Změna příjmení u dítěte, když byl otec ve výkonu trestu

11
10.8.26 16:19

Změna příjmení u dítěte - VT

Ve zkratce - ditete otec byl od jeho měsíce ve výkonu trestu, z výkonu ho pustili na PP po dvou letech a třech měsíců - dítěti bylo v té době dva roky a čtyři měsíce. Pres 80% jeho života tu nebyl, v tom nejdůležitějším case. Mezitím jsme se s otcem rozešli, co byl ve výkonu. Dite si bere, zhruba jednou do týdne na jedno odpoledne, občas ji vyzvedne ze školky. K otci necítím zášť, vycházím mu s dítětem vstříc, občas mu ho sama nabídnu, protože se k iniciaci setkání s ditetem nemá. Alimenty platí. To jak se chová ke mě, je věc druha - dite o tomto neví, tatínka před ní nehaním, ani nezatracuji, naopak se ptám, co s tatínkem dělali, mluvím o něm, atd. Dite s nim má vztah, jako se strejdou. No zkrátka žádný šlágr. Je na mě hodně upnuté, uz od narození.

Ovsem v cem jsem pochybila, ze dite nese jeho příjmení. Otec je zapsán v RL. A já bych chtela, aby dite neslo mé příjmení. Otec ma velke dluhy, exekuce, v životě je nesplatí - kvůli tomu byl ve VT, citová vazba k dítěti je velice potrhaná. Nechci, aby dítě nosilo jeho jméno. Otec se změnou příjmení nesouhlasí.

Schůzku s právníkem mám zitra, abychom probrali možnosti. Nechci!!! mu dítě vzít, ani ho “vyšachovat” ze hry - jen bych byla ráda, aby dítě neslo mé příjmení. Styk zůstane stále stejný - dle jeho možnosti, nemáme soudně dané dny, kdy, jak, co. Mame mimosoudní dohodu.

Mate nějaká obdobnou zkušenost, ze otec sice plati, nejak funguje (jak na houpačce) a povolil vám soud změnu příjmení? Je mi jasné, ze to k soudu dojde. Dítě žije se mnou, u otce nikdy nespalo (nemá pro něj vyhovující podmínky k pobytu).

Jak celý soud probíhal a případná návštěva z OSPODu? Bylo vám vyhověno? Děkuji.💐

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5321
10.8.26 16:22

Když jsi s prominutím tak bl. bá, že jsi jako správná neprovdaná ovečka dala příjmení po otci ( tím spíše kriminálníkovi), tak máš problém. Soud nemusí změnu povolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
10.8.26 16:23

@884135
děkuji, tohle už sama vím. Ptala jsem se na reálné zkušenosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102473
10.8.26 16:29

@Bluis Reálné zkušenosti nemám, ale sance nemáš velké, alimenty platí, s ditetem se stýká, ty nejsi znovu vdana a nemáš další dítě, takže neni vlastně žádný duvod, proč by se melo menit. A podle toho co pises, tak ani v tom kriminále nebyl ta nic extra závažného, takže ani to jako argument moc neprojde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35077
10.8.26 16:40
@Bluis píše: Více

Otec s tím nesouhlasí, alimenty platí, s dítětem se stýká. Myslím, že se soudně ani nemusíš namáhat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
10.8.26 16:41

Zkušenost nemám, ale s dobrým právníkem, který za Tebe bude bojovat bych to jako úplně předem prohrané u soudu neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41866
10.8.26 16:56

a máš pro to nějaký objektivní důvod? jako proč by mělo být v zájmu dítěte, aby tak sud rozhodl? protože pokud on nesouhlasí, platí a stýká se, moc šancí nevidím…tedy pokud tam není něco opravdy důležitého, proč by to dítě potřebovalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
10.8.26 17:02

@Keyllah rada bych, aby dítě neslo příjmení rodice, který se o něj stara primárně a je s ním neustále, vyjma posledního půl roku, kdy je cca 4 hodiny týdně u otce. Otec je znám i v mediich (více nebudu specifikovat) a nechci, aby dítě neslo jeho příjmení. O dluhu, exekucích, výkonu trestu (daňové podvody a další), nemluvě, to se s tím pojí.
Taky co se týká školky, školy, úřadu, lékařů - vše je na mých bedrech, otec se o tyto “povinnosti” nezajímá.. není to zášť vuci otci, ale má prosba a prani, aby se dcera jmenovala po mámě.. bohuzel jsem mela byt opatrnější, kdyz jsem jeste dítě cekala a na matrice mela dat příjmení své. Bohuzel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35077
10.8.26 17:06

Tak jestli je otec takhle proflaknutej, tak uved jako duvod presne tohle. Ze nechces, aby bylo dite s tim prijmenim spojovano, a vyhlo se pripadnym problemum :nevim:
Porad se s pravnikem, ale tohle si myslim mohl byt padny duvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
10.8.26 17:08

@arinecka urcite, zitra mam domluvenou schůzku. Dekuji :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9280
10.8.26 17:10

Tak na těchto argumentech bych to stavěla, každopádně to bude chtít fakt dobrého právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41866
10.8.26 17:10

aha, takže nic podstatného, co by předčilo nesouhlas :think: škola, školka, uřady…no, to by jsi přece řešila i v případě, že by jste spolu dále byli :think: musíš najít něco „podstatnějšího“…ani ty dluhy a exekuce, ty se přeci neváží na příjmení, ty za dítkem mhou jít, at se jmenuje jakkoli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
10.8.26 17:14
@arinecka píše: Více

Tak to záleží i na tom, jaké to příjmení je, jestli je to nějaký Šedivý nebo Novák, tak si to nikdo nespojí.

Za zkoušku nic zakladatelka nedá, ale může se stát, že vysolí kupu peněz a nic z toho.

Tos zakladatelko nevěděla, co je to za člověka, v čem jede, než jste se pustili do plození? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5321
10.8.26 17:51
@Nevšední… píše: Více

Některé dámy dříve počnou než zapnou mozek.To bude ten případ. A aniž by mu stála za sňatek, otrocky dá jméno po něm. :zed:. To se nosí obvykle v nižších vrstvách. Fakt partie. Peníze za právníka raději použít ve prospěch dítěte, než platit za vlastní blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102473
10.8.26 19:08

Ale na skolku, skolu, úřady a lékaře je úplně fuk, jestli se dite jmenuje stejně nebo jinak, to není žádný důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna