Změna profese ve 22?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Změna profese ve 22?
Je mi 22 Dis. zdravotní sestra (plánuju Bc., prozatímně), lékařinu bych možná zvládl, kdybych v minulosti nebyl línější nebo šel na gympl a měl movitější rodiče. Práce mě baví, ale platového ohodnocení (30-40k čistého v Moravskoslezském kraji) mi příliš neimponuje. (Jenom 11k je nájem 1+1)
Protože se rád hrabu v PC, tak jsem přemýšlel nad IT, vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně dobře finančně hodnocenou profesi, když jste šikovní, chtěl jsem se zeptat zda-li se vyplatí dle Vašich názoru ve zdravotnictví zůstat a snažit se nasbírat roky a dovzdělat, či zkusit nějaký jiný, pokud možno finančně lukrativní obor?
Jsem celkem pro všechno, poslední rok a půl jsem studoval prezenčně při práci na 0,75, takže se nějaké fušeřiny nebojím, jaké jsou Vaše návrhy?
(Jinak pro představu bych byl spokojen třeba s 45k čistého stále za momentální ekonomiky?)
Děkuji za zpětnou vazbu a před nějakým souzením se mě nebojte na něco zeptat
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Na IT nepotrebujes skolu. Kdyz to umis, tak to muzes delat i bez toho. A programujes, nebo se jen hrabes v PC? Tam se to financni ohodnoceni dost lisi a navic je konkurence, do Microsoftu te asi nevezmou.
Jestli je to jen kvuli penezum a zdravotni te bavi, tak bych zůstala u toho, dodelala si do nejvic kurzu, at tam vyrostes i pozici, zlepsi se i prachy. A ve 22 kizes zmenit karieru jeste 100× ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Prďolinek takže jsi právě dodělal školu, odpracované máš ty dva roky a 30-40k se ti zdá málo? Myslím, že zdravotnictví je jeden z těch oborů, kde další vzdělávání ocení a zároveň ze startu nemáš úplnou almužnu. Nevěřím, že jako začínající IT někde vyděláš víc. Zkus nějakou specializaci
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve 22letech tvůj čísty příjem se mi jeví slušný. Zdravotnictví je má srdcovka, takže já bych zůstala a vzdelavala se v tomto směru dal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevěřím, že nějaký šmudla, který skládá pc, bude mít více než 40 v čistém.
Tohle bude často problém i u testera, pokud se bavíme o HPP. Pokud bys byl jako OSVČ, tak máš zase další povinnosti proti zaměstnanci. Tahle mzda bude spíš u programátora a ne u juniora. Myslím si, že i v IT už není takový hlad po nových lidech a ty peníze tam nejsou tak snové, jak si někteří myslí.
Za mě je perspektivnější zdravotnictví a pro člověka těsně po škole je stávající ohodnocení super.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, v IT už začíná být dost silná konkurence a trh nasycený absolventy IT škol. Jen abys nebyl z platových podmínek zklamaný. Jo, pokud se budeš profilovat na nějaké žádané oblasti a budeš šikovný, tak se dá vydělat hezky. Určitě to zkus, pokud tě téma zajímá. Ale pojem „rád se hrabu v PC“ je příliš neurčitý. Jinak se dají koupit velice kvalitní on-line kurzy na různá témata.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak tak..já jako začínající ve zdravotnictvi hned po škole měla 11-12 čistého…tvoje peníze jsou super a měla jsem je po 10 letech praxe než jsem šla na mateřskou..ve 20 se mi o takových penězích mohlo zdát…
Být tebou nedělám si Bc. Ale zkus rovnou nějaký specializační kurz…nevím na kterém odd děláš…kdybys to měl v oboru (třeba jestli děláš na operative tak chirurgická specializace) tak by ti to měli i zaplatit a pak ještě přidat peníze…nebo můžeš zkusit v jiném zaměření…lepší peníze bývají na sálech, jipkach, arech…takže si udělat specializaci ARIP…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aplikovanou informatiku mas distancne na Ostravske univerzite, prirodovedna fakulta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako 30-40 čistého ve 22 mi připadá fajn. Na druhou stranu, změna profese je možná v jakémkoliv věku a podporují to, ve 22 mi to čerstvě po škole ani nepřijde jako změna.
Jinak pro představu jak to vypadá s penezmi, když chceš být v IT. Manžel byl strojař, ale v mladém věku nemohl najít práci a kamarád mu nabídl programování od naprostého juniora. Šel do toho. Před těmi osmi lety měl 22K. Postupně se zlepšoval, ale přidávali mu fakt korunu po koruně. Tak změnil práci, to mu nabídli v hrubém 50. To už bylo lepší… ale pak tam najednou makal od nevidím do nevidím, byl prakticky jediný kdo firmě nosil nějaký pravidelný zisk, ale opět, přidávali mu po 2-3K.
No a pak se ozvala firma, pro kterou tu práci reálně dělal. Nabídla 100. Až ted, po osmi letech, je na nějakých lepších penězích… ale maká furt, v podstatě jen čekám, kdy vyhoří. ![]()
- Citovat
- Upravit
@KatkaX píše: Více
Dělám v IT firmě a máme i externí na IČO a žádný nemá pod 120 tis měsíčně. Samozřejmě z toho mají ještě odvody a daně. Ale to jsou většinou odborníci, konzultanti kybernetické bezpečnosti atd. Jeden nám i dělá nějakou aplikaci pro banku a tam to je v milionech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně přijde, že s titulem DiS. nemáš špatné peníze. 30-40k v čistém v tomto odvětví a MS kraji se mi zdají dost. Známá má 2× Bc. (zdravotní sestra a radiologicky asistent) a dělá v nemocnici sestru za 28k hrubého (takže v čistém má opravdu málo).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chlapi jsou super zdravotní sestry a jako bonus trochu likvidují ten slepičinec. Já jsem doktorka, bude mi 30 a v čistém beru 34, pro porovnání.
- Citovat
- Upravit
@JancaS84 píše: Více
Kolik u vás mají architekti, jen tak ze zvědavosti pro moje porovnání?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KatkaX píše: Více
To nevím, do mezd nevidím a na IČO nikoho asi nemáme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše: Více
Teď tomu nerozumím. V předchozím příspěvku jsi psala částky, tak jsem brala, že víš. A nevěřím tomu, že tester má 120+. Tady se bavíme o klukovi mimo obor a ty to porovnáváš s odborníky s mnohaletou zkušeností.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit