Zkouška FCE

1187
13.12.12 09:35

Zkouška FCE

Ahoj, přemýšlím že bych šla na jaře na zkoušku FCE, je tu někdo s podobným záměrem?
případně-kdo ji nedávno dělal, může se podělit o zkušenosti? mám obavy že v tom stresu nebudu vědět co mám dělat, předpokládám že veškeré zadání je v angl.. Měli jste problém porozumět zadání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5010
13.12.12 09:46

@lenk Já sice FCE mám už asi 6 let, ale počítám, že základ bude stále stejný. Takže pokud máš možnost si někde vyzkoušet ukázkové testy, jako bývají v učebnicích zaměřených na FCE nebo někde na jazyk. kurzu, tak je to opravdu to samé, toho se neboj. A ústní je pak částečně i o náhodě, o tom, jak ti sedne téma a tak. My tenkrát byli ve skupince s cizím klukem, který huhňal, takže reagovat na něk bylo dost těžké. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
13.12.12 09:55

Taky se přidám - pokus se někde sehnat starší testy. Neměl by to být problém, Britové je bez problémů zveřejňují s jistotou, že otázky už se opakovat nebudou, ale ten systém je prakticky beze změn. Trochu horší je to s poslechem, ale dle mého se dá sehnat taky a tam bývá dost často kámen úrazu, nemají problém tam pustit nahrávky lidí s lehkým přízvukem a tak), ale opět - ten systém je pořád stejný. Já jimi proplula hladce a nemalé zásluhy dávám tomu, že jsem předtím zkoušela hromady starších testů a přesně věděla, co od toho čekat, jak je to rozvrženo, kolik toho je na daný časový úsek…

Jinak systém je, že sedíš ve veliké místnosti, máš samostatný stolek, žádné pomůcky, dost to i průběžně kontrolují, takže tahák neprojde, je to dost striktní a anonymní prostředí, ale zas maximální spravedlnost. Výsledky pak posílají do Británie a jsou až za pár měsíců.

Tuším, že to mělo 4 části - gramatiku, poslech, sloh a nakonec ústní (ta byla někde jinde), doufám, že si to pamatuju dobře, už je to pár let (ale opravdu ten systém se měnit v rámci objektivity v průřezu léty nebude) a rok nato jsem dělala CAE, které ale probíhalo téměř identicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8504
13.12.12 10:29

Já jsem si FCE dělala asi 5 let zpátky. Vše bylo angličtině. Vřele doporučuji návštěvu britského centra v Tvém městě - mají tam knihovnu s cvičebnicemi na jazykové zkoušky, gramatiku, poslechy na půjčení. Systém je pořád stejný, takže když si jich několik vyzkoušíš, víš co tě čeká. Navíc ti pracovnice jistě poskytnou cenné info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
13.12.12 10:40

Já dělala 4 roky zpět. Chodila jsem do přípravného kurzu, ne že by se tam dala nadřít angličtina (to se předpokládá, že už relativně zvládneš), ale dřou se TYPY úloh, aby tě nezaskočilo právě zadání, taky tě nadřou obvyklé „chytáky“, resp. úkoly, které dokážou zaskočit na místě

Jinak můj největší problém byl SPEAKING, kvůli tomu, že se má mluvit na zadané téma (jsem v nervozitě schopna zapomenout, co chci říct česky). Chce to drilovat obrázky - co je vlevo, vpravo, nahoře, co si lidi na obrázku myslí, typu: rychle vymyslet konstruktivní myšlenku při pohledu na obrázek chlapa klečícího u pračky :roll:

Jinak držím palce :palec:

• Citovat
  • Upravit
15995
13.12.12 10:44

Tak ja ji delala hooooodne davno, ale necekala bych zasadni zmeny…FCE predpoklada uz solidni znalost jazyka, i kdyz je to „First,“ takze opravdu vsechno anglicky a u ustni casti byli rodili mluvci. Nicmene opakuji porad stejne typy ukolu, tak se muzu jenom pridat k tomu, co tady padlo - sehnat starsi testy nebo jsou i ucebnice, ktere jsou primo zamerene na tyhle testy a nasprtat…drzim prsty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
13.12.12 10:57

Jo, ještě bych si OPRAVDU PEČLIVĚ přečetla materiály o té zkoušce na oficiální stránce, já třeba jak debil načítala knihu, že z toho budou úkoly a asi 2 dny předtím jsem se dočetla, že popis knihy je jen jedna z možností z písemných úkolů a je normálně možné psát třeba úvahu :roll:

• Citovat
  • Upravit
novo123
13.12.12 11:24

Ty testy jsou pořád stejný, typově se úlohy nemění. Cvičné testy se dají stáhnout i z netu a můžeš si to celý vyzkoušet (za každou správnou odpověď si počítej jeden bod a z celýho testu musíš dosáhnout 100 - celkově je to mezi 130-140 body - problém je v tom, že si sama neohodnotíš esej). Přípravnej kurz je dobrej, ale celkově bych spíš doporučila soukromý konzultace - v hromadným kurzu jsou lidi nejrůznějších znalostí a nakonec trávíš spoustu času řešením toho, co umíš a k tomu, co neumíš se ani nedostaneš. Samozřejmě je to o penězích, ale ta zkouška sama o sobě nejlevnější není, tak to tam jít zkusit asi není úplně nejrozumnější :nevim:

• Citovat
  • Upravit
novo123
13.12.12 11:25

Jo, taky je spousta přípravných knížek, kde je součástí knížky i klíč :palec:

• Citovat
  • Upravit
1187
13.12.12 12:35

Děkuju moc všem za příspěvky. ta zkouška prý stojí kolem pěti tisíc?

já si to nastuduju, zeptám se na možnostpřípravy přímo na fce v jazykovce, a teda když je třeba poslech, tak dostanu papír a tam vyplním podle toho co slyším?

zrovna speakingu se bojím nejmíň.

nikdo se teda teprv nechystá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
13.12.12 12:36

@ugluk prosím tě a o kolik bylo CAE těžší než FCE? byl to velký rozdíl?

slovníček teda s sebou mít nesmím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
13.12.12 12:42
@lenk píše:
Děkuju moc všem za příspěvky. ta zkouška prý stojí kolem pěti tisíc?

já si to nastuduju, zeptám se na možnostpřípravy přímo na fce v jazykovce, a teda když je třeba poslech, tak dostanu papír a tam vyplním podle toho co slyším?

zrovna speakingu se bojím nejmíň.

nikdo se teda teprv nechystá?

u toho poslechu je to složitější, není to jen přepis slyšeného textu, jsou tam otázky na hlubší porozumění, co z textu vyplývá

• Citovat
  • Upravit
69142
13.12.12 13:03

@lenk kupodivu mi přišlo že ani moc ne. Zatímco FCE byl zaměřen hodně moc na gramatiku, tak CAE už mi přišel, že je na takové ty běžné konverzační dovednosti, tuny idiomů a podobných srandiček, taky byl náročnější sloh. Konverzace mi naopak přišla srovnatelná - pokud se člověk nebojí mluvit, je celkem jedno, jestli komentuje, co se děje na obrázku, nebo reaguje v rozhovodu na běžné situace.
Slovníček možná při té slohové části, už si moc nepamatuju, ale jinak určitě ne.
Poslech byl, jak píše Kačus - třeba ti pustili za sebou nahrávky čtyř lidí komentujících jednu situaci a pak se ptali, kdo z nich si myslel to a kdo zase tohle, volili ale jiná slova, takže šlo o to pochopit, co kdo myslel, pochopit, na co se tě vlastně ptají, všecko si to pamatovat a dát si to dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
13.12.12 16:43

Já o FCE taky přemýšlím. Nejvíc se bojím psaní. Fakt nejsem žádný spisovatel. Mám problém sesmolit pár vět v češtině, natož v angličtině. Našla jsem si na netu jaké to má části a mám i jednu učebnici s klíčem a podle té si sama po večerech zkouším cvičení a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
13.12.12 22:05

@Lerista tak aspoň jedna spřízněná duše!
a kam přemýšlíš že se přihlásíš? já praha nebo pardubice. nikdy krom maturity žádný takový testy nedělala. já se zas bojim že nebudu dobře rozumět nahrávkám… psaní i mluvení snad v poho, učím začátečníky a komunikuju mailem celkem často…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze