Místo nafty natankovala benzin. Je auto zničené?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@rmot píše: Více
já myslím, že to píše holka - půjčila si auto rodičů svých nebo svého kluka, neměla to dovolené, tak aby to zakamuflovala, tak dotankovala do plných - že tankuje do nafťáka benzín jí jako blondýně nedošlo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše: Více
Já to myslel celkově, že je nesmysl, kolik chlapů se tady zakládá vlákna, aby se zeptali kolikrát na úplný blbosti, co ví skoro každý chlap. Už jen klasická chlapská ješitnost většině chlapům nedovolí se ptát i mezi chlapama, natož na ženském serveru
Otázkou je, co vede někoho k tomu tady ta fiktivní témata zakládat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Benzín do nafty je průšvih jako mraky. Benzín je odmašťovadlo. Komponenty naftového motoru, hlavně vstřikovače a čerpadlo jsou mazány naftou. A s tím se počítá. Takže bez mazání se to zadře. Je to komplet na výměnu nebo repas. Určitě nebude stačit vyměnit filtry a vyčerpat nádrž. Motor se zastavil mechanickým poškozením. Cena opravy, záleží na ceně dílů, nebude nejlevnější.
Opačně, tedy nafta do benzínu takový problém není. I když u moderních aut s přímým vstřikem už i tohle bude problém. Benzínový motor totiž nepracuje s takovým kompresním poměrem, aby mohlo dojít k zapálení nafty. Nafta se vznítí stlačením v motoru, proto se pracuje s vyšším tlakem, aby vůbec ke vznícení mohlo dojít. Benzín proti tomu zažehne palivo jiskrou (nafta pracuje i bez jiskry). Takže benzínový motor pojede i na směs nafty/benzínu, dokud půjde zapálit jiskrou. Ale nebude hořet dokonale, takže motor půjde divně.
K benzínu v naftě… U opravy bude taky záležet na tom, jestli se to zadřelo takovým způsobem, že se do systému začaly uvolňovat kovové piliny z komponent. Pokud ano, pak oprava není žádným způsobem rentabilní, protože musí dojít k úplně kompletní výměně palivového systému včetně nádrže, potrubí,… Ty piliny totiž nikdo ze systému nedostane a po namontování nových komponent by došlo k jejich zničení.
Šířka palivové pistole pro naftu je dána tím, že původně byly nafťáky hlavně náklaďáky a natankovat 600l by tou úzkou pistolí jako mají benzíňáky chvíli trvalo. Proto je pistole širší. Ale určitě to není o tom, aby nafta nešla natankovat do benzínu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petr-33 Ale houby, pistole pro nakladaky je ještě širší, tu nenacpes ani do osobaku jezdiciho na naftu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petr-33 píše: Více
Nenacpes, nevejde se, do normalniho neupravovaneho osobaku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Titty píše: Více
To nevadí, teď už můžeš machrovat ![]()
Až budeš tankovat, tak koukni, je to vidět i když jsou ve stojanu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše: Více
My máme naftu, tak to nezkusím, ale věřím ti to.
A i kdybychom měli auto na benzín, tak to zkoušet nebudu, při mém štěstí by se mi to nějak povedlo tam nacpat a natankovat. ![]()
To by mohli dělat - jiný tvar na benzín a jiný na naftu, aby se to nedalo splést.
Já to vždycky několikrát kontroluju. Jeden čas jsme měli jedno auto na benzín a jedno na naftu, jezdila jsem na střídačku oběma, to jsem měla celkem strach, že to spletu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše: Více
Tak vím o případu, kdy se to povedlo. Nikdo nechápal zpětně jak, ale fakt to šlo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ať už je zakladatel diskuze kdokoli, oprava bude drahá.
Můj otec je automechanik, dílnu měl přímo u benzínky a těch případů, kterým se to povedlo bylo víc než dost.
V hlavě mi utkvělo, hlavně to auto nestartovat, ať se to nedostane do palivového systému a na dvířkách od nádrže je vždy vhodné palivo, které máš do auta čerpat..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petr-33 píše: Více
Ale prdky. Viděla jsem to několikrát, nikdy se s motorem nic nestalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Není vůbec jasné, proč se to zastavilo- možná se jen ŘJ rozhodla- což by ve finále asi nebyla tak špatná situace.
Rozdílné velikosti pistolí jsou kvůli „nezaměnění“, to s náklaďákama opravdu nesouvisí, jak správně psala @j.a.n.i1 .
V začátcích jsem omylem do nafťáku zkusil tankovat tou obří pistolí- teda, ne, že by to bylo zcela nemožné, ale dodávané množství za jednotku času bylo poněkud nepraktické ![]()
Ale je možné se i s nevhodnou pistolí (nemyslím náklaďáckou) pokusit tankovat. Lidi ji prostě jen přiloží k hrdlu a stříky, stříky…
@Janli souhlasím, že ne vždycky to znamená nějakou hrůzu. Ale záleží na vyrobeném poměru paliv, na typu a stáří motoru (starší lepší), jak dlouho to běželo, pod jakým zatížením ten motor makal…
JINAK- i na tohle funguje asistence od pojišťovny, ale je potřeba přesně vysvětlit, co se stalo, ne každý auto technické podpory dokáže uskladnit třeba 50l. paliva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit