Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
já měla taky velké mimčo a trpěla jsem 14hodin a jen díky tomu, že malý přestával dýchat udělali mi císař, nevidím chybu v doktorce,ale v nemocnici.. to že si přenášela, za to taky dr. nemůže ne
..já ve 40tt byla poslaná k doktorce v porodnici a moje dr s tím už neměla nic společného..též jsem přenášela, ovšem na kontrole po šestinedělí by ti poradit měla..i tak si nemyslím, že je to na změnu dr.. můj názor, záleží ale na tobě.. ![]()
jestliže máš takové pochyby o své doktorce a mně připadá, že jí prostě už po tom všem nevěříš, změnila bych ji, mít absolutní důvěru ke svému lékaři je naprosto nezbytné a názor jiného lékaře ti může jen pomoct
ja si tedy myslim, ze kdyby ti tech ultrazvuku udela jeste 10, tak by porod stejne dopad stejne.
poporodni poraneni jsou hooodne neprijemne a pokud mas velke, tak to boli a bolet bude jeste hodne dlouho, vazne nemuzes cekat zazraky.
ale tim se ji nechci nijak zastavat, jeji pristup neni zrovna citlivy
Taky jsem zdravotník. Pokud nejsi spokojená s gynekoložkou a nemáš k ní důvěru - změň ji. Není na tom nic špatného a ty se budeš cítit líp. Co se týče vyšetření před porodem. Sama jsi psala, že všechny povinné vyšetření ti udělala. Existují různá měření, ale do bříška ti nikdo nevidí. Zkreslené můžou být i o 500g. Sama jsem v těhu trpěla gestačním diabettem, byla jsem sledovaná jako riziková, taky jsem se bála velkého plodu(nakonec 3320g), ale věděla jsem, že nikdo mi nedokáže přesně říct, jak velké mimčo bude.
Na poranění pomáhá gel z dubové kůry, různé zklidňující sedací koupele…pohledej na netu
Asi to není nic lehkého starat se o miminko když máš bolesti, ale vydrž, bude líp ![]()
A co by více ultrazvuků vyřešilo? Navíc jsou to váhové odhady, můžou se splést i o půl kila ![]()
Kamarádka taky měla miminko přes 4kg a měla jen větší nástřih, za chvíli zahojený… Nevím, jestli je správné hledat viníka?
Jediné řešení tohoto by byl asi plánovaný císař, ale toho asi nikdo kvůli většímu váhovému odhadu jen tak neudělá ![]()
Spíš bych hledala (pokud už hledala), proč byl porod komplikovaný - co to znamená?
Ale pokud ty sama (ne rodina…) k lékařce už nemáš důvěru, tak ji změň, máš na to právo ![]()
Také jsem měla velké dítě, přes 4 kg a 55 cm, ale žádné komplikace u porodu, žádné potrhání..
Ono i když je předem jasné ,že mimi je velké, myslím ,že to pro doktory ještě neznamená ,že budeš mít komplikovaný porod.
Nepřipadá mi, že doktorka něco zanedbala, nebo pro tebe mohla něco více udělat ![]()
Spíš bych řekla, že tvůj postoj pramení z příbuzných, kteří jsou profesionálně zdeformování a rádi řeknou svůj kritický názor na věc..
Jsi teprve 2 měsíce po porodu - bude tě to bolet ještě déle, nemyslím, že je to vinna doktorky.
Byla snad ona u porodu? Udělala něco špatně? Nehledáš na ní mouchy, protože tě to bolí?
Já bych ještě s pohledem na doktorku počkala - nemusí být vůbec špatná..
Myslím, že Tvoje rodina nemá pravdu a zbytečně nahlodala Tvoji důvěru v doktorku.
Povinná vyšetření zanedbána nebyla a žádné ultrazvuky navíc by věc nevyřešily. Odhad váhy miminka je vždycky nepřesný a nejistý - proto je to „odhad“ - a běžně na to lékaři při UTZ upozorňují, že je to + - 500g.
Krom toho, dítě s velkou porodní váhou se může narodit naprosto bez komplikací a stejně tak, k VEXu, kleštím, akutnímu císaři, potrhání, dalším porodním poraněním, atd. může dojít i u dvoukilového drobka.
Já osobně žádné pochybení nevidím. Nicméně, své doktorce bys měla důvěřovat - pokud už toho nejsi schopná, samozřejmě ji změň.
Taky nemyslim,ze by dr pochybyla..dnes neni vyjimka rodit dite pres 4 kg a toto samotne neni duvod k sekci,takze je treba i pocitat s vetsim poranenim ![]()
Ja jsem rodila dite 3300g,nastrih veliky,siti velike,opatrne jsem vstavala a dosedala dobry dva mesice,hojila jsem se opravdu dlouho a nechapala jsem zenske,co treba vlitnou na sex,aniz by dodrzely sestinedeli
.Mela bych z toho nekoho vinit?
Chci tim rict,ze nekdo ma poraneni vetsi,nekdo mensi,nekdo se zahoji hned,jinemu to trva dele..je spousta zen,co porodily velke deti a mely nekomplikovany porod a naopak.
Taky si nemyslím, že doktorka udělala něco špatně .. I kdyby ti udělala další ultrazvuk a vypočítala by váhu mimča na 4 kg, vůbec nic by se nezměnilo - jen kvli tomu by ti přece císaře neudělali - to mám plno maminek a někdo k tomu má poporodní poranění, někdo ne… Je na to dobrá dubová kůra, jak už tu někdo psal
Takže podle mě doktroka nic nezanedbala, ale myslím, že už jsi proti ní zaujatá a nedůvěřuješ jí - v tom případě máš samozřejmě právo ji vyměnit
Jo a ještě mě napadlo - mám tři děti a paradoxně největší poporodní poranění jsem měla u dcery, která se narodila o 2 týdny dřív a měla jen 3,20 kg - to jsem měla spousta vnitřních i vnějších stehů, nemohla jsem sedět, ba ani chodit - syn měl skoro 4 kg a bylo to v pohodě, i když s nástříhem a poslední dcera měla 3,50 a to bylo i bez nástřihu - takže ta váha nemusí hrát vždy takovou roli
Právě na ní nic nehledám a chci u ní zůstat. Naopak mi přijde, že se mi věnovala na 150%. Co bylo dál nebylo v její režii. Jsem ráda, že tu máte stejný názor. Akorát mi vadí to, že jak se na něco zeptám, tak obtěžuju, ale to je asi standartní v našem zdravotnictví. Zázraky nečekám. Jenom jsem chtěla vědět, co víc pro sebe můžu udělat než jen čekat. Na kruhu jsem seděla cca 5 týdnů a to podotýkám, že nejsem cíťa, mám hodně snížený práh bolesti.
Bohužel nic moc dělat nemůžeš
.. Kup si tu dubovou kůru, dělej si v ní koupele (strašně špiní, mám od toho zničenou vanu
).. Časem bude líp, ale třeba kámoška ( měla mimčo 4,40 a kvůli zdravotním důvodům nesměla tlačit, tak šla kleštěma, byla dost poraněná) říkala, že to šití uvnitř cítila při menstruaci ještě si 3 roky a taky jí vadilo, když dlouho stála..
Pokud máš takto blbý pocit ze své doktorky, tak být tebou raději jdu jinam. Proč máš pořád vnitřně řešit, jestli pro tebe dělá vše nejlepší, nebo na tebe kašle. Najdi si raději někoho, komu budeš moct věřit. Jinak s tím přenášením to fakt nechápu. Taky myslím, že top je věc porodnice. Já měla podezření na větší mimčo, tak mi dva dny po termínu raději vyvolali porod. Malý měl nakonec 3,85 kg, ale jsem ráda, že to doktorka i při podezření začala řešit, co kdyby to bylo jinak, tak proč nechat zbytečně mimčo ještě dál růst a pak se pak zbytečně trápit… Pokud bych někde hledala chybu, tak spíš v porodnici.
U nás v rodině jsou velká miminka tak nějak normální. Co vím, tak ostatním z tohoto důvodu dělali ultrazvuky cca ve 38.tt a pak je dřív odeslali do porodnice, aby mohli případně mimčo vyvolat před termínem. Proto to všichni srovnávají.
Holky, díky moc. Potvrdily jste mi můj názor, že u ní mám zůstat. Mě dorazilo to, že mi při kontrole řekla, že jsem si porod pěkně užila, že další děti určitě chtít nebudu, tak jakou budu chtít antikoncepci.
Když jsem řekla, že další děti chci (to jsem prohlásila hned na sále), tak jen kroutila hlavou… ![]()
Pak její reakce na dotaz ohledně jizvy a od té chvíle jsem na to musela pořád myslet.
Pěkné sobotní odpoledne,
potřebovala bych radu někoho nezaujatého. Mám skoro dva měsíce po porodu a zvažuju, jestli nezměním gynekoložku. Miminko mělo velkou porodní váhu (přes 4 kg), porod byl komplikovaný (zakončený vexem) a já celkem hodně potrhaná (i přes velký nástřih mám poranění až přes konečník). Moje rodina, kde je několik zdravotníků teď hledá viníka. Podle nich svůj díl viny nese i doktorka, která mi měla udělat více ultrazvuků. Udělala mi všechny povinné a já se před termínem ptala i na to, jestli by mi nemohla udělat další, protože jsem měla strach z velkého mimča (manžel měl přes 4,5 kg a já 2 týdny před termínem 3,8 kg). Doktorka řekla, že to není potřeba, že se to dělá jen v rizikových případech a to já rozhodně nejsem (i bych si ho zaplatila). Už od druhého ultrazvuku mi tvrdila, že budu určitě rodit dřív, protože mimčo je tak o týden velikostně napřed (přenášela jsem, co to šlo).
Na první kontrole po šestinedělí jsem se ptala na informace ohledně léčby, co pro sebe můžu udělat a tak. Tvářila se, že jí obtěžuju. Když jsem jí řekla, že mám problém si dojít na záchod a pořád to dost bolí, tak se tvářila překvapeně a sdělila mi, že nemám čekat zázraky, že poranění bylo velké.
Tak nevím, jestli jsem jen přecitlivělá a doktorka má pravdu a jen musím vydržet. Nebo má pravdu moje rodina a já se mám poohlédnout někde jinde. Nechci vypadat jako hysterka, které je jednou něco nelíbí a hned bere a kartu a odchází. Na druhou stranu zdraví máme jen jedno