Změna příjmení v pase

22
11.1.12 22:09

Změna příjmení v pase

Ahojky,
ráda bych se zeptala, zda někdo nevíte, jak dlouho trvá vyřízení změny příjmení v cestovním pase? Máme s dcerkou ty nové biometrické pasy, ale došlo u nás ke změně příjmení po manželovi, tak jestli mi tu změnu vyřídí v tom stávajícím pase v nějaké kratší lhůtě, nebo musím zažádat o komplet nové pasy a čekat na jejich vydání těch 30 dní. Hledala jsem na netu, ale nikde tyto info nejsou :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12743
11.1.12 22:12

musíš žádat o nové pasy v klasické lhůtě nebo ten zkrácený za poplatek a s kratší dobou platnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1993
11.1.12 22:16

Mě se zdá,že ten pas nový stojí 600kč a je to za těch 30dní a pak si můžeš požádat o tu rychlejší variantu,to bude o něco dražší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1836
11.1.12 22:31

Ahoj holky! Prosím vás, teď jsem akorát četla na MVČR, že dítě se do pasu rodičů už nezapisuje… Máme měsíčního chlapečka a rozumím tomu tedy tak, že bude mít pas vlastní, na dobu 5 let? A co vše je potřeba k jeho vystavení? Rodný list? Děkuji moc za odpověď!!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
11.1.12 22:42

Ano Nik77, bude mit svuj vlastni pas a krome rodneho listu potrebujes, ze je obcan ceske republiky, to ti za poplatek 100ka vystavi, nekde na pockani nekde na to cekas 4 tydny… ja sla u nas v Ricanech na matriku a babam to trvalo 4 tydny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
11.1.12 22:44
falafelo píše:
Ahojky,
ráda bych se zeptala, zda někdo nevíte, jak dlouho trvá vyřízení změny příjmení v cestovním pase? Máme s dcerkou ty nové biometrické pasy, ale došlo u nás ke změně příjmení po manželovi, tak jestli mi tu změnu vyřídí v tom stávajícím pase v nějaké kratší lhůtě, nebo musím zažádat o komplet nové pasy a čekat na jejich vydání těch 30 dní. Hledala jsem na netu, ale nikde tyto info nejsou :(

jo 30 dni a pokud cestujes po EU tak staci zatim obcanka, ted i male dite musi mit pas… absolutni blbost, ale budiz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
11.1.12 22:47
Nik77 píše:
Ahoj holky! Prosím vás, teď jsem akorát četla na MVČR, že dítě se do pasu rodičů už nezapisuje… Máme měsíčního chlapečka a rozumím tomu tedy tak, že bude mít pas vlastní, na dobu 5 let? A co vše je potřeba k jeho vystavení? Rodný list? Děkuji moc za odpověď!!! :kytka:

Ahoj, bude potřebovat vlastní pas. Je sice vystaven na pět let, ale pokud se dítěti výrazně změní podoba, tak se musí žádat o nový. Takže u měsíčního miminka je to maximálně na rok. Ještě že se za to platí 100,– a ne 600,– jako za ten dospěláckej. Potřebuješ k tomu rodný list a osvědčení o statním občanství, který ti vydaj na matrice. K tomu osvědčení potřebuješ rodný list, oddací list pokud jsi vdaná před rokem 2001, jinak rodné listy obou rodičů. Pokud se všichni vaši rodiče, tj. prarodiče miminka, narodili až v roce 1954 a později ( 1955,1956 … ), tak potřebuješ ještě rodný list jednoho z prarodičů, který se narodil na území současné ČR. I praprarodiče na uvedeném rodném listě musí mít místo narození na území ČR. Jinak je to prý administrativně ještě daleko složitější.

No my to máme za sebou. Uf. Jinak dnes už pro cesty po EU by měla jít vyřídit nějaká ta nová elektronická občanka, ale o tom moc nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1836
11.1.12 22:49

Jani, díky moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
11.1.12 22:57

Doklad o státním občanství se vyžaduje při vydání prvního pasu u občana, který nemá trvalý pobyt v ČR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
11.1.12 23:01
Raduš.ka44 píše:
Doklad o státním občanství se vyžaduje při vydání prvního pasu u občana, který nemá trvalý pobyt v ČR.

souhlas, ale u mimin to chteji taky, takze tuhle proceduru musi absolovovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2746
11.1.12 23:05

holky, a nevíte jak to bude, když se v červnu vdám a za 14 dní chceme jet/letět na dovolenou? Tzn. pas mít budu na staré jméno, občanku asi ustřihlou (jestli se to ještě tak dělá). Když se budu pořád tvářit jako slečna, tak mi nikdo nic nemůže,ne? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
11.1.12 23:12

Děkuju za odpověďi. Klarinetko, po svatbě a změně příjmení si musíš pas vyměnit do tří mesíců. Ten starý na příjmení za svobodna ti bude platit ještě tři měsíce po tom, co dojde ke změně toho příjmení, takže v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
11.1.12 23:13

Klarinetko, poletis na stare prijmeni ja to mela taky tak, letenky, pas, voucher na ubytko… takze no problem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2746
12.1.12 08:49

Tak to je fajn. Díky holky za info :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
918
12.1.12 09:01

Holky jenom k tomu pasu pro dítko. Já jsem dcerce vyřizovala pas ted 2.1. Loni k tomu bylo potřeba osvědčení o státním občanství, tak jak jste psaly. Ale letos Vám už to s ním nevyřídí. Opět to chytráci změnili. A ted k vyřízení potřebuješ rodné listy obou rodičů.
Do pasu rodičů už se zapsat dítě nedá. Ale pokud už tam zapsané je, platí to do 30.6.2012

Jelikož jsem se na to co potřebuju informovala už loni, měla jsem samozřejmě osvědčení o občanství a ne rodné listy. Naštěstí jsem narazila na dobrou úřednici, která si sice neodpustila poučení, ale s tím, že jsem teda první a viděla jak začínám rudnout mi ten pas vyřídila s tím osvědčení o občanství :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí