Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jsi v pubertě a ve vývinu. Hlavně neblbni s dietama, měj pravidelný pohyb a pestrou stravu, bez zbytečných cukrů a hodně pij - vodu, čaje.
Pokud by si i nadále hodně přibírala, prober to s maminou, zajděte za pediatrem ať ti udělá nějaké vyšetření na štítnou žlázu.
Úplně normální to není. Zkus lékaře nebo to aspoň prober s rodiči.
@Anonymní píše:
Ahoj. Většinu jsem měla hubenější postavu. Za poslední rok jsem ale celkem dost přibrala, momentálně mi je 14 (v lednu 15) a vážím 70kg(pas 93 boky 98). Ve 13 jsem vážila přibližně 47 (míry už nevím). Tak jsem se chtěla zeptat jestli je to normální nebo ne. A ještě mám jedeb problém, někdy například když je oběd tak ho sním (normální porce) ale mám furt hlad jak kdybych nejedla.
A kolik měříš?
Řekla bych mamce, aby tě vzala k doktorce, aby nechala odebrat krev na štítnou žlázu. Třeba nebude, ale vyšetřit se není na škodu. Taky jsem takhle začala dost tloustnout, s tím jídlem to samé. Snědla jsem oběd, ale jako kdyby v do žaludku nepadalo nic. Nakonec jsem měla štítnou žlázu - hypofunkci
Nedostala jsi mezitim MS (menstruaci)? Ja mela v 11r 151 cm a 31 kg a ve 12r 153 cm a 50 kg. Mezitim jsem dostala MS. Od te doby jsem uz nevyrostla, ale vahu si drzim +/- stejnou (mozna + 1-2 kg, ale 40 na krku a 3 deti k tomu). ![]()
Může to být problém se štítnou žlázou. Kolem 13.roku, jsem najednou také více pribrala, přitom jsem závodně hrála volejbal, chodila na tenis, plavala, stále byla v jednom kole.. Měla jsem neustálý hlad.
Moje rada zní, zajít s mamkou k doktorovi, popsat, jak se věci mají a budete moudřejší.
Držím palce. ![]()
Já kolem těch 13 a 14 let skokově taky přibrala cca 20kg za rok. Furt jsem byla hladová. Je pravda že jsem taky v tomto období dostala své první měsíčky a taky jsem se z takové té dětské vyhublosti kdy je holka sama ruka a noha zakulatila do ženských tvarů.. Narostla mi prsa, boky, zadek. Zkus s mamkou k dr. Na vyšetření štítné žlázy. Holky dispivaji dřív než kluci. Zatímco holky už ve 14vypadaji jak dospělé slečny. Kluci jsou ještě třeba v 16 ještě v podstatě zjevem děti…
@Hobitka píše:
Nedostala jsi mezitim MS (menstruaci)? Ja mela v 11r 151 cm a 31 kg a ve 12r 153 cm a 50 kg. Mezitim jsem dostala MS. Od te doby jsem uz nevyrostla, ale vahu si drzim +/- stejnou (mozna + 1-2 kg, ale 40 na krku a 3 deti k tomu).
Dostala
Muze to byt dano hormonalnimi zmenami. Mne po zacatku MS take narostla prsa, boky, zadek, postava se stala zenskou. S hladem po obede asi dost zalezi, co jis. Moje deti treba ze skolnich/skolkovych jidelen prichazi absolutne vyhladle, nevim, co jim tam vari, ale pry sni vsechno a maji hlad.
Kazdopadne dojidej se zeleninou, ne susenkami. Za vysetreni na stitnou zlazu nic nedas, ale rekla bych, ze to bude „dospivani“.
Ahoj
. Většinu jsem měla hubenější postavu. Za poslední rok jsem ale celkem dost přibrala, momentálně mi je 14 (v lednu 15) a vážím 70kg(pas 93 boky 98). Ve 13 jsem vážila přibližně 47 (míry už nevím). Tak jsem se chtěla zeptat jestli je to normální nebo ne. A ještě mám jedeb problém, někdy například když je oběd tak ho sním (normální porce) ale mám furt hlad jak kdybych nejedla.