Ztráta OP - dvě občanky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.10.17 09:35

Ztráta OP - dvě občanky

Ahoj, prosím o zachování anonymu, ať každý nevidí, jaký je ten můj blbec.

Před rokem někde ztratil OP, tak si zařídil nový.
No, asi po půlroce se ten jeho někde doma našel v jeho bordýlku a pak nevím jak se to stalo, ale ty dvě občanky se zaměnily s tím, že u sebe zkrátka celou dobu nosí ten starý - neplatný, aniž by to tušil.
Novější OP ovšem není k nalezení.

Netušíme, jak dlouho tato situace trvá, jak dlouho je platný OP ztracen.

Zjistili jsme to až nyní - když jsme chtěli na matrice zařizovat podklady ke svatbě.

Znamená to ovšem, že se jedná o druhou ztrátu OP, navíc nenahlásil ztrátu aktuálního platného OP hned jak se ztratil (protože ani netušil kdy nebo kde, měl celou dobu za to, že platný OP nosí u sebe).

Nevíte, jak v tomto případě postupovat? Má někdo zkušenost?

Mockrát děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76159
9.10.17 09:39

No prostě, ať nakluše na matriku a urychleně to řeší, ten první OP je neplatný, kdyby na něj chtěl odletět např. na dovolenou, tak ho na letišti nepustí do letadla,
na matrice to musí říct, jak se to stalo, akorát ať neříká, že s tím původním OP už žije několik měsíců, no budou se tam smát až odejde, ale nic jiného mu nezbývá,
a je teda hodně nezodpovědný, jsou i případy, kdy si někdo na nalezený OP vzal milionovou půjčku, tak ať si na toto dává fakt pozor, ať se nedostane do nějakých šílených problémů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
9.10.17 09:41
@Anonymní píše:

No, asi po půlroce se ten jeho někde doma našel v jeho bordýlku a pak nevím jak se to stalo, ale ty dvě občanky se zaměnily s tím, že u sebe zkrátka celou dobu nosí ten starý - neplatný, aniž by to tušil.

Zjistili jsme to až nyní - když jsme chtěli na matrice zařizovat podklady ke svatbě.

Znamená to ovšem, že se jedná o druhou ztrátu OP, navíc nenahlásil ztrátu aktuálního platného OP hned jak se ztratil (protože ani netušil kdy nebo kde, měl celou dobu za to, že platný OP nosí u sebe).

Mockrát děkuji.

Zkušenost má „ten váš… (editováno - odstraněn vulgarismus)“. Při ztrátě druhého občanského průkazu se myslím postupuje úplně stejně, jako při ztrátě prvního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.10.17 09:47

Jak píše stinga.
Ať nahlásí ztrátu druhého OP. O prvním ať se nezmiňuje.
Není co jiného řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.17 09:49

@Paralenka červená
Zakladatelka:
Mně se jedná právě o to, že pokud je někde jeho platná občanka a není neaktivní (z výše zmíněných důvodů), tak zda to právě není na pokutu? Přestože je to nedopatření.

• Citovat
  • Upravit
76159
9.10.17 09:54
@Anonymní píše:
@Paralenka červená
Zakladatelka:
Mně se jedná právě o to, že pokud je někde jeho platná občanka a není neaktivní (z výše zmíněných důvodů), tak zda to právě není na pokutu? Přestože je to nedopatření.

no právě proto, aby tomuto předešel, musí urychleně nahlásit ztrátu 2. občanky, 1. občanky ať raději přestřihne a spálí :mrgreen:, přestřihnout stačí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
9.10.17 09:54

Neplatnou občanku rovnou skartovat a dojít na úřad s tím, že i nová občanka byla někde ztracena. Zaplatíte pokutu a nechá si udělat novou OP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.10.17 09:56

Poplatek se platí vždy, záleží na libovůli/zlovůli PČR :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27591
9.10.17 10:12

A ted doufejte že si na ní někdo nebere půjčky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
9.10.17 10:15
@Paralenka červená píše:
Poplatek se platí vždy, záleží na libovůli/zlovůli PČR :)

Co s tím má společného PČR? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.10.17 10:19

Tam se hlásí ztráta, což by raději měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
9.10.17 10:27
@Paralenka červená píše:
Tam se hlásí ztráta, což by raději měl.

PČR se hlásí odcizení občanského průkazu. Ztráta občanského průkazu se hlásí
1.kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností (tj. tam, kde se vydávají občanské průkazy), v hl. m. Praze kterémukoliv úřadu městské části Prahy 1 až 22 nebo
2.kterémukoliv matričnímu úřadu.

Ostatně, i odcizení lze hlásit obecnímu úřadu s rozšířenou působností nebo na matrice. Ale pouze u odcizení je třetí možností i PČR.

http://www.mvcr.cz/…-642319.aspx?…

Nalezený občanský průkaz musíte odevzdat. Používání občanského průkazu, jehož ztrátu nebo odcizení občan ohlásil, je přestupkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.17 10:59
@Anonymní píše:

Mockrát děkuji.

Když o svém partnerovi mluvíš jako o blbci, ty jsi nikdy nic neztratila, že?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.10.17 11:05
@Anonymní píše:
Když o svém partnerovi mluvíš jako o blbci, ty jsi nikdy nic neztratila, že?

Zakladatelka:
Představ si, že na své věci si dávám od malička pozor a ztratila jsem možná tak pravítko ve škole, rozhodně ne doklady.

• Citovat
  • Upravit
1157
9.10.17 11:13
@Anonymní píše:
Zakladatelka:
Představ si, že na své věci si dávám od malička pozor a ztratila jsem možná tak pravítko ve škole, rozhodně ne doklady.

Tak to jsi dokonalá. U nás v rodině se věci běžně ztrácí, a nikdo nikoho za blbce neoznačuje. Jestli budete mít děti, pak pochopíš, že nějaká ztráta občanky je prd proti tomu, co ztratí děti a díky nim i rodiče a nebudeš řešit takovou kravinku na fóru. Doklady jsi nikdy neztratila, a řešíš tu, co s tím. Chápu, že před svatbou je to nemilé, ale stává se to úplně běžně. Kdybys viděla, co všechno už našel můj známý v práci… open space - 100 lidí v super firmě. Někdo tam něco ztratí, a jiný to najde, v pohodě se usměje a pohodička. A když tam někoho označí za blbce, má problém. Lidem se nenadává, a když tak se žádá něco jako omluva. Já jsem taky kolikrát ujel a omluvil se, ale lidi za blbce nepovažuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný