Místo nafty natankovala benzin. Je auto zničené?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Ivan PPZ Jojo, metodou striky strik, to samozřejmě jde. Nebo metoda trychtýř, ten jsem jednou pouzila, když jsem pako zastavila u stojanu s pistolí pro náklaďáky, oni tam totiž meli kombinaci benzin + nafta pro nakladaky a me to nedoslo, když tam osobaky normálně tankovaly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše: Více
O zastavení motoru z důvodu použití nesprávného paliva by mě musel někdo přesvědčit. Řídící jednotky nejsou zase tak sofistikované, na okruhu dodávky paliva prakticky žádné snímače nejsou. Možná by to rozpoznalo nesprávné spalování, což by nejprve vedlo k rozsvícení nějakých kontrolek a dál by to mohl detekovat emisní systém. Ale u roku 2010 tam mimo dpf (pokud je) není nic, co by takovou detekci mohlo zvládnout. A zase by to znamenalo rozsvícení nějaké kontrolky, nouzový režim,…
Když si vezmeme vstřikovače naftového motoru, tak i ty jsou ovládané mechanicky. Elektronické řízení pouze mění poměr tlaku nad a pod jehlou vstřikovače. Ale samotná jehla je nadzvedávána tlakem paliva. Takže není tlak, nevstřikuje se palivo, ačkoliv jednotka může elektricky vstřiky ovládat.
Je velká pravděpodobnost, že tam došlo k nějakému fyzickému poškození. I když se do toho pak naleje nafta a motor nastartuje, nikdo nemůže garantovat, že po ujetí 1000km to bude fungovat bezvadně.
Nechci tady rozšiřovat nějaký flame nebo se hádat, ale vycházím ze svých zkušeností z oprav, diagnostiky, včetně diagnostiky za použití vícekanalových systémů a zkušenosti s programováním takových věcí. Prostě tyto věci nejsou tak sofistikované, jak se může na první pohled laikům zdát. Vývoj by totiž stál neskutečné peníze (a o efektivitě vývoje jakýchkoliv software v automotive si můžeme nechat jen zdát).
Tankovací pistole nafty pro náklaďáky. Přijel jsem na pumpu, stojany byly obsazené, tak jsem zastavil u volného. Vzal jsem pistoli, nasadil na hrdlo. Nešla úplně dovnitř, jak jsem byl zvyklý, takže jsem se přesvědčil o tom, že je to nafta, pistoli přitlačil do hrdla a začal tankovat. Žádná nafta nešla bokem. Až u pokladny jsem se dozvěděl, že jsem tankoval pistolí pro náklaďáky
Na autě nebyla žádná úprava. Nešlo by to natankovat u auta s integrovanou záklopkou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aniž bychom znali přesný průběh situace, myslím, že není nemožné očekávat, že před tím „zastavením“ klidně k nějaké reakci na palubní desce už došlo. ŘJ se můžou nelíbit tlaky, nebo „vibrace“, nebo přímo množství dodávaného paliva- co já vím. A klidně to „zastavení“ s tím přímo nemusí vůbec souviset. Ale- jistě není na škodu to v takovém případě naložit a odvézt. A tuším, že se v takových „situacích“ často objeví problém až po odstavení vozu a startování ráno, aniž by se vůbec vědělo, že je něco špatně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím, mohla bych se zeptat, jak tenkrát dopadla oktávka zakladatele? Stalo se mi dneska úplně to samé, až teda na to, že se mi už rozsvítila rezerva, natankoval jsem za pětset, nevím přesně kolik to bylo litrů benzínu, no pak jsem ujela „jen“ cca půl kilometru ![]()
Pro rejpali, nic jsem nemaskovala, netajila, s autem jezdím přes dva roky a ještě se mi to nestalo, až dnes, nebylo mi dobře a prostě jsem vzala místo černé zelenou.
Zajímalo by mě jak vám to tenkrát dopadlo, neptrebuji názory typu, jak jsem neopatrná a blbá a podobně. Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za 500 může být kolem 12-13 litrů do dejme tomu 5-7 litrů zbylých v nádrži. Hodně suchá nafta tedy a problém s mazáním/ vstřiky. 500 m není tolik, v palivové soustavě jistě bylo dost nafty, než se brala z nádrže. Na 500 m to může sežrat sotva velkýho panáka., plus start. Takže třeba půl deci. To bych se nebál, pokud by se to pak vycuclo, nebo do plna dolilo naftou a ještě přidalo kvalitní Aditiv.
A situace u různých aut se nedá reálně porovnat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za odpověď. Jednalo se o jedničkovou ovci z 2010, ale velmi pravidelně udržovanou v dobrým stavu motor, najeto 350, vstriky ale ještě původní. Mechosi se k tomu dostanou až příští týden, tak jsem napjatá, furt doufám že nedojde na ty vstřiky nebo čerpadlo
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Syringaequis Teda miesto nafty benzin tak? A po 500m to chciplo, alebo si normlane vypla motor a az potom si to vsimla?
Vypustenie nadrze (aspon sa vycisti ten bordel co sa tam roky zbieral), precistenie celeho palivoveho systemu, vymena palivoveho filtru.
Jednotkove octacie maju nizkotlake vstrekovanie takze vstrekovace si to nemuseli vzimnut, palivove cerpadlo je zrejme klasicke zubove, tam je to tak 50:50 ci si to vsimlo alebo nie, ak su na to finnacie a uz sa beztak rozobera palivovy system tak by som ho vymenil (opotrebovanie, prevencia, pridretie…) neviem kolko stoji, ale obecne na jednotkove octavie niesu moc drahe diely a tie diesely su vysoko spolahlive.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Syringaequis Ahoj, auto je pojízdné a v pohodě, nějak to vypláchli, vyčistili a normálně jezdilo, nic se tam naštěstí moc nepoškodilo, ale i tak se nějaké tisícovky platily
. Naštěstí se to prý samo vyplo to auto po pár km, a nezadřelo se to.. Po pár dnech zavolali, že si pro něj mohu přijet
Tak držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsme to tak zvládli
z čerpadla se tam vydřely piliny, které se zasekly ve filtru, naštěstí už nesly dál, to už by byl ten průser. Vycucli to, vyměnili filtr a ovca jezdí jako by nic, ještě sme tam rovnou natankovali plnou, tentokrát už naftu a prilili aditiva, aby to zvýšilo oktanové číslo, ale jak říkám, bylo to za pět dvanáct. Takže pro další smutňáky, co se jim stane tote
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pardon, odeslala jsem to během psaní, chtěla jsem dodat: Jednickova Octavia, Tour, 74kW, PD r. v.2010, půl kilaku (kopec/rovinka) po samovypnuti motoru zvládla rozchodit benzín se zásahem mechose za tři tisíce, samozřejmě a odtahem do servisu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit