Ztráta vědomí u batolete

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5921
23.12.22 21:53
@Lojzísek píše:
Ahoj holky,
moc ráda bych zakládala nějaké veselé vánoční téma, ale bohužel máme trápení.
Naše dcera (2 roky) měla v květnu, v červenci a dnes epizodu se ztrátou vědomí. Vždy spadla, měla křečovitě zavřené ruce v pěst, oči v sloup, trochu se chvěla. Za malou chvíli nabyla vědomí (v řádu vteřin), plakala, byla bledá, unavená.
Snažili jsme se vypátrat, co tomu předcházelo… V prvních případě byla dlouho na slunci, ve druhém se snažila nafukovat balónky a dnes spadla a bolestivě se uhodila do ruky.
Dcera byla vyšetřena na neurologii vč. EEG, kardiologii, byla jí nabraná krev a moč. Vše v pořádku, v normě Jen mě ještě napadá, že dlouhodobě bojujeme s pitím, vypije malinko, neustále připomínáme apod.
Dnešní epizoda nás hodně vystrašila. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda neměl někdo podobnou zkušenost. Samozřejmě mezi svátky to budeme opět řešit s lékaři, ale nedávno nás upokojili, že je vše ok, a zase se to zopakovalo :-(Děkuju :srdce:

Ahoj, dcera 2 roky, před rokem upadla do bezvědomí, vyšetřena nic nenašli, pak měla tak jednou za 3 týdny náhlou ztrátu rovnováhy, to trvalo několik měsíců, pak objednaná kvůli tomu na magnetickou rezonanci, než k ní došlo tak přišli najednou záchvaty, zahledění tak konečně nasadili léky, ale nic se nikde neukázalo, byl od září klid, před týdnem zase záchvat, akorát ji neurolog zvýšil mírně dávku léku, a na záchvat diazepam. Prý s toho vyroste.Tak už nevím. Takže jediný co můžem pro ni udělat je že ji nespustíme z očí a pořád ji někdo hlídá. A pokaždé když proběhl záchvat za chvíli usnula.Je to o nervy, když člověk neví co to vlastně je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5325
23.12.22 21:54

Zkusila bych si vydupat ještě MR. Podle toho co píšete to opravdu vypadá na epilepsii. Záchvaty se můžou objevovat nárazově, ta ztráta vědomí tomu nasvědčuje. 20 minutové EEG nemusí nic ukázat, dělá se i delší monitoring. Syn má EEG čisté a přesto záchvaty. Nejvíce záchvaty přijdou když je tělo unavené, při horečce, nebo i třeba při změně režimu. Kdyby se to opakovalo zkuste to natočit a hned volat záchranku. Určitě bych se nenechala odbýt. My vyčkávali a najednou z občasných záchvatů bylo 60 záchvatů denně. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
23.12.22 22:18
@tini píše:
Jako muze to byt i nejaky afektivni zachvat, dcera to mela podobne z bolesti, emoci, ale trvala bych na dalsich vysetrenich

To jsem chtela taky napsat, syn mel takove epizody, nevim, mozna čtyři? Cca okolo ctyr peti let věku. Kdyz se hodně lekl (kdyz upadl) nebo v emočnim vypětí. Flakl sebou, protocil oci a za pár vterin se „vzbudil“, nepamatoval si to, pak usnul, jakoby vycerpanim? Kdyz uz sem si rikala, ze to neni normalni a chtela to resit, zmizelo to. Vyrostl z toho :hug: kdyz se naucil líp zvládat emoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13974
23.12.22 22:29
@Lojzísek píše:
Ahoj holky,
moc ráda bych zakládala nějaké veselé vánoční téma, ale bohužel máme trápení.
Naše dcera (2 roky) měla v květnu, v červenci a dnes epizodu se ztrátou vědomí. Vždy spadla, měla křečovitě zavřené ruce v pěst, oči v sloup, trochu se chvěla. Za malou chvíli nabyla vědomí (v řádu vteřin), plakala, byla bledá, unavená.
Snažili jsme se vypátrat, co tomu předcházelo… V prvních případě byla dlouho na slunci, ve druhém se snažila nafukovat balónky a dnes spadla a bolestivě se uhodila do ruky.
Dcera byla vyšetřena na neurologii vč. EEG, kardiologii, byla jí nabraná krev a moč. Vše v pořádku, v normě Jen mě ještě napadá, že dlouhodobě bojujeme s pitím, vypije malinko, neustále připomínáme apod.
Dnešní epizoda nás hodně vystrašila. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda neměl někdo podobnou zkušenost. Samozřejmě mezi svátky to budeme opět řešit s lékaři, ale nedávno nás upokojili, že je vše ok, a zase se to zopakovalo :-(Děkuju :srdce:

To mi připomíná epilepsii. Vyloučena jedním eeg? Bylo aspoň spánkové? Měli k dispozici video?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13974
23.12.22 22:34
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím anonym. Měli jsme to samé u staršího syna, jmenuje se to myslím afektivní respirační záchvat nebo tak nějak, už si to nepamatuju. Poprvé se to stalo když mu byly asi dva roky, skákal na gauči, spadl a uhodil se do lokte. Brečel strašně moc, najednou oči vsloup a omdlel asi na patnáct vteřin?? Než jsme se vzpamatovali co s tím, tak byl vzhůru. Volali jsme doktorce, následovalo kolečko EEG, neurologie, nějaké odběry ale na nic se nepřišlo. Od té doby se to zopakovalo asi každých půl roku, při každé větší bolesti. Byť se to člověk snažil eliminovat, tak děti se prostě občas praští. Doktorka nám řekla, že tohle většinou do šesti sedmi let odezní a měla pravdu. Naposledy se to stalo asi v pěti letech. Pak už jsem to brala (byť to zní hrozně) nějak normálně. Byl teda vždycky po tom záchvatu hrozně unavený, jednou se i počůral. Díky bohu se nic neprokázalo, žádná epilepsie a jak říkám, synovi je devět pryč a tak od pěti šesti se to už neobjevilo. Možná jediná rada co zabrala u nás, snažit se při tom pláči co nejvíc na něj mluvit, ať ti odpovídá, aby prostě to vědomí neztratil. Tak držím palce ať je to u vás stejně. :kytka:

To samé měla moje svagrova. Pri bolesti omdlevala. Uzavřeno jako epilepsie. Cca v 9ti letech to odeznělo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
825
23.12.22 22:57

Stalo se nam u dcery 3× a jednalo se o respiracni afekt. Jednou se pri koupani necekane potopila, jednou zakopla a spadla a jednou ji nekdo strcil ve skolce. Vzdy na par vterin omdlela, nasledovala unava. Mezi 2. A 3. Rokem, pak to vymizelo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18646
23.12.22 23:41

@Lojzísek to mi připomíná známou, kde jim mala takhle odpadá - nějaký obranný mechanismus. Všechna vyšetření Ok, ale přesně jak píšeš - nějaké leknuti, vypjatejsi situace, zasekne se, nedycha, odpadne a za par vterin Ok. Tam to ale byla frekvence několikrát denně a teď už jen parkrat za tyden

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16994
24.12.22 01:12

@Pudloslava je neurolog - treba da svuj nazor k dobru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
24.12.22 10:06

Děkuju Vám všem za reakce a zkušenosti. Ten afektivní záchvat, to by mohla být „nitka“. Dcera vše prožívá neskutečně vypjatě.. Samozřejmě to nenecháme jen tak a budeme trvat na dalším vyšetření. Půl roku byl klid, tak jsme doufali, že to odeznělo. Zmiňovaná Dr. je tu považována za velkou odbornici s dlouhou praxí, praktická dr. její postup rovněž nezpochybnila.
Pokud svůj názor přidá zmíněná Pudloslava, budu moc vděčná.
Krásné Vánoce Vám všem a hlavně to zdraví :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43034
25.12.22 13:34
@Míša213 píše:
Zkusila bych si vydupat ještě MR. Podle toho co píšete to opravdu vypadá na epilepsii. Záchvaty se můžou objevovat nárazově, ta ztráta vědomí tomu nasvědčuje. 20 minutové EEG nemusí nic ukázat, dělá se i delší monitoring. Syn má EEG čisté a přesto záchvaty. Nejvíce záchvaty přijdou když je tělo unavené, při horečce, nebo i třeba při změně režimu. Kdyby se to opakovalo zkuste to natočit a hned volat záchranku. Určitě bych se nenechala odbýt. My vyčkávali a najednou z občasných záchvatů bylo 60 záchvatů denně. Držím palce.

dvoulety dite musis do rezonance uspat. to neni nic extra zdraveho. proto ji asi nemela, kvuli zachvatu, ktery vypadal jako afektivni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43034
25.12.22 13:50
@Lojzísek píše:
Děkuju Vám všem za reakce a zkušenosti. Ten afektivní záchvat, to by mohla být „nitka“. Dcera vše prožívá neskutečně vypjatě.. Samozřejmě to nenecháme jen tak a budeme trvat na dalším vyšetření. Půl roku byl klid, tak jsme doufali, že to odeznělo. Zmiňovaná Dr. je tu považována za velkou odbornici s dlouhou praxí, praktická dr. její postup rovněž nezpochybnila.
Pokud svůj názor přidá zmíněná Pudloslava, budu moc vděčná.
Krásné Vánoce Vám všem a hlavně to zdraví :srdce:

Sla bych s ni urcite na kontrolu. Ted po dvou dnech bych uz asi nevolala zachranku, kdyby se tom opakovalo, tak ano, nebo bych jela na pohotovost treba do Motola, ono pozachvatove EEG byva take abnormni, mohlo by napovedet (pokud tam zrovna budou mit nekoho, kdo by to natocil).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5325
25.12.22 19:10

@Pudloslava Já vím, že se musí uspat. Můj syn na tom byl v 7 měsících. Afektivni záchvaty neznám, jen jsem psala jaké vyšetření by asi tak mohlo napovědět kdyby se to nezlepšilo. U nás byla rezonance udělaná hned po EEG. Narkóza byla krátká a jsem ráda, že na ni malý byl i když po ní následoval velký záchvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
29.12.22 20:58

Mám poměrně čerstvou zkušenost cca 4 dny :) Dcera (15 měsíců) zakopla a opravdu lehce se bouchla do hlavy. Začala neskutečně ječet po cca 25 vteřinách ticho a dcera nedychala, a padla do bezvědomí. S manželem jsme jí hned poplacali po zádech a zachvilku se jí vrátila barva a začala plakat. Hned jsme po telefonické konzultaci jeli do nemocnice, kde si nás nechali na pozorování. Závěr byl afektivní respirační záchvat. Bylo nám řečeno, že se musíme obrnět trpělivostí, jelikož se to může opakovat. Doporučili nám při hysterické pláči dceři fouknout do obličeje, případně jí jakkoli jinak odreagovat od pláče. Také pujdeme raději ještě na neurogii a kardiologii, aby se vyloučila jiná příčina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí