pokud by to pro tebe nebyl problém, tak já osobně bych si to chtěla vyzkoušet na tvém místě a třeba by tě to pak namotivovalo v tom pokračovat, třeba na B1. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vap
12
28.11.24 17:07
@Lollitka píše: Více

Ahoj, děkuju, omlouvám se, nevšiml jsem si odpovědi. Trochu jsi mne nalomila, ještě o tom pouvažuji. Ano, u mne je certifikát hlavně motivační záležitost… a kdyby se zadařilo, třeba, někdy, B1.
S cenou počítám, je to myslím celkem únosné (ostatně něco bych musel investovat i do alespoň pár on-line konzultací, abych poprvé nemluvil se zkoušejícím :-D). Uvažuji spíš tak, že do CILS A1 by se mi nechtělo a na B1 bych (zcela realisticky, jsem jazykový antitalent) neměl. Slovíčka a gramatiku bych na úrovni A2 osvěžil/doplnil (na vytváření seznamů slovíček mám regulérní úchylku); problém bude dokopat se k poslechu. No a trénovat podle uveřejněných zadání, to je podle rad úspěšných absolventů zvlášť důležité.
Ještě jednou díky a také přeju hodně štěstí.
PS. Francouzština na úrovni B2? To je myslím super, i kdybys něco málo zapomněla. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
28.11.24 18:32

Ahoj, to je v pohodě, nemusíš si všimnout hned. Pokud ty finance za to a za on-line lekce jsou pro tebe ok, tak já bych to zkusila, alespoň uvidíš, jak vypadají ta zadání, jak komunikace atd. A jakou máš „úchylku“ na vytváření seznamu slovíček? Poslech to ale chce taky trošku trénovat, i když na A2 si nemyslím, že by mluvili nějak strašně komplikovaně. Já si pamatuji, že na tu francouzštinu (to tedy bylo B1 nejdřív) byl takový poslech o padajících hvězdách („étoiles filantes“) a já nějak znala jen slovíčko „étoile“ (hvězda). Nejdřív jsem se lekla, že tam o tom sousloví pořád mluví, ale pak jsem z kontextu pochopila. Takže doporučuji se nefixovat na jednotlivá slovíčka, ale celkově na nějaký kontext a význam.

A ta zadání jsou nějak dostupná? Tak to určitě podle nich trénovat, za nás ještě snad nic cvičného nebylo, tyto jazykové zkoušky se snad teprve začínaly rozjíždět.

Jinak francouzštinu jsem mega zapomněla, fakt, ono je to už hodně hodně let od maturity a těch zkoušek DELF.

A na italštinu jsem pak chodila do toho institutu na kurz C1 (no byla jsem tam asi nejhorší, ale snažila jsem se). Zkoušku žádnou nemám a ani bych ji teď už neudělala, protože jsem italštinu měla v 14ti a 15ti letech na tom česko-italském gymplu. Sice 2 roky, ale 10 hodin týdně, z toho 3 hodiny gramatiku s Češkou a pak 7 hodin s rodilými mluvčími. No ale ono jak to člověk vůbec nepoužívá, tak nevím už skoro žádná slovíčka, to spíš gramatiku, ta mi přijde docela logická ve fj i ij a alespoň ta, co se učí na středních školách, i na podobné „bázi“ v těchto dvou jazycích.

A tu zkoušku CILS bys skládal na italském institutu, nebo to už lze i jinde? Já ti v tom moc fandím, italština je krásný jazyk a člověk pak má radost i z toho certifikátu, i když to je jen takové pro tebe. A kdy bys tak na tu zkoušku šel? Každopádně ti budu držet palce a když se tady pak budeš chtít podělit, jaké to bylo, tak budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vap
12
28.11.24 23:09

Díky. Ta moje úchylka na vytváření seznamů slovíček spočívá v tom, že se snažím vytvořit nějaký ideální tematicky členěný seznam, pár jich i mám, ale asi se to nemá přehánět. Např. v létě jsem si na základě obrázkového slovníku vytvořil vlastní, rozšířený soupis (asi 1.500 slov), mám ho i hotový, ale na jednu stranu jsme ho „zanesl“ výrazy typu zahradní hadice, na druhou stranu mi tam chybí obecnější výrazy důležité pro vyjadřování. :-D Takže ta úchylka je spíš snaha zafixovat si nějakou relativně malou, ale univerzální slovní zásobu, která ale patrně neexistuje. No, to spíš jen pro pousmání.

Na vzorové testy se odkazuje např. zde:
https://parlo-italiano.cz/…kousky-cils/
(odkaz vede na stránky Uni Siena).
Zatím jsem se na to díval jedním okem, ale A2 bych čekal jednodušší.

Dohledal jsem, že zkoušky se skládají v Italském kulturním institutu v Praze a také na státní jazykovce v Brně, v červnu a prosinci.

No a termín zkoušky jsem si představoval červen 2025, ale reálně spíš až ten prosinec (mám toho strašně moc v práci). Pokud se k tomu dokopu, rád zkušenost nasdílím (zapíši si do poznámek).

Krásný jazyk to je každopádně. Já jsem se učil angličtinu, ve které kvůli práci musím být schopen alespoň číst (zaplaťpánbůh že ne mluvit) a vztah k ní, řekněme, nemám; na gymnáziu a na VŠ jsem se učil ruštinu, kterou jsem ale vyloženě neměl rád a po VŠ jsem ji zapomněl zcela záměrně; no a italštinu jsem se na žádné škole neučil, ale ta mne vyloženě táhne. Děkuji za všechny zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
29.11.24 15:13

Ahoj, ty jo 1500 slovíček? A to jen za léto? Pamatuješ si je všechna? A ten tematicky členěný seznam myslíš jakože si vezmeš téma, plácnu např. kuchyň a píšeš příbory, talíře, hrnce…?

Jinak moc díky za odkaz na vzorové testy, já sice asi CILS neplánuji, když už bych se vrátila k jazyku, tak k francouzštině, ale i tak to může být zajímavé na procvičení. V Sieně jsem dokonce byla, ale jen na výletě po městě.

Aha, tak to máš ještě čas procvičovat do června/prosince 2025. Určitě ale pak budu moc ráda, když dáš vědět, jaké to bylo.

S angličtinou jsem na tom podobě, nemám ji ráda, ale znechutila mi ji naše vyučující na gymplu, pak jsme si na ni stěžovali, tak nám dali jinou, jenomže ta byla snad ještě horší, ve smyslu, že nic nenaučila a pak řekla, ať s ní spolupracují maturanti a my ostatní jsme hráli piškvorky v posledních lavicích. Jakože anglicky rozumím nejlépe odborné lékařské terminologii, tak v ní čtu různé výzkumy a tak, ale mluvím dost blbě a nějakou složitější knížku bych nepřečetla (beletrii).

Jo italština je super jazyk, moc hezká. Teď nevím, jestli jsi to tady psal, byl jsi někdy v Itálii? Já v dávné minulosti asi 3-krát (jednou s tím gymplem česko-italským, pak na letní univerzitě ve městě Brescia a pak jednou u moře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vap
12
29.11.24 23:21

Ahoj, pozor, já seznam(y) vytvořil, ale na naučení mi schází disciplína (nebo možná čas: vezmu to do ruky až pozdě večer a usnu :-D). Ano, tak nějak, vzal jsem z obrázkových slovníků nějakou osnovu témat, upravil si ji a ke každému bodu (např. kuchyň) tak 10-15 podstatných jmen (hrnce, lžíce a další krámy :-)) a 5 sloves. Tvořil jsem to pomocí AI (ChatGPT), takže tolik času to zase nezabralo (měsíc po večerech). Výsledek mi ale přijde nevyvážený, srovnám-li to třeba s Ogdenovým seznamem pro Basic English. Potom jsem si ještě zpracoval seznam na základě slovní zásoby Gabriela Wynera (625 slov, https://fluent-forever.com/…Thematic.pdf), ta se mi líbila moc. Klidně nasdílím přes SZ, chceš-li.
K té angličtině… mám dojem, že řada učitelů ji prostě učit neumí. Na gymplu jsem zažil jen jednu, ke které bych opravdu rád chodil; bohužel jen několikrát, nechodil jsem do její skupiny. Beletrii bych také nebyl s to přečíst, občas musím odbornou (právnickou), ale rozhodně ne souvisle.
V Itálii jsem byl několikrát, jako dítě (v Ligurii), ale nerad cestuju kamkoliv dál, než vede metro, takže pro tyto účely jazyk nevyužiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze