Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No krasa, hazet prvnackum v rijnu petky
U nas byly jen 1 a 2, na prvni pololeti dostali vsichni na vysvedceni 1, ucitelka sama rikala, ze je nechce znechutit. Ne, normalni mi to neprijde ![]()
U nás v první třídě měli v prvním pololetí jen 1-2, ve druhém 1-3, pokud byl výkon horší nebyla žádná známka, jen smutný smajlík. Teď ve 2tr. už dává učitelka všechny známky, ale myslím, že převládají 1-2. Dcera tedy jiné známky než jedničky, vyjmecne dvojka, nenosí a nedá ji to žádnou námahu. Takže predpokladam, že učitelka přísná není. Vaše učitelka není normální, nechápu co z toho má takhle stresovat malé děti. Já osobně bych známky zrušila úplně.
Ne normální mi to nepřijde. Stejně nenormální mi přijde i hodnocení mračícím x smějícím se smajlíkem. Pokud to vadí i jiným rodičům pokusila bych se o hromadnou schůzku s paní učitelkou. Obzvláště při nástupu do školy je tato klasifikace pro děti značně demotivující. Snažila bych se navrhnout spíše slovní hodnocení, které mnohdy i řekne více než známkování.
@Anonymní píše:
Zdravím, chtěla bych vědět jak probíhá hodnocení prvňáčků ve vaší škole? V té naší mě to docela šokovalo a zjišťuji z okolí, že to asi moc normální není.
Syn si vybral školu sám a nám byla i doporučena. Chodil tam rád. Žádné problémy nejdříve nebyly, snažil se, hledal si kamarády… taková ta klasika. V půlce října jsme měly konzultace kde nám paní učitelka řekla, že sikovnější děti bude už hodnotit i známkou do ŽK, ostatním bude dále lepit samolepky (hezké nebo mračící) abychom věděli na čem zapracovat doma. Řekla jsem si ok, téměř okamžitě po konzultacích začaly salvy známek. Ale ne jen těch pěkných. 3,4,5.. kluk se tvářil že to nese dobře ale dva dny ve škole pak nechtěl jíst a u úkolu z toho co mu ve škole moc nešlo plakal, hysterčil a pořad kníkal jak je k ničemu a že se to nikdy nenaučí… nevadilo by mi to na jednu stranu, ale skládat slova se učili týden před známkováním a teď jsou za to známkováni skoro pokaždé. A téměř pokaždé je to 2,3. Ostatní rodiče ze třídy jsou na tom podobně. Dále mě děsí jaký to může mít vývoj, pokud si zvykne na 5 v první třídě tak to nechci ani domýšlet. Doma to cvičíme i přes synův odpor. Žádnou diagnózu nemá, je jinak moc šikovný. Většinu jiných úkolů si chce udělat sám a po mě chce jen kontrolu. Sorry za román
Takto přísné hodnocení prvňáků po necelých dvou měsících školy není ani standardní, ani správné. Řešila bych to určitě s paní učitelkou – ideálně např. na třídních schůzkách ve spolupráci s ostatními rodiči.
Nicméně by mne zajímalo, podle čeho si 5-6 leté dítě “samo vybere” základní školu?
V první třídě z 99% procent jen 1, max pár 2 a když to bylo horší tak bez známky.
Syn má učitel přísnou, loni v první třídě nosil i 3 a 4. Ale teda ne hned v říjnu, až po vánocích, myslím. A i teď v druhé třídě mu učitelka na naprosto prisernej diktát dala jen mracouna s milionem vykricniku, aby mu nemusela hned v říjnu dát 5. Rozdávat v říjnu prvnakum takový známky mi moc ok nepřijde. Pokud to tak má u vás víc rodičů, spojte se a (v klidu) s učitelkou promluvte. Nicméně málokterá si nechá mluvit do svého systému znamkovani.
U jednoho dítěte jela už ucitelka už plnou škálu ke konci listopadu. Nicméně v reálu dávala spíš 1-3, pokud to bylo horší/nepovedlo se, tak dávala asi jen V. Pětky si nechávala na takové ty „flakacske hříchy“ věci jako nedoneseny úkol, nenaucena básnička, něco vylozene odflaknuteho.
@Anonymní píše:
Zdravím, chtěla bych vědět jak probíhá hodnocení prvňáčků ve vaší škole? V té naší mě to docela šokovalo a zjišťuji z okolí, že to asi moc normální není.
Syn si vybral školu sám a nám byla i doporučena. Chodil tam rád. Žádné problémy nejdříve nebyly, snažil se, hledal si kamarády… taková ta klasika. V půlce října jsme měly konzultace kde nám paní učitelka řekla, že sikovnější děti bude už hodnotit i známkou do ŽK, ostatním bude dále lepit samolepky (hezké nebo mračící) abychom věděli na čem zapracovat doma. Řekla jsem si ok, téměř okamžitě po konzultacích začaly salvy známek. Ale ne jen těch pěkných. 3,4,5.. kluk se tvářil že to nese dobře ale dva dny ve škole pak nechtěl jíst a u úkolu z toho co mu ve škole moc nešlo plakal, hysterčil a pořad kníkal jak je k ničemu a že se to nikdy nenaučí… nevadilo by mi to na jednu stranu, ale skládat slova se učili týden před známkováním a teď jsou za to známkováni skoro pokaždé. A téměř pokaždé je to 2,3. Ostatní rodiče ze třídy jsou na tom podobně. Dále mě děsí jaký to může mít vývoj, pokud si zvykne na 5 v první třídě tak to nechci ani domýšlet. Doma to cvičíme i přes synův odpor. Žádnou diagnózu nemá, je jinak moc šikovný. Většinu jiných úkolů si chce udělat sám a po mě chce jen kontrolu. Sorry za román
Já uměl velmi rychle a velmi dobře číst, ale na psaní jsem moc nebyl. Psát jsem uměl, ale ne hezky. Tužkou jsem psal snad nejdéle ze všech ze třídy. Jako známku jsem snad měl dvojku, paní učitelka byla hodná. Tehdy se moc neznámkovalo, špatná známka u takhle starých dětí bývala dvojak. Nevím, jestli někdo měl trojku, možná jeden, dva případy, nepamatuji.
Je dost špatné, když se děti naučí na špatné známky, demotivuje to. Zažil jsem to na sš - průmyslovce. Tam byl průměr známek snad 2.7 - průměrná známka žáků, předměty dohromady. nemazali se s tím, bylo to špatné.
Chtěl jsem původně psát, že známky jsou v pořádku, ale záleží, aby je dítě nebralo přehnaně úzkostlivě. Nefunguje to tak. Lepší známky motivují k ještě lepšímu, špatné známky demotivují. U dítěte na začátku školní docházky se ze známek nepozná, jak je chytré, ale spíš jak je motoricky a graficky šikovné. Je v pořádku učit děti hezky psát.
Uplne me mrazi jen to ctu. Mam jeste male dite, takze toto jeste neresim, ale v takove situaci bych snad vzala syna ze skoly pryc. Kdyz jsem chodila do skoly ja, tak ti nejhorsi (pozdeji ctyrkari) meli na konecnem vysvedceni dvojku. A byli to asi jen 1-2 v cele tride. Chudacci deti. To mi prijde jako muceni.
@BohunkaP líbilo se mu prostředí, kroužky i to že tam chodí kamarádi ze sídliště. Radost měl i z angličtiny, měl ji už ve školce tak jsme ho dali do anglické třídy. Máme to hned vedle baráku tak je rád že muže občas chodit sám do školy jako velký kluk
U nás v 1. třídě v 1. pololetí víceméně jen razítka + smajlíci, od 2. pololetí pozvolný přechod na známky (únor, březen jen známky 1,2, pokud to bylo na horší známku, tak místo ní smutný smajlík).
Skoro bych radil změnit po školním roce školu, jestli bude stejná učitelka.
My máme v tomto nejpřísnější školu z celého mého okolí (asi deseti škol), a i tak tedy dodržují: září = jen smajlíci, říjen = jedničky, listopad = 1,2, prosinec = 1,2,3, leden 1,2,3,4, od druhého pololetí už 1,2,3,4,5.
V praxi ale 4 a 5 výjimečně, spíš učitelka napsala rodičům, že neklasifikovala a bude šance to napsat znovu. Na vysvědčení v první třídě měly některé děti dvojky, ale žádné dítě trojku.
A jak říkám, nikdo v mém okolí neměl děti v první třídě hodnocené přísněji, naopak většina mnohem mírněji. Trojky na začátku listopadu mi přijdou brzy.
@Mish05 uvažujeme o přechodu na soukromou kde je méně děti ve třídě. Tady jich je skoro 30, na mnou vybrané max 15. Syn z této školy nechce, říká (teď fakt cituji) já to zvládnu nejsem žádné ho**o 😂 a přitom u těch úkolů kde má skládat slova vždycky trpí
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
.. kluk se tvářil že to nese dobře ale dva dny ve škole pak nechtěl jíst a u úkolu z toho co mu ve škole moc nešlo plakal, hysterčil a pořad kníkal jak je k ničemu a že se to nikdy nenaučí… nevadilo by mi to na jednu stranu, ale skládat slova se učili týden před známkováním a teď jsou za to známkováni skoro pokaždé. A téměř pokaždé je to 2,3. Ostatní rodiče ze třídy jsou na tom podobně. Dále mě děsí jaký to může mít vývoj, pokud si zvykne na 5 v první třídě tak to nechci ani domýšlet. Doma to cvičíme i přes synův odpor. Žádnou diagnózu nemá, je jinak moc šikovný. Většinu jiných úkolů si chce udělat sám a po mě chce jen kontrolu. Sorry za román
Syn si vybral školu sám a nám byla i doporučena. Chodil tam rád. Žádné problémy nejdříve nebyly, snažil se, hledal si kamarády… taková ta klasika. V půlce října jsme měly konzultace kde nám paní učitelka řekla, že sikovnější děti bude už hodnotit i známkou do ŽK, ostatním bude dále lepit samolepky (hezké nebo mračící) abychom věděli na čem zapracovat doma. Řekla jsem si ok, téměř okamžitě po konzultacích začaly salvy známek. Ale ne jen těch pěkných. 3,4,5