Zrušení dovolené u moře

423
30.5.23 05:14

Zrušení dovolené u moře

Dobrý den.
Prosím máte někdo zkušenost? Přihodil se mi velký zdravotní problém a za čtyři týdny mám jet na dovolenou k moři. Nevim, zda se mi to do té doby zlepší natolik, že tu dovolenou zvládnu, třeba i s velkým omezením, ach jo, není to fér, celá rodina se těší. Momentálně bych schopna odletět nebyla. Řešili byste to raději už teď s pojišťovnou nebo cestovkou, že nevím, jak na tom budu a co budu potřebovat ke stornu, nebo až třeba pár dní předem, kdy budu vědět, že to fakt nepůjde? Nevíte, zda, kdybych se už teď rozhodla, že raději nepojedeme, může cestovka ten zájezd nabídnout do prodeje a peníze mi vrátit? Nebo se to musí vždy řešit přes pojistku? Máte někdo zkušenost? Zájezd mám koupený od Fishera. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15168
30.5.23 06:10

A je potřeba rušit celé rodině dovču kvůli jednoho člověka? Spíše bych řešila výměnu jedoho cestujícího pro případ, že bys nemohla. A to bych se poradila ořímo v CK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21901
30.5.23 06:15

Ze zdravotních důvodů se to ruší přes storno a řeší přes pojistku. To bych nechala až na poslední chvíli. Musíš doložit lékařskou zprávu.
Výměna jenom tebe by nešla? Bude to taky něco stát, ale rodina nepřijde o dovolenou. A ještě koukni, zda nemáte v podmínkách nějaké období, kdy je možné storno zdarma. Pak by vám vrátili všechno a neřešilo by se to přes pojišťovnu.
Případně by se možná dala domluvit změna termínu na později. To by bylo potřeba komunikovat s cestovkou okamžitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3020
30.5.23 06:17

Záleží co mas za zdr. problém, doktor vystaví potvrzení, které je základem pro storno zájezdu, ale vše bych řešila s CK, i možnou výměnu tebe za někoho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2192
30.5.23 06:57

Pokud máš sjednáno pojištění přes cestovku, tak bys tam měla mít i pojištění pro případ storna zájezdu, ale jen z vážných důvodu. Zdravotní důvod se tam počítá. Je potřeba mít pak lékařskou správu, pojišťovna nevrátí všechno, ale vrátí podstatnou část a nešlo by tam poslat někoho jiného? za změnu se sice bude asi něco platit, ale určitě to vyjde levněji než to rušit a ostatní, kteří mohou jít, tak o nic nepřijdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21901
30.5.23 07:36

Ještě dodám vlastní zkušenost se stornem. Dceru mi hospitalizovanki v nemocnici v sobotu večer, odlet na dovolenou byl v úterý. Takže jsem dostala potvrzení z nemocnice, to poslala na cestovku se stornem. Od nich jsem dostala papíry a ty předala na pojišťovnu. Za cca 3 týdny mi vyplatili 90% ceny zájezdu. Z celkové ceny se odečetlo zaplacené pojištění. A pojišťovna má nějaké tabulky, podle kterých dává plnění. Doktorka v nemocnici říkala, že bychom měli mít nárok na 100%, já počítala realisticky spíše s 80%. Tak jsem byla příjemně překvapená. Ono ale záleží, jak by se na storno dívala pojišťovna v případě, že se nemoc objevila už 4 týdny před odjezdem.
Na vašem místě bych se snažila o změnu termínu nebo výměnu osoby, aby rodina o to moře nepřišla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
30.5.23 07:48
@nozu píše:
Ze zdravotních důvodů se to ruší přes storno a řeší přes pojistku. To bych nechala až na poslední chvíli. Musíš doložit lékařskou zprávu.

Není to pořád tak, že čím později se to ruší, tím méně se vrací? A i pro tu cestovku je rozhodně lepší mít 1 měsíc na znovuprodej, než třeba 3 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79840
30.5.23 07:54
@Ivan PPZ píše:
Není to pořád tak, že čím později se to ruší, tím méně se vrací? A i pro tu cestovku je rozhodně lepší mít 1 měsíc na znovuprodej, než třeba 3 dny.

je to tak,
navíc při každé koupi zájezdu dostaneš Obchodní podmínky cestovky, kde je jasně a přesně uvedeno, kolik % vrací z důvodu zákonného storna - podle počtu dnů, které zbývají do odjezdu, čím dřív zruší, tím víc peněz jí zbyde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1237
30.5.23 08:07

Záleží jakou máš pojistku :nevim:, jak jsou nastavené podmínky. Pokud sis dělala sama pojistku, nebo přes cestovku. Generali třeba umí pojistit 100% storno zájezdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21901
30.5.23 08:14
@Ivan PPZ píše:

Cestovce to je jedno. Jí zůstanou peníze za ten zrušený zájezd a jako bonus to prodá případně znova. Klientovi peníze vyplatí pojišťovna. Pokud by při takto časném zrušení cestovka nějaké peníze vracela, tak si na pojišťovně může nárokovat tu nevracenou část ceny zájezdu.
Třeba Exim má ve svých podmínkách bezplatné storno v rozmezí třicet dní před odletem až do nějaké doby před. Je možné, že toto nabízí i Fischer, vloni nebo předloni se sloučili
A souhlasím, primárně je potřeba pořádně přečíst podmínky storna nebo změny zájezdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21901
30.5.23 08:16
@Lucius08 píše:
Záleží jakou máš pojistku :nevim:, jak jsou nastavené podmínky. Pokud sis dělala sama pojistku, nebo přes cestovku. Generali třeba umí pojistit 100% storno zájezdu.

No a pak je otázka, zda to pojištění storna vůbec mají zaplacené… Bohužel na tom stále hodně lidí šetří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24994
30.5.23 08:17

Nebylo by lepší najít za vás náhradníka? V bezplatném stornu je spousta kliček a výjimek, zvlášť u Evropské, kde to sjednávají skoro všechny cestovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24994
30.5.23 08:20
@Bellino píše:
Pokud máš sjednáno pojištění přes cestovku, tak bys tam měla mít i pojištění pro případ storna zájezdu, ale jen z vážných důvodu. Zdravotní důvod se tam počítá. Je potřeba mít pak lékařskou správu, pojišťovna nevrátí všechno, ale vrátí podstatnou část a nešlo by tam poslat někoho jiného? za změnu se sice bude asi něco platit, ale určitě to vyjde levněji než to rušit a ostatní, kteří mohou jít, tak o nic nepřijdou.

To určitě není dáno automaticky. Storno se většinou připlácí navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21901
30.5.23 08:39
@lucad77 píše:
To určitě není dáno automaticky. Storno se většinou připlácí navíc.

Myslím, že zrovna Fischer to má rovnou. Ale nejsem si úplně jistá. Letošní zájezd máme od nich, ale já vždy požaduju pojištění včetně storna a příplatek pojištění na covid. Takže jsem neřešila do detailu, jestli to je v balíčku pojištění nebo samostatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85714
30.5.23 10:23

Jeste je dobre se informovat, zda se pak storno vztahuje opravdu na cely zjezd nebo jen ucastnika. Mozna se to uz zmenilo, ale kdyz jsem de informovala tak 5 let nazpatek, tak my bylo receno, ze kdyz onemocni dite, tak druhe dite i rodic letet muzou. Ale uz je to cca 5 let zpet. Vse zalezi na podminkach storna a pojisteni. A u Cedoku jsme ted pojisteni storna z duvodu pripadne nemoci platili extra zvlast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí