Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
potřebovala bych trochu povzbudit. Dcera (6 let) má asi od půl roku znaménko na nose, sledováno kožním, zatím nedoporučuje odstranění, jen chránit před sluncem, takže mažeme 50 a i se snažím moc na slunce s dcerou nechodit, ale jak je starší, je stále těžší to uhlídat. Nyní pozoruji, že znaménko je trochu tmavší i vysouplejší, jen nepatrně, zřejmě to má souvislost se školkou, moc tam nechodí, když je hodně slunečno, nechávám ji doma (pracuji doma), ale poslední dny tam byla 2 x když bylo hodně slunečno (potřebovala jsem si něco zařídit), ráno jsem ji mazala, ale teď mám výčitky svědomí, že jsem ji tam neměla posílat, když bylo moc sluníčko, říkám si, že si to buď sama namazala špatně, nebo si to nějak omylem setřela, nebo jí to učitelky nezkontrolovaly, zkrátka si říkám, že to zhoršení je mou vinou. Nějak se s tím nedokážu srovnat a pořád si to vyčítám. Na druhou stranu je mi jasné, že na sluníčko chodit bude častěji, jak je větší, třeba různé akce ve škole apod., ale zase si říkám, že bude třeba už rozumnější a bude sama dávat pozor, aby to měla namazané dobře. Chodím kvůli tomu i terapeutce. Moc díky za názory…
To jako fakt? A to se bojis esteticke stranky/melanomu? Pokud by lidi nechodili na slunce kvuli znamenkam, tak by nikdo nikam nechodil.
Mam ditko o rok mladsi, na nose ma taky znamenko, mazu, chodim na kozni a neresim. Kdyz ji to bude vadit, necham odstranit ![]()
Terapeutka kvůli znaménku, to mě dostalo
. Ale pokud je znaménko dle lékaře neškodné, co řešit? Mazat mažete, co víc dělat… Jen hádám, že až bude větší, bude jej chtít odstranit ![]()
A proc jako chodis k terapeutce, bojis se melanomu? Mam znamenek plne telo moje 5
leta dcera ma na obliceji dve, proste mazu, hlidame na koznim a co jako jineho, to bych se mohla bat vseho mozneho i toho co nevidim a nemuzu to hlidat a skoncit v blazinci ![]()
Myslim, ze bys místo terapeuta mela chodit spis k psychiatrovi. Znamenko je pod dohledem lekare, mazes ho, co vic bys mela jako asi delat?
Opravdu bych ti doporučila návštěvu psychiatra a to nemyslím zle.. Víš jak moc touhle přehnanou opatrností dceru ochuzujes o normální život? Jak ji tím můžeš ublížit, když ji budeš držet pod dozorem div ne v ochranné bublině? A jen kvůli znaménku? Víš kolik lidí ty znaménka má? To by nikdo nešel ani na krok.. Chudák holka. Mazej ji to, docházej na kožní a ty si skoč opravdu k doktorovi, protože to normální není..
Pokud je znaménko větší a vystouplejší, nechala bych jí ho odstranit laserem. Kamarádka tak nechala pětileté holčičce odstranit na kořeni nosu. Také museli pořát mazat a hlídat. Po odstranění tam měla takový začervenalý flíček, po půl roce není vidět nic. Doktoři říkali, čím dříve se odstraní tím lépe, protože dětská pokožka má úžasnou schopnost regenerace s za nějakou dobu tam není nic. To u nás dospělích, by to už šlo malinko znát, ikdyž odstranění laserem, je velmi šetrné, ale už nemáme, tak výbornou regeneraci, jako malé děti.
Taky ti poradím at se uklidníš, mazej,50 je uplně dostačující a hlavně to tak neřeš, já mám taky strach o kluka, ted už menší, taky jsem ho dost pozorovala, kdyz se vyvíjel pomaleji než měl a kolikrát jsem byla zralá na Chocholouška…ale neposílat jí kvuli tomu do školky? Bude to dobré, hlavně klid…
Tak ji ho prelep malym kouskem naplasti a bude to mit zakryte at uz je to namazane nebo ne.
@hapovab Přesně, adekvátní nápad.
Chce to trochu klid, tělo se vyvíjí a mění se v něm vše - i znaménka. Přibývají, mění se a pokud je jejich vývoj sledovaný, tak je vše v pořádku. Rozhodně je na místě chránit - mazáním, přelepením, ale není na místě se zbytečně znepokojovat.
Děláte si z ní skleníkovou květinku, která přichází o radosti života nadměrnou opatrností. Řekla bych až hodně nadměrnou, spíše přemírou opatrnosti.
Vyhledejte odbornou pomoc, pokud cítíte, že strach z možné nemoci vás moc „ochromuje“ a ovlivňuje běžné fungování. Dcera bude v pořádku a mnohem šťastnější.
Takze dite ma ho*no detstvi kvuli blbymu fleku na nose? Jako vazne? Posli ji na slunce, do skolky, namaz ji to 50 kremem a ty si skoc do Bohnic pokecat s doktorem
@kotýsek píše:
Pokud je znaménko větší a vystouplejší, nechala bych jí ho odstranit laserem. Kamarádka tak nechala pětileté holčičce odstranit na kořeni nosu. Také museli pořát mazat a hlídat. Po odstranění tam měla takový začervenalý flíček, po půl roce není vidět nic. Doktoři říkali, čím dříve se odstraní tím lépe, protože dětská pokožka má úžasnou schopnost regenerace s za nějakou dobu tam není nic. To u nás dospělích, by to už šlo malinko znát, ikdyž odstranění laserem, je velmi šetrné, ale už nemáme, tak výbornou regeneraci, jako malé děti.
A mohu se zeptat jak velké znaménko nechávala odstranit? Zvažuji to u syna také, ale laser mi nikdo nenabídl. A platila to kamarádka?
Jinak k zakladatelce, syna jsem nikdy nemazala a na slunce chodí normálně, nicméně právě kůli možnému riziku chci nechat odstranit
@beeerush
Ano platila si to ze svého. Platila 400 Kč. Znamínko bylo dosti veliké. Žádná ďobka.