Způsob vytápění domu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Způsob vytápění domu
Ahoj, čekáme květnové miminko a kupujeme domek 2+1 85m2. Je to starší dům po nedávné rekonstrukci (nová střecha, okna, fasáda, zateplení, podlahy). Jediné, co tam není plnohodnotně řešené je vytápění. Uprostřed domu v kuchyni jsou umístěná krbová kamna, která nevytopí všechny místnosti a jelikož čekám mimčo, ráda bych to měla vyřešené. Informace s možnostmi,,nejlevnějšího,, vytápění a instalace si hledám všude možně, ale zajímá mě taky osobní zkušenosti a diskuze
.
Napadlo mě: krbové vytápění s rozvodem horkého vzduchu do místností (ale když nebudeme doma a ráno se naposledy přiloží, nevychladne do odpoledne dům?
)
V domě je zavedená pouze elektřina a voda.
Díky za rady a zkušenosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Krbová vložka, tepelné čerpadlo, plynový kotel… musíte si spočítat, co je pro vás nejvýhodnější…
- Citovat
- Upravit
To je důvod, proč by měl být v domě vždy další záložní přívod tepla.
Taky mám zkušenost z mládí, kdy nám dosloužil plynový kotel a během víkendu jsme doma mrzli.
Teď máme tepelné čerpadlo a jako zálohu krb.
Klidně bych využívala ten krb, jako hlavní zdroj tepla a vymyslela ještě záložní zdroj(elektrika?).
Jen dodám, že v místnosti, kde se krb nachází je hrozné horko.
My máme krb v hlavních prostorách (70m) a když v něm zatopíme, tak musíme větrat, tudíž veškeré teplo jde zase pryč.
Ale možná máme jen blbý krb, to nevím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 jakože v celém domě není podlahovka, radiátory ani nic dalšího? Prostě jen krb uprostřed domu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud máte zřízenou plynovou přípojku, tak plyn. Když ne, tepelné čerpadlo (na pořízení nejdražší). A přitápění krbovými kamny se hodí v každém případě, ale celkové topení jen tím není u miminka zas tak komfortní, jak jsi správně napsala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 píše:
Ahoj, čekáme květnové miminko a kupujeme domek 2+1 85m2. Je to starší dům po nedávné rekonstrukci (nová střecha, okna, fasáda, zateplení, podlahy). Jediné, co tam není plnohodnotně řešené je vytápění. Uprostřed domu v kuchyni jsou umístěná krbová kamna, která nevytopí všechny místnosti a jelikož čekám mimčo, ráda bych to měla vyřešené. Informace s možnostmi,,nejlevnějšího,, vytápění a instalace si hledám všude možně, ale zajímá mě taky osobní zkušenosti a diskuze.
Napadlo mě: krbové vytápění s rozvodem horkého vzduchu do místností (ale když nebudeme doma a ráno se naposledy přiloží, nevychladne do odpoledne dům?)
V domě je zavedená pouze elektřina a voda.
Díky za rady a zkušenosti
Tohle můžeš řešit akumulací do vody. Mít třeba kubíkovou nádrž, kterou ráno natopite a ona bude průběžně teplo uvolňovat během dne. To samý v noci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozvod horkeho vzduchu bych nedelala. Jde z toho hodne hnusny prach.
Nechala bych kamna a dotapela treba elektrikou, jen v pripade potreby.
Stejne se budes nejvic zdrzovat v mistnosti s temi kamny, ne? A budes casto doma, takze muzes prikladat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 jakože v celém domě není podlahovka, radiátory ani nic dalšího? Prostě jen krb uprostřed domu?
To mě taky napadlo. Dům po rekonstrukci bez topení? Není to jen nějaká víkendová chaloupka? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta188 píše:
To je důvod, proč by měl být v domě vždy další záložní přívod tepla.
Taky mám zkušenost z mládí, kdy nám dosloužil plynový kotel a během víkendu jsme doma mrzli.Teď máme tepelné čerpadlo a jako zálohu krb.
Jen dodám, že v místnosti, kde se krb nachází je hrozné horko.
Klidně bych využívala ten krb, jako hlavní zdroj tepla a vymyslela ještě záložní zdroj(elektrika?).
My máme krb v hlavních prostorách (70m) a když v něm zatopíme, tak musíme větrat, tudíž veškeré teplo jde zase pryč.
Ale možná máme jen blbý krb, to nevím
Ale ne. Taky máme teplovodní krbovky. 4kW do vzduchu a 21 kW do vody, a u kamen je hotová sauna ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucie_Sx píše:
Rozvod horkeho vzduchu bych nedelala. Jde z toho hodne hnusny prach.
Nechala bych kamna a dotapela treba elektrikou, jen v pripade potreby.
Stejne se budes nejvic zdrzovat v mistnosti s temi kamny, ne? A budes casto doma, takze muzes prikladat.
To máme my, jenže máme fixovany ceny z roku 2021. Po končí fixace bysme se nedoplatili. Navíc doba, kdy bude často doma, poměrně rychle uplyne. My teď dostavujeme kotelnu - kotel na dřevo + dvě akumulační nádrže. Jenže nevím, kolik teď třeba stojí dřevo a tak. My máme svoje.
- Citovat
- Upravit
@cecetka paní měla syna a ten vše rekonstruoval na domě, ale nečekaně zemřel a tak už to nestihl…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cecetka píše:
To mě taky napadlo. Dům po rekonstrukci bez topení? Není to jen nějaká víkendová chaloupka?
Nemusí být. My máme stejné řešení. Krbová kamna plus v případě potřeby přímotop. Plyn tu není a TC nebo fotovoltaika se nám nerentuje. Třeba v koupelně jsme zatím topili snad pětkrát, v pokojíku zatapime pro hosty, pokud si to přeji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě do staršího baráku tepelný čerpadlo jenom přes mojí mrtvolu. Mám prakticky nový kondenzační plynový kotel a taky žádná sláva, co se týká toho, kolik to sežere. Mám teda 2× tak velkej barák a okna čekající na výměnu. Já bych brala automat kotel a akumulační nádrž.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit