ZŠ praktická - názory

neloh
2.11.12 19:48

zš praktická - názory

Jaký máte názor na základní školy praktické (dříve zvláštní)? Neustále se mluví o jejich zrušení…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30420
2.11.12 19:53

Já si to absolutně nedokážu představit, jak tohle bude fungovat :-O třeba 25 dětí normálních a k tomu 5 dětí, co by jinak chodily do zvláštní školy
:nevim: :nevim: :nevim:

U nás ve městě funguje ale jedna základní škola a tam dochází jen ty děti, které by jinak chodily do zvláštní školy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
2.11.12 19:59
@neloh píše:
Jaký máte názor na základní školy praktické (dříve zvláštní)? Neustále se mluví o jejich zrušení…

Jejich rušení je nesmysl, to by musel do každé ZŠ, kam by byli děti z těchto škol integrované, nastoupit speciální pedagog a asistent pedagoga, ptž běžný učitel to nezvládne. A na to nebudou peníze. A to nemluvím o speciálních pomůckách, které jsou teď soustředěné do těchto škol a pak by se musely nakoupit do běžných ZŠ.
Na druhou stranu větší vstřícnost ohledně integrace ze strany běžných ZŠ by se měla podporovat víc, protože jsou děti, které by mohli být integrovány, ale mají problém najít běžnou ZŠ, kde by byli ochotni je přijmout. Je to holt práce navíc, takže tady by to chtělo motivovat finančně formou odměn učitele, kteří mají integrované žáky. Jak motivovat ředitele škol k témuž, netuším. :think:

A jaký máš názor ty, když zakládáš toto téma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neloh
2.11.12 20:15

@Nelisa Napsala jsi to moc hezky :potlesk:
já jsem nechtěla tuto diskuzi pro začátek ovlivňovat, proto jsem názor neuvedla ;) Jsem speciální pedagog, sice učím ve škole speciální (teda nyní jsem na MD), ale vím jak to na zš praktických chodí. Proto jsem určitě proti zrušení těchto škol a doufám, že to dopadne dobře…
 http://www.petice24.com/…ktickych_kol

• Citovat
  • Upravit
5130
2.11.12 20:20

Petice podepsána, odeslána..je to blbost, kterou zase vymyslel nějakej páprda, kterej do škoství vidí asi tak, jak já třeba do ekonomiky :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19746
2.11.12 20:33

Studuji VŠ - pedagogickou fakultu a co vím, tak jediný učitel (na běžné i speciální) škole s tímto nesouhlasí. Pokud by se kompletně změnil systém, do tříd přibyli asistenti nebo by byli třeba dva hlavní učitelé + méně žáků (to je běžné v zahraničí), pak by to bylo snazší, ale za dané situace je to nesmysl.
Myslím, že tyto školy nikdo nezruší, možná je v rámci šetření - o nic jiného stejně nejde :cert:, nějak třeba omezí a nechají jenom pro děti, které by v běžném kolektivu vůbec nemohly být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
2.11.12 20:45
@neloh píše:
@Nelisa Napsala jsi to moc hezky :potlesk:
já jsem nechtěla tuto diskuzi pro začátek ovlivňovat, proto jsem názor neuvedla ;) Jsem speciální pedagog, sice učím ve škole speciální (teda nyní jsem na MD), ale vím jak to na zš praktických chodí. Proto jsem určitě proti zrušení těchto škol a doufám, že to dopadne dobře…
http://www.petice24.com/…ktickych_kol

Díky, taky doufám, že buď někomu docvakne, jaký je to nesmysl nebo na ty změny nebudou peníze a nepodaří se jim tu změnu provést.
Petici znám, podepsáno. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
2.11.12 21:31

@Nelisa taky velký souhlas s názorem :palec:

Já jsem učitelka na prvním stupni ZŠ (tého času na MD :-). Učím na vesnické šiole s docela malým počtem žáků ve třídách.
A jsem taky proti: Přidávám ještě, že k tomu aby byly děti integrovány je ještě potřeba chtění rodičů.
Hned první rok, co jsem učila, jsem měla chlapečka (druhá třída), jehož maminka strašně moc chtěla, aby zůstal. Dřela s ním jak kůň. Ve třetí třídě ho stejně paní učitelka poslala do zvláštní.
Mně to bylo strašně líto. Byl přesně ten případ, který kdyby měl asistenta na ČJ a M (například), který by si ho bral pryč ze třídy a dělal s ním podle jiných osnov, tak by mohl být s osttaními a všichni by byli spokojení.

Každopádně „integrace“ nejde jen tak hodit učitelům a poperte se stím, jak chcete. Chce to dlouhodobě připravat půdu, lidi k tomu vychovávat, aby se pak ještě nevztekali (a byli by takoví), že jejich dítě chodí do třídy s"ne tak chytrým" (hezky řečeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
2.11.12 21:53

@sylvinka Přesně. Kdyby místo nepromyšlených změn investovali do asistentů dětem, kterým by to pomohlo udržet se na běžné ZŠ… Chlapečka je mi líto, tak zbytečný odchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
2.11.12 22:29

@sylvinka A jakou měl ten chlapeček diagnózu, že ho přeřadili? Já si myslim, že na té diagnóze taky hodně záleží. Já v rámci praxe zažila integraci postižených do klasické ZŠ. Možná se na mě někdo bude zlobit, ale nějak jsem nepochopila smysl této integrace. Ve třídě bylo vždy kolem 30 dětí a v jedné třídě mezi nimi autík, maminka byla speciální pedagog, tak mu dělala asistentku. Chtěla, aby byl v kontaktu s dětmi a aby byl alespoň maličko samostatný. Ten důvod jsem chápala, ale podle mne by stejnou službu prokázala i speciální škola, kde je to pro takto postižené děti uzpůsobené. Druhý chlapeček měl downův syndrom a bylo to to samé. Downík děti vnímal, ale opravdu potřeboval zcela jiný režim a hlavně zcela jinou péči, kterou mu klasická ZŠ prostě poskytnout nemůže, ačkoli má asistenta. Navíc, teď se opravdu možná někoho dotknu, ale to byl můj pocit nezávislého pozorovatele, mi oba chlapci prostě přišli pro celou třídu jako rušivý element. Učitelky se je snažily zapojit do vyučovacího procesu, ale to bylo přeci naprosto nemonžné a všechny učitelky mi přišly v dost nelehké pozici, jelikož bylo vidět, že nejsou erudované pro výuku takových dětí. Myslím si, že by byla opravdu velká škoda speciální školy rušit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
3.11.12 08:15

@beeerush Kluk měl snížené IQ - myslím, že z poradny měl napsáno hraniční IQ s mentální retardací, ale stopro už to nevím.
Samozřejmě že při třiceti dětech mít ve třídě dítě se speciálními potřebami a ještě asistenta, to je na zbláznění.

Já to určitě nevidím černobíle, maminka onoho klučíka byla posléze ráda, protože doma musela zažívat peklo, když se snažila, aby držel krok. Ono to ale celé bylo dost specifické (mamince se zabil na motorce manžel, když malému byly dva měsíce - a navíc si to hrozně brala za vinu, že ten stres na něj přenesla).
On je to fakt na delší diskuzi… - v té druhé třídě jakž takž četl, počítal sice i násobilku, ale vše mechanicky na prstech. Otázka je, kam by došel, jestli by případné pozdější přeřazení nebylo větší trauma. Sama nevím.
Naše škola k integraci podmínky měla -tehdy těch druháků bylo šestnáct.

Ona to byla stejně zvláštní třída, ve které se sešly celkem tři děti, které odešly do praktické školy. Jednu jsem nezažila, ta odešla hned v první třídě.
Ale kromě kluka, tam byla ještě Maruška. Pamatuju si, že z poradny jim vyšlo úplně to stejné. Ona ale třeba výborně četla, zato v matice nezvládla bez prstů ani 2+2. Byla ale z rodiny… škoda mluvit. Tu jsem nakonec do té praktické poslala já. Úplně se tu ale usmívám, když na ně vzpomínám, byly to zlatíčka. Teď už jsou to deváťáci. Marušku už jsem neviděla, předpokládám, že se z vesnice odstěhovali. Ale Tomášek mě vždycky zdraví a zná se ke mně :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin