Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hrozný, lituji Tě. Ať žije vaginální porod za každou cenu. Asi bych šla pod kudlu co nedříve.
Já mám zkušenost a operaci jsem se teda snažila vyhnout. Alespoň zatím. Moc mi pomohlo cvičení, ale na nějaké letáčky je vy… Gynekologové tohle vůbec neřeší, nebo když řeší, tak ne efektivně. Mají 100 let staré letáky a to je všechno.
Chodila jsem do cvičení v Olomouci. Jmenuje se to Jádro ženy. Najdi je na netu. Paní dělá i online lekce. Je vážně skvělá a ví, co dělá. Učí pracovat s pánevním dnem a středem těla. Má spoustu certifikátu, není to žádná šarlatánka.
Nebo sleduji i několik profilů na Instagramu, kde se podobnému cvičení holky věnují.
Jak dlouho jsi od druhého porodu? Kojíš ještě?
Rozhodně bych se hned nevrhala do operace, na to jsem četla moc příběhů se špatnými zkušenostmi.
Zkusila bych cestou privátní fyzio, která se specializuje na tuto oblast. A snahy najít vhodný pesar.
Já sama mám cysto a rektokélu z prvního porodu - kleštěma. Druhé dítě už jsem raději nechala vyndat plánovaným císařem. Ale stejně se mi ta cystokéla trochu zhoršila v průběhu těhonství, jak dítě sedělo na močáku.
Teď jsem ve stavu, že jsem se s tím tak nějak sžila. Nemůžu běhat, skákat, nosit těžké věci… ale nějak funguju a ve skříňce mám pesar, kdybych třeba dostala černý kašel nebo tak něco a fakt se to zhoršilo. A doufám, že třeba až přestanu kojit, tak se to trochu zlepší, když nebudu mít prolaktin.
@Anonymní píše: Více
Nchápu ten odpor k operačnímu řešení. X věcí nemůžeš, jsi omezena v běžném fungování a na kvalitě života, ale hlavně ne operace. Zakladatelka do toho nastrhá mraky peněz a času, ale fyzioterapeut ji tam prolapslou dělohu těžko zastrčí na původní místo. No tak to pak nezbývá než trpět.
Ty máš prolaps? Víš detaily po operaci? Víš kolik žen pak trpělo naopak ještě většími problémy a bolestmi? Četla jsi příběh od ženy, která už má takových operací za sebou víc, protože to pořád ne a ne udělat správně? Nebo že pak několik měsíců nesmíš zvedat ni těžšího než 3kg (takže pokud má zakladatelka malé dítě, tak ho nebude moci zvedat) a doživotně stejně nesmíš zvedat nic těžkého.
A také se to myslím nedoporučuje, pokud žena ještě plánuje další těhotenství.
Operace na pánevním dnu není laparoskopický slepák, nikde není záruka, že to zlepší kvalitu života.
Pokud cvičíte správně a přesto se nedostavují výsledky, měsíc je asi zatím málo, zkuste kotaktovat nějakého odborníka na používání vaginálních kuliček.
Vyhledej fyzioterapeutku, co se specializuje na pánevní dno.
Ano, někdy mohou nastat problémy, ostatně to po kterémkoliv zákroku. Jsou ovšem spousty žen, co jim operace opravdu pomohla a významně zlepšila kvalitu života. Nechápu tvůj argument o zvedání něčeho těžšího. To přece s prolapsem také nelze. ![]()
@884135 píše: Více
Ve většině případů není výsledek operace takový, jako se očekávalo. Časem se dost často vrátí pánevní dno zpátky do stavu před operací. Vážně to není zázračný zákrok, který všechno vyřeší. Fyzioterapie je práce na několik měsíců, ne-li let, ale za zkoušku to rozhodně stojí a operace se většinou bere jako poslední volba.
Mě teda odborné cvičení rozhodně pomohlo a jsem ráda, že jsem do operace nešla.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s prolapsem?
Jsem po dvou porodech, jeden překotný, dítě přes 4kg. Já konkrétně mám cystokélu (močový měchýř) potvrzeno od gynekoložky. Od té jsem dostala pokyn to sama zkusit doma „ucvičit“ spolu s letáčkem. A čas do března. Jinak mě případně pošle na odborné pracoviště a předpokládá operaci. Mám to normálně na pohled vidět, když se kouknu zrcatkem. Šla jsem na vlastní pěst na fyzio. A fyzioterapeutka se tvářila podobně. Dala nějaké cviky na doma. Cvičím měsíc, ale žádný posun ani nevidím ani nepociťuji.
Máte někdo zkušenost? Třeba i s tou operaci? Pomohla? Co rekonvalescence? Jsem mladá, lehce přes 30 a když se mě fyzio zeptala, zda UŽ používám inkontinenční vložky, opravdu mě vyděsila