Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Po prvnim porodu jsem byla take pomerne rychle zpet na predtehotenske vaze a oblekla predtehotenske obleceni. Podle me na tom neni nic divneho, telo se zbavi zadrzene vody a tukovych zasob, co udrzovalo pri tehotenstvi a ted uz je nepotrebuje. Jestli se ty citis dobre, tak bych vubec nic neresila.
Helec upřímně já když odchazela z porodnice, tak i sestry mi říkaly, že vypadam jako bych ani nerodila.
V těhotenství jsem nabrala asi 12kg a při odchodu z porodnice jsem měla dole asi 8
a ty 4 snad během par dni. A to jsem taky nic nedělala. Pak jsem se “zadělal” na své původní váze.
Neřešila jsem a byla jsem za to ráda.
Pokud mas nějaké pochyby, klidně se obrať na svého praktika. Ale neviděla bych v tom nic hrozného. Někdo to má zpátky rychle, jiné proto trpí diety a různě cvičí a pak jsou i takové co po porodu naberou další kila navíc.
Je dost možné že jsi zadržovala hodně vody a teď to tělo pouští…buď ráda…
Já v těhotenství (s dvojčaty ) nabrala 20 kg a během 2-3 měsíců po porodu jsem byla na své původní váze. nedělala jsem pro to nic, jen jsem kojila a neměla moc čas nějak extra vyvářet
Mám rychlé spalování a celý život jsem štíhlá, před 30 jsem byla tabulkově vždy v podváze.
Ono by to realně mohlo být skrz zadržování vody. Pokud chceš mít jistotu, zajdi si k lékaři ať tě proklepne. Každopádně nejsi první ani poslední, která v porodnici nechá všechna kila a nemá nic navíc ![]()
Určitě ale zapracuj na komunikaci - jestli ti někdo kecá do toho, zda cvičíš nebo cokoliv, tak toho člověka odpalkuj. Přece nebudeš vystresovaná kvůli blbým poznámkám. To, že někdo měl problem zhubnout a ty ho nemáš neznamená, že bude mít blbé kecy.
Asi okolo 3m dítěte jsem byla -6 kg oproti přetěhotenské váze. Na předtěhotenské jsem byla během pár týdnů. Ale já jsem teda kojila, jedla asi za 4, ale váha klesala. Partner si dělal legraci, že jen nakupuje, jestli krmim bezdomovce v okolí ![]()
Pokud se cítíš dobře, nejsi slabá nebo přehnaně unavená, neřešila bych. Hormony dělají divy. Na komentáře navštěv bych se vyprdla.
@Anonymní píše: Více
Já jsem po 3 dnech v porodnici odcházela s původni váhou, takže za mě je to v pohodě, pokud dostatečně jíš a nechybí ti nějaké vitamíny, železo apod. Některé děti se hodně kojí a ta váha jde dolů rychle.
Na konci sestinedeli jsem vazila o neco mene nez pred otehotnenim (tj. asi 10 kilo dole).
V prvnich 3 tehotenstvich jsem pribrala 12 - 14 kg. Po kazdem jsem odjizdela z porodnice se svoji puvodni postavou (totalne ploche bricho, BMI na hranici normalni hmotnosti a podvahy). Ve ctvrtem tehotenstvi jsem pribrala 7 kg, z porodnice jsem odjizdela s dost velkym brichem a 2 zbyvajicimi kg. 16 dni po porodu jsem uz zase mela ploche bricho a hmotnost nizsi nez pred otehotnenim. Vubec jsem necvicila, jedla jsem hodne. Ale taky jsem hodne kojila, malo spala, venovala se starsim detem, chodila s nimi na hriste apod.
Ahojky, jdu si pro radu. Při hledání informací nachazim jen články o hubnutí, cvičení, a nižší váze v souvislosti s kojením atd.
Doktor nerekl nic. Jen ze to možné je.
V porodnici jsem nechala asi klasických 6-7 kilo. Ovšem po návratu domů moje vaha stále klesá a docela rychle. Mám dojem, že snad do konce 6ti nedeli bych mohla být na původní váze - tzn dalších 6 kilo dole.
Necvicim, nedržím dietu a navíc ani nekojim. Díky partnerovi jim celkem normálně. Nevidím tedy duvod proc by vaha mela jít dolů - snad tím že se zmensily prsa? Jsou o dost lehčí, měla jsem dost velká.
Nebo muze i děloha pořád vážit hodně a zmenšováním se snižuje její vaha?
Normálně bych asi měla být rada, že nemusím nic dělat, ale všichni z okolí se na mě dívají divně. Říkají mi, že to není normální, komentují údajné cvičení jak bych měla přestat. Hlavne ti, co me videli tesne po navratu z porodnice, kdy brisko bylo dost vypoukle a prsa stale velka.
Při tom je to jen mé tělo. Mám obavu zda není něco špatně, zda to není známka že mám nějaký zdravotní problém. Můj cíl bylo po 6ti neděli začít se cvičením, zpevňováním a skvěle by bylo kdybych do léta mohla nosit co dřív- alespoň z části.
Teď to můžu nosit již po měsíci, ale místo radosti se mi chce skoro brečet, protože další návštěva nebo setkání znamená další komentáře a kritiku, vrtění hlavou.
Dekuji všem za rady a zkusenosti.