Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No zni to hloupe, ale mam s tim starosti ![]()
Na zakladce jsem byla sikanovana (tlusta, brylata co spatne mluvila). Na stredni sem sla do sebe a uz to bylo dobry, ani zadne psychicke nasledky mi ze zakladky nezustali. Jen mam strach, aby dcera nezazivala ve skole to same. Podle psycholozky, pry kdyz to tak meli rodice tak deti to s nejvetsi pravdepodobnosi budou zazivat taky tak. Ma zatim ale kupu casu.
Jako by toho nebylo dost, precetla jsem si nedavno decky horoskop a docetla jsem se, ze deti ve znameni ryby budou pomalejsi, nezajimavejsi pro ostatni deti a nebudou mit moc kamaradu. A ted mi to v hlave srotuje jeste vic. Vim, ze nekdo na horoskopy veri a nekdo ne a ze vse ukaze az cas, ale pokud tu ma nekdo ditko ve znameni ryby a je ve skole oblibene budu se citit lip ![]()
No jestli ji budeš vychovávat v tom, že kvůli tvé šikaně bude šikanovaná taky a že bude pomalejší ryba, tak to tak bude ![]()
A povahu prý taky ovlivňují jména
jinak tomu fakt nevěř je to blbost, sestřenice je ryba a pomalá není ![]()
@KarlaNim mám kamaráda a kamarádku v rybách. A byli hodně oblíbení. Já jsem panna a oblíbená jsem nebyla ani trochu
znamení s tím podle mě moc nesouvisí. Spíš výchova a povaha.
Znamení Ryb spadá pod nadvládu planety Neptun. Neptun je symbolem tajemna, hluboké mořské vody, neproniknutelnosti a jemné, nezachytitelné energie. Neptun vládne jemným vibracím naplněným soucitem, city, emocemi a všeobjímající láskou. Tak bychom mohli vnímat i děti, které se v tomto vodním znamení narodily. Jejich odstup a uzavřenost můžeme přisuzovat tomu, že potřebují čas, aby si na změny i některé nové kamarády pozvolna zvykaly.
Malé Rybičky jsou velmi citlivé ke všemu, co se kolem nich odehrává, pečlivě vnímají nejenom svoje problémy a slabé stránky, ale dokáží také vycítit i slabosti a smutek druhých lidí. Jejich velká přecitlivělost jim často zabraňuje být více racionální a praktičtí. Pro rodiče nastává důležitá úloha v tom, jak otužovat svoje malé Rybičky pro praktické každodenní záležitosti, jak podporovat jejich otevřenost k přátelům a zájem o nové věci. Je důležité nepotlačovat jejich citlivost a vnímavost, ale naopak, promluvit si s nimi o tom co je trápí a nabídnout jim pohled také z jiné stránky.
Malé Rybičky velmi touží po blízkosti, přitulení a častém ubezpečení, že všechno je tak, jak má být.
Holčičky – Ryby
Jsou to laskavé a něžné bytůstky, které se budou trpělivě starat o domácího mazlíčka a které se ze svých citů a emocí rády vypovídají prostřednictvím umění. Může to být kreslení, tanec, zpívání, prostě něco, co jim umožní otevřenost a komunikaci bez slovního vyjadřování. Právem se obávají, že by jim někteří dospělí nerozuměli.
Nabídněte malé Rybičce návštěvu baletu či zajímavého koncertu. Pořiďte jí malé společenské šaty a uveďte ji do divadelního světa. Bude přímo okouzlena. Nabídněte jí pohádky, vyprávějte si spolu o principu dobra a zla a také o tom, jak to chodí v běžném světě okolo nás. Podporujte její touhu po stabilitě a jistotě. A to tím, že podpoříte její zemitý živel pobytem v přírodě a její ohnivý živel tím, že budete společně jezdit na kole, závodit a hrát na africké bubínky.
Kluci – Ryby
U chlapečků narozených v tomto znamení je potřeba odmalička podporovat jejich sebevědomí a sebeprosazení, nabízet jim častý pobyt v mužském světě. To je úkol především pro tatínky a pro dědečky. Společné vyřezávání ze dřeva či vyrábění něčeho zajímavého, dobrodružné výpravy do lesa, vyprávění příběhů o hrdinech, kteří překonali bázlivost a nedůvěru. Nabídněte malým Rybkám svět dobrodružství, kde se nevítězí hrubou silou, ale chytrostí, citem a intuicí.
Důležité je ponechat chlapečkům také jejich vnitřní svět, umožnit jim být občas o samotě se svojí fantazií a zajímavými představami.
A něco ze života..Muj tata je ryba a mám syna v tomto znamení. Je užasný ale je pravda že musela jsem s ním pracovat…škola mu de sama..hraje fotbal a je v něm dobrý..defakto kterého koliv sportu se chytne tak mu de…Nemáme problém hodíme ho do vody plave postavíme na lyže lyžuje..Je tvrdohlavější a musí se na něho opatrně…všechno vysvětlit a mít s ním trpělivost…Hodně spolu mluvíme je to už 9letý kluk ale i tak se ho ptám na všechno a on si zvyk semnou mluvit. Vždy jsme všechno spolu řešili a vyřešili. Nic neřešili nasílim spíše nejdřív jsme chtěli vysvětlení proč a jak a pak mu řekli svůj názor..On pochopil že nejsme jenom rodiče ale i jeho kamarádi. Je strašně mazlivý..Moje kamarádky si hodně stěžujou jak jejich kluci v tom věku od ních se už nenechají ani pohladit a ten můj se nechá pusinkovat celý den..Je to hrozný mazel…Ale zas není to nějaký měkkýš to by nemohl v dnešní době hrát fotbal…Jinak ten horoskop na něho celkom opravdu sedí…
To je blbost, ze kdyz byl sikanovany rodic, jeho deti budou taky. Navic dite ma rodice dva, tak vubec nemusi mit povahu po tom sikanovanem.
Na všem hledas to špatně, vidíš jen negativa. Nrpredavej tuhle informaci i dítěti.
Vzdycky, kdyz ctu nekde horoskop, jake maji byt deti-ryby, milerada bych nekomu na pul dne pujcila tu svou neznou bytost
Ne, zadnemu plosnemu skatulkovani neverim ani trochu a uz predem predpokladat, ze moje dite bude mit problemy ciste z toho titulu, ktery den se narodilo, mi prijde dost ujete. Snaz se z ni vychovat zdrave sebevedomou bytost a udelas tim pro ni vic nez ctenim horoskopu ![]()
Měla jsem spolužáka ve znamení ryby a byl ve škole oblíbený, ale hlavně spíše mezi učiteli, než mezi spolužáky. Ale nějak odstrčený nebyl..
@KarlaNim Vůbec se ničeho neboj, nemáš proč a hlavně-přenášíš to na dítě(tu nejistotu),nejsi o nic horší než ostatní(ani tvoje dítě),každé znamení má klady a zápory, nesmíš myslet tak negativně. Já mám syna rybičku a je skvělej, krásnější znamení jsem neviděla-vnímavej, ohleduplnej k ostatním, čestnej(zdůrazňují to i učitelky, že v kolektivu je ideálníkamarád-zastává se slabších),hlavně přirozené chytrej.Fakt s ním nejsou problémy, jen se mu musí dávat víc najevo láska, snadno se pak uzavírá do sebe a neumí si říct o pozornost. Nesmíš tak myslet, asi jsi se s těmi komplexy nevypořádala tak dobře jak myslíš, protože ten strach kvůli znamení je nesmyslný. I když ti rozumím, že prostě vnímavější lidi to mají v životě těžší, já jsem taky trochu z jiného těsta než manžel a vidím to na dětech-jedno se podobá povahou jemu a druhé(právě syn)zas mě, trápí ho věci, kterým já rozumím a manžel to nechápe. Ale musíš v tom vidět klad, že sis tím prošla a víš, jak jí pak pomoci ![]()