Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak byste se dívali na změnu učitelky v první třídě? Je jasné, že odejde, protože je tehotna. Zajímají mě vaše nazory, zkušenosti.
jak by ses na to chtěla dívat? prostě jedna odejde, přijde jiná. není důvod se hroutit nebo to řešit.
Není to nic neobvyklého. Těhotenství,stěhování, odchod na jinou školu. Prostě se to běžně stává.
Nevím, co chceš slyšet. Buď přijde lepší, nebo horší.
Mně přišla sviňárna na naší spádové škole, že dali prvňáky učitelce, která byla těhotná tak, že odcházela v listopadu. To je svinstvo a to bych fakt echt řešila - to nemohli dát tuto učitelku třeba třeťákům, kteří se s tím přece jen srovnají líp?!
Ale po konci roku, to se prostě nedá nic dělat…
To se stává. Maloš měl 4 učitelky na prvním stupni - dvě otěhotněly, jedna se odstěhovala ( resp. ji to přestalo bavit)… Tu poslední měli od května čtvrté třídy a já trnula, kdy taky otěhotní, páč se vdávala.
@Sára 1 tak na konci je to v pohodě. v půlce by to bylo horší. My jsme měli na první stupni co rok novou učitelku a pohoda, ta co jsme jí dostali 3 a 4 (to se už neměnila) byla nejlepší.
Pokud je už teď těhotná, je jasne, ze je dlouho učit nebude ( pokud vůbec v září nastoupí). Dobre mi to rozhodne nepřijde.
Já osobně zažila neco podobného v 1. třídě - učitelka na mateřskou (nebo nemocenskou) odešla cca v březnu. Náhradu neměli, protože zároveň byla na operaci jiná učitelka prvnaku, tak naši třídu rozstrkali do ostatních prvních tříd. Někdy v květnu se učitelka vrátila po operaci ke svoji tride a nám dali důchodkyni, co v její tride zaskakovala, a ta s námi dokončila první třídu.
Aby toho nebylo málo, pak naši třídu zrušili úplně a nás rozdělili do ostatních trid (navíc jiným způsobem než v první tride). Zpětně si říkám, ze jsem měla štěstí, ze jsem byla adaptibilni a bezproblémová a zvládla to bez újmy.
@Sára 1 píše:
Jak byste se dívali na změnu učitelky v první třídě? Je jasné, že odejde, protože je tehotna. Zajímají mě vaše nazory, zkušenosti.
a ? děcka to zvládnou si myslím líp než někteří rodiče dle tvoji diskuze. Naše první učitelka nás měla od září do prosince pak odešla na mateřskou, druhá nám odešla v březnu do důchodu a třetí kterou jsme dostali nám odešla ve třetí třídě na mateřskou. Takže tři učitelky během první třídy a v pohodě
@Sára 1 píše:
Učitelka si dovolila otěhotnět a opustit děti ve třídě? Skandál.
@Sára 1 kdy se změní? Do druhé budou mít jinou? Nebo máš dítě, které nastupuje do první třídy s tím, že už víte, že je učitelka těhotná a v průběhu podzimu jim ji změní.
První případ je podle mě celkem běžný. Jsou školy, kde se dětem střídá učitelka každý rok, jinde mají učitelky třeba jen první třídu a ostaní jedou 2-5. Taky mám letos prvňáky a ve dvojce budou mít jinou učitelku a já zůstávám v jedničce.
To druhé by mi celkem vadilo, ale děje se to taky. Přiznávám, že bych se šla zeptat i ředitelky, jak si to představuje. U nás se to před lety taky stalo, ale u druháků Já jsem měla druháky a byla jsem těhotná (přebírala jsem je za těhotnou kolegyni a byla jsem pro ně třetí učitelka, protože jejich učitelka v jedničce dostala rakovinu, tak dostali jinou). Měli jsme už v té době další učitelku, co měla jít za mě, ale ještě si dodělávala nějaké zkoušky. Září jsem učila a ona mi dělala asistentku, v říjnu učila ona a já dělala asistentku a přirozeně jsem jí je předala a šla jsem na mateřskou. Na dětech to nezanechalo následky.
Anonym kvůli práci.
@Sára 1 píše:
Meli ji snad zakazat, aby otehotnela?
Mame tridu, ktera ve 2. tride mela novou ucitelku (zacinajici). Mala zoo ji miluje stejne, jak milovali prvni tridni.
U nas se hrouti rodice, ze tretaci budou mit na ctvrtou tridu novou ucitelku.
My teda „nepřišli“ o paní učitelku, ale už o dvě vychovatelky v družině..Dcera první oplakala, protože byla skvělá a měla je do prosince a druhá je jí asi volná..ta jí tolik nezaujala. Hodně se to točí..nedostatek personálu, tak vychovatelky jdou učit ![]()
Změna je život a život je změna. Respektive buď to rozdýchá, a bude to Tvému dítku jedno, anebo také ne – a stane se učitelem/učitelkou – v první třídě, aby napravil/a křivdy.
Teda, tohle by me ani nenapadlo resit. Na prvnim stupni jsme meli v kazde tride vzdy jinou ucitelku a vzdycky to vsichni zvladli v pohode.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.