Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím. Mám takový problém, jelikož jsem ukončila studium tak jsem na úřadu práce, ale jde o to, že když jsem byla na schůzce, paní mi řekla, že se mi zrušilo trvalé bydliště a ze jsem hlášena na *****. Na trvalém bydlišti nebydlim už 8 let a bydlím nyní v pronájmu. Prý ji v počítači svítím červeně a že si to mám zařídit. Prosimvas, poraďte mi někdo kam se s tím mám obrátit a co to vůbec znamená? Vůbec tomu nerozumím a ani nevím co s tím a kde si co mám zařídit. Prý mě čeká změna všech dokladů a zajímá mě i jestli budu muset chodit po všech čertech a nahlašovat nové trvalé bydliště? Předem děkuji za rady!
@Terinula
Máš trvalý pobyt někde na úřadě?
Někdo tě musel odhlásit z domova, nebo jsi z děcáku? Musíš sem napsat víc informací.
Musis na mestskem urade zajit na evidenci obyvatel. Platnou najemni smlouvu s sebou, pokud se prihlasis do najmu, majitele bytu a prislusne dokumenty o vlastnictvi bytu, pokud se hlasis k pribuznym. Pokud si nemas kam bydliste prihlasit, tak budes hlasena na obci. S papirem z evidence zajdes na obcanky a vyridis si novou. Za hodku to mas zmaknute i s kavou…
Tak já jsem měnila trvalé bydliště a měla jsem asi 10 institucí, kde jsem je vyrozuměla o změně. Občanka - nová, ZP, sociální, FU, banka, katastr, - no najdeš to na internetu.
Bylo mi řečeno že jsem teď hlášena na úřadě a ze si mam vše zařídit jenomže nevím co. Z děcáku nejsem. Děkuji za radu, zajdu tedy na městský úřad ale ještě mě zajímá jestli stačí změnit jen občanku nebo si musím změnit i pas a kartičku pojištěnce.
Více informací nevím, tam kde jsem měla trvalé bydliště jsme bydleli dokud neumřel taťka, poté jsme šly někam jinam. V dokladech mi ale trvalé bydliště zůstalo z důvodu že se nebylo kam jinam přihlásit a nemám se ani teď kam přihlásit.
Tak se neprihlasis nikam. Budes na obci. Potrebujes jen obcanku… V pase ani v karticce pojistence prece adresu nemas… Je to jen evidencni udaj..
Jak „se ti zrušilo trvalé bydliště“? To se nemůže zrušit samo od sebe, to ti musel někdo zrušit. Víš kdo a proč? Tohle bych si nejdřív zjistila, jestli se třeba nejedná i nějaký omyl nebo chybu v systému. Jestli je podle tebe odhlášení v pořádku, tak se budeš muset přihlásit buď tam, kde skutečněbydlíš, nebo na obecní úřad.
Aha, takže ti asi trvalé bydliště zrušil majitel bytu a jsi teď hlášená na úřadě. Takže vyměnit občanku, nahlásit změnu na zdravotní pojišťovně a ve všech institucích, s kterými máš smlouvy, při jejichž podpisu jsi uváděla trvalé bydliště a číslo občanky - banky, pojišťovny, mobilní operátor (pokud máš paušál), pošta, máš-li SIPO. Možná toho bude víc. Nedoporučuju podceňovat a opravdu změnu poctivě všude nahlásit. Když pak vyvstane s danou institucí nebo firmou nějaký problém, to že nemají tvoje aktuální údaje, obvykle situaci dost komplikuje. Ve smlouvách je většinou napsáno, že jsi povinna změny osobních údajů hlásit.
@Kassy Tak píše, že tam, kde měla trvalé bydliště už 8 let nebydlí, tak to s tím ztušením nejspíš chyba nebude…
@j.a.n.i1 píše:
@Kassy Tak píše, že tam, kde měla trvalé bydliště už 8 let nebydlí, tak to s tím ztušením nejspíš chyba nebude…
Já taky mezi maturitou a svatbou 7 let reálně u našich nebydlela, ale trvalé bydliště jsem tam pořád měla a rodiče by nenapadlo mi ho rušit a hlásit mě kamsi na úřad.
Z úvodního příspěvku zakladatelky nebylo zřejmé, kde předtím bydlela a kdo a proč jí trvalé bydliště zrušil.
@Terinula: Mimochodem, bydlíš v nájmu nebo v podnájmu? Pokud máš nájemní smlouvu, tak si můžeš trvalé bydliště normálně přihlásit do toho bytu, podle nového zákoníku i bez souhlasu majitele. Stačí nájemní smlouva.
Trvalý pobyt ti úředník nezruší ze své vůle. O to musel někdo požádat, zřejmě majitel objektu, kde jsi byla hlášena. A taky to není jen tak, že přijde na úřad, heleďte, chci vylupat toho a toho. Jde o to zejména podat důkazy, že dotyčný tam fakt nebydlí ( svědci, sousedi, místní šetření, atd.). Což byl asi tvůůj případ -prostě tam fyzicky nebydlíš. Nebo se dotyčný chová nějak, což by poškodilo majitele bytu. Třeba že je na něj uvalena exekuce a reálně hrozí, že exekutor vybílí byt. A o „vystěhování“, odhlášení z TP je veden spis a celkově to je ohne pudel.
Je teda s podivem, že po celou dobu niko nekontroloval občanku s registrem obyvatelstva, aby se zjistilo, že jí máš de fakto neplatnou (máš špatně TP),ale asi se to fakt stát mohlo. Nyní máš tedy povinnost změnit si doklady podle skutečného TP, tedy ne ten, kde jsi bydlela nebo co sis myslela, ale ten, co je zapsán v registru. Veškeré doklady a zejména to všude nahlásit. respektive úřady a státní správu jako takovou ne, ta je projena právě s tím registrem. takže třeba v práci, v bance, na zdravotní pojišťovně, v knihovně, u doktora, to vechno jo. A nebo vzít nájemní smlouvu, zajít na úřad, pod který spadá místo byliště, kam by ses chtěla přihlást, a učinit přihlášení k trvalému pobytu do bytu, v kterém jsi v podnájmu. (A opět to všude nahlásit.) Připomínám jen fakt, že by bylo dobré vědět, zda s tím majitel nemá závažný problém. Úřad má povinnost tě přihlásit, protože máš díky nájemní smlouvě právo byt užívat, současně ale má povinnost oznámit majiteli, že ses tam přihlásila. Což pro něj může být závažný důvod ti dát okamžitě výpověď, resp. výpověď tak, jak to máš ve smlouvě (pokud se řeší nějaká výpovědní doba). Prostě tě tam mít přihlášenou nemusí respektovat, a jakmile nabyde platnost výpověď, podá návrh na tvoje „přestěhování“ na úřad… a jseš tam, kde jsi, jen o pár měsíců dál. A znova si budeš vyběhávat všechna ohlášení.
Takže já jen že hlasuju pro pár slovíček s majitelem bytu na toto téma…
@Emilie Já jen opravím tu výpověd, majitel může dát výpověď z nájmu pouze z důvodů uvedených v občanském zákoníku a přihlášení k TP mezi důvody rozhodně není
@j.a.n.i1 píše:
@Emilie Já jen opravím tu výpověd, majitel může dát výpověď z nájmu pouze z důvodů uvedených v občanském zákoníku a přihlášení k TP mezi důvody rozhodně není
Ne, TP mezi důvody k výpovědi opravdu není. Tak jsem to ani nemyslela. Na školení Evidence obyvatel nám bylo dokonce zdůrazněno to, že i když v nájemní smlouvě vysloveně stojí, že majitel zapovídá přihlášení k TP, tak to je neplatné, nájemce se přihlásit může a majitel se zpětně nemůže odvolávat porušení kázně a smlouvy.
Ptala jsem se, za jakých okolností se majitel může „zbavit“ nájemce, který si proti jeho vůli zapsal TP do jeho bytu. Je to skutečně pouze na základě výpovědi a jako důvod může být uvedeno jen to, co obsahuje občanský zákoník. Pokud se nájemce chová v bytě „dobře“ a platí včas a nehrozí exekuce a byt se nezměnil v pěstírnu marihuany a podobně, tak si majitel může „vymyslet“, že byt potřebuje pro sebe nebo blízké příbuzné. O nepravdivosti tohoto prohlášení, tj. neplatnosti výpovědi, se pak může nájemce soudit, otázka je, zda to za to pak stojí. ![]()
Ještě mě pak v noci napadlo, že vlastně nevíme, jaký právní vztah měli rodiče k bytu, kde jste bydleli. Zda byli majitelé nebo nájemci. Myslím si ale že nějaký problém nastal, protože jinak by se maminka asi nestěhovala. Tudíž že tam figuruje jiný majitel a ten vám TP odhlásil. Třeba na základě ukončení nájemní smlouvy, prodeje bytu, nebo prostě fyzického nepobývání. Vzhledem k tomu, že v době, kdy jste se stěhovali/y?, jsi byla asi nezletilá, tak vás měla někam jinam zapsat maminka. Jestli tak učinila či nikoli
… protože pokud to neudělala, tak stejně jako ty byla „vystěhována“ na úřad, a v jejím případě si myslím, že toho si za těch osm let všimnout musela, že jí neberou na úřadech doklady. Jsem přesvědčena, že ona si občanku tutově měnila, že určitě v dokladech nemá to bydliště, kde jste bydleli/y kdysi. (Pokud tedy maminka žije, a pokud jsou v kontaktu, o tom se zakladatelka nezmiňuje.) To y/i píšu záměrně, nevím, zda máš další sourozence. Poptala bych se jich, maminky, jak to bylo, a pokud někde „bydlí“, tak jestli by nešlo TP zapsat u nich.