Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Věděl by si někdo prosím rady?
V září jsme udělali rezervaci únorový pobyt na horské chatě. Je zaplacená záloha a v mailu mám závaznou objednávku.
V tuto chvíli se k nám přidává ještě kamarádka s rodinou. Když si minulý týden pobyt domlouvala byly určité nesrovnalosti v ceně za noc (byla vyšší než naše). Odvolala se tedy na naši e-mailovou komunikaci a poslala kopii, kde byla naše kalkulace.
Jaké je ale naše překvapení, když jí pan majitel/provozní kamarádce (nikoli nám!!!) odepsal, že jeho kolega udělal chybu, že naúčtoval loňské ceny za osobu/noc a my tedy na místě rozdíl doplatíme ze svého! Doplatek zálohy na místě je dohodnutý, ale bylo by to v tuto chvíli samozřejmě víc.
Mohu se odvolat na nějaký zákon/paragraf
, kde toto není přípustné? Že platí sjednané ceny apod.? Na dovolenou samozřejmě chceme jet, teď už bychom v dané lokalitě asi i těžko něco sehnali. Jde mi spíš prostě o „právní“ stránku věci.
Pokud máte závaznou objednávku, cenu doplaťte jen do výše, jakou máte sjednanou… kamarádka cenu dohodnutou neměla, tak bude muset zaplatit vyšší… u vás to prostě je cena sjednaná a hotovo, prostě objednáváš za aktuální cenu, pak si ji můžou změnit klidně stokrát…
@evelina13 vytiskni závaznou objednávku, tou se pak oháněj. Nemůže Ti naúčtovat nic jiného, než máte v závazné smlouvě. Jestliže oni udělali chybu, tak to není váš problém ![]()
@janica252 @martina.se
díky za odpověď!
Já to ještě jednou prošla a pročetla a je to dokonce potvrzení objednávky resp. něco jako faktura, kde je celková cena (přesně za co), info o zaplacené záloze a částka doplatku na místě.
Jen mě napadá, jestli automaticky neexistuje něco, jak si vyhrazují třeba cestovky, že se cena může změnit. Tady ale nic takového teda uvedeno není, ani na www stránkách (nemají ani jiné obchodní podmínky).
@evelina13 taky se mi stalo, že na místě chtěli doplatit cenu, ale právě proto vozím tu objednávku, tam je cena jasně daná (aji sami na místě uznali). Nevím, jak to funguje u cestovek - jestli je to třeba u zahraničí, já tam nejezdím, ale po čechách je to tak, že objednám, sedí cena objednávky, doplatky na místě néééé…
Ty zaplatíš jen to co je dohodnuto, pokud udělali chybu mají smůlu, zákon myslí jden na „zjevnou chybu“ takže např. pokud má týden na chatě stát 11tis. a tobě naúčtovali 10tis. budeš platit 10tis, to co máš ve smlouvě, ale kamarádka už 11tis. když už si chyby všimli a dají ji jinou smlouvu
změnu u tebe by mohli chtít leda kdyby ti napsali 10kč místo 10tis. kč, toto je zjevná chyba